46. Tala, Pihla

Kuva Pihla Tala


Ikä:
13

Asuinalue:
Korso

Esittely:
Moi! Oon 8lk. musaluokkaa käyvä tyttö. Vapaa-ajalla tykkään retkeillä metsässä koiran kanssa. Luonto ja kaverit on tärkeitä. Oon myös 4h-yrittäjä.

Harrastukset:
Musiikkiteatteri, ratsastus, huilunsoitto.

Kommentit vaalikoneväittämiin:
1. Vantaalla on paljon eroja eri asuinalueiden turvallisuuden välillä, mutta yleisesti ottaen Vantaa on aika turvallinen paikka nuorille asua. Parannettavaa toki löytyy.
2. Harrastukset ovat ainakin minulle tärkeitä. Jokaisella nuorella ja lapsella, myös niillä keillä ei siihen ole varaa, pitäisi olla oikeus päästä harrastamaan.
3. Jos kaikki kaupungit ajattelisivat, että heidän ei tarvitse olla parhaita, kuka olisi paras? Ilmastonmuutos on erittäin tärkeä asia, mutta ei ainoa Vantaan kehityskohde. Huomiota pitäisi kiinnittää entistä enemmän ilmastonmuutokseen, mutta muita asioita ei saa unohtaa.
4. Koulukiusaaminen ja -väkivalta on asioita, jotka jättävät jäljen, sitä isomman, mitä pidempään se jatkuu. Liian usein käy niin, että kiusattu tai väkivallanuhri joutuu vaihtamaan luokkaa tai koulua, kun asioihin ei puututaan tarpeeksi nopeasti ja tiukasti.
5. Kouluruuan taso ei ole mielestäni kovin hyvä. Ravintoarvot, joista opimme koulussa eivät ole kohdillaan. Erityisesti kasvisruoka on lähinnä salaattia ja kuituja, eikä maistu juuri koskaan hyvälle. Koulun kuuluisi innostaa oppilaita syömään kasvisruokia, ei pilata sen mainetta.
6. 16-vuotias on mielestäni tarpeeksi kypsä äänestämään kuntavaaleissa. Kunnanvaltuustossa käsitellään nuortenkin asioita, joten nuortenkin pitäisi saada osallistua päätökseen. Se, että jo ennen 18 vuotta täyttämistä saisi osallistua yhteiseen päätöksentekoon, lisäisi nuorille tunnetta siitä, että hekin ovat osa yhteiskuntaa.
7. Jos julkiset olisivat ilmaisia, niillä luultavasti ajettaisi entistä enemmän, joka lisäisi kustanteita entisestään. Liput eivät loppujen lopuksi ole kovin kalliita, ja useimmat perheet voivat kustantaa ne. Lippujen hintoja voisi laskea nuorille, tai pitää vaikka maksuttomia erityispäiviä/viikkoja, niin pummilla matkustaminen luultavasti vähenisi.
8. Kehittämisessä täytyy ensisijaisesti huomioida julkiset, koska ne ovat tärkeitä monille. Etenkin nuoret kulkevat niillä moniin paikkoihin esim. Kouluun, kavereille tai harrastuksiin. Julkisilla liikkumisen pitäisi olla mahdollisimman vaivatonta, jotta niitä olisi helppo nuorempienkin käyttää.
9. Nuorten mielenterveys on tärkeä asia, se vaikuttaa isosti yhteiskuntaan ja sen tulevaisuuteen. Silti nuortenkin pitää jonottaa pitkään saadakseen apua, koska ei ole tarpeeksi henkilökuntaa. Tieto pitkistä jonoista ja odotuksesta lisää kynnystä avata suunsa ja pyytää apua. Kukaan nuori ei saisi jäädä ajatustensa kanssa yksin, joten jos saisin valita, minne 100 000 euroa menee, se menisi koulupsykologien ja kuraattorien palkkaamiseen.

Ajankohtaista