Ylioppilaskirjoitukset

Ylioppilaslakkeja

Ylioppilastutkinto on valtakunnallinen päättökoe, jonka suorittaminen tuottaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Tutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta. Äidin­kielen koe on kaikille pakollinen. Kolme muuta pakollista koetta voi valita seuraavien neljän kokeen joukosta: toisen kotimaisen kielen koe, yksi vieraan kielen koe, matematiikan koe ja yksi reaaliaineen koe. Pakollisiin kokeisiin tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe. Lisäksi tutkintoon voi sisällyttää yhden tai useamman ylimääräisen kokeen.

Ylioppilastutkinnon voi suorittaa yhdellä kirjoituskerralla syksyllä tai keväällä tai hajautettuna enintään kolmena peräkkäisenä tutkintokertana. Ylioppilaskokeet suoritetaan sähköisesti.

Ylioppilastutkinto uudistuu vuonna 2022

Keväästä 2022 alkaen suoritetaan vähintään viisi koetta. Aiemmin pakollisten kokeiden määrä oli neljä. Tämä koskee niitä kokelaita, jotka aloittavat tutkinnon suorittamisen kevään 2022 tutkinnossa. Kokelas, joka suorittaa osan kokeista syksyllä 2021 (tai keväällä 2021 ja syksyllä 2021) ja loput keväällä 2022, suorittaa tutkinnon nykyisen mallin mukaan.

Äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen suorittaminen vaaditaan jatkossakin kaikilta kokelailta, ja muut vaadittavat neljä koetta tulee valita seuraavista ryhmistä:

  • vieras kieli
  • toinen kotimainen kieli
  • matematiikka
  • reaali.

Vähintään yhden kokeen tulee jatkossakin olla pitkän oppimäärän koe. Kokelas valitsee kokeita vähintään kolmesta eri ryhmästä.

Ajankohtaista