Luontopolut

Mies Pitkäkosken luonnonsuojelualueella joen varrella.

Käytännössä kaikilla Vantaan luonnonsuojelualueilla ja metsäalueilla on polkuja, monella alueella kokonainen polkujen verkosto. Merkittyjä luontopolkuja opastauluineen löytyy sen sijaan vain joiltakin luonnonsuojelualueilta. Uusia luontopolkuja ja luonto-opasteita nykyisten reittien yhteyteen on suunnitteilla.

Luontopolut kulkevat yleensä helpohkossa maastossa ja alueen kiinnostavia luontokohteita esitellen. Polut on päällystetty tavallisesti kivituhkalla. Märkien paikkojen kohdalla on pitkospuut, jyrkissä rinteissä portaat.

Merkittyjä luontopolkuja Vantaalla:

Tammisto

Tammiston luonnonsuojelualueella on säilynyt kappale Suomesta lähes kokonaan kadonneista tammimetsistä, ja luontopolku vie halki pähkinäpensaslehdon.
Luontopolulle pääsee Tilkuntie12 sekä Tammistontie 1 ja 15 kohdalta. Lähin linja-autopysäkki on alle 100 m päässä.

Pitkäkoski

Pitkäkosken luonnonsuojelualue sijaitsee Vantaan Ylästössä, Vantaanjoen varressa. Jokirannan tuntumassa mutkittelevan luontopolun molemmissa päissä on opastaulu.
Luontopolulle pääsee Jokitien päästä sekä Pitkäkosken sillan vierestä. Lähin linja-autopysäkki on noin kilometrin päässä Ollaksentien ja Isonmännyntien risteyksessä.

Kuninkaala

Kuninkaalassa sijaitseva Kalkkikallio on saanut nimensä alueen kallioperästä löytyvän kalkkikiven mukaan. Kalkkikallion laki kohoaa lähes 65 metriä merenpinnan yläpuolelle. Kalkkikallion luonnonsuojelualueen luontopolku johdattaa kallion laen näköalapaikalle.
Luontopolulle pääsee useasta kohtaa Kehä III viereiseltä kevyenliikenteenväylältä, Tuomirinteen päästä sekä Helsingin puolelta Kalkkivuorentie 41 ja 43 tonttien välistä. Lähimmille julkisen liikenteen pysäkeille on noin kilometrin matka.

Hämeenkylä

Lähimetsävuoden yhteydessä Soltorpin luonnonsuojelualueelle rakennettiin lasten toiminnallinen luontopolku, joka johdattaa meidät seikkailulle metsän salattuun elämään. Monet luontopolun varrella olevista asioista voi toteuttaa myös missä tahansa muualla, ja ne onkin koottu Löytöretki metsään -kirjaan. Polkua pitkin johdattelee Soltorpin luontopolun kartta.
Luontopolulle pääsee Kesantotieltä. Lähin linja-autopysäkki on alle puolen kilometrin päässä Sahratien ja Ainontien risteyksessä.

Vantaankoski

Vantaankosken ympäristön luontoon pääsee tutustumaan Vantaankosken luontopolulla. Noin kilometrin mittainen luontopolku muodostuu luonnonpohjasta ja puusta rakennetusta reitistä. Luontopolku sijaitsee vanhan viilatehtaan vieressä osoitteessa Kuninkaantie 28. Luontopolku alkaa joen toiselta puolelta ja sinne pääsee vanhalta viilatehtaalta kävelemällä sillan yli. Lähin linja-autopysäkki on aivan luontopolun vieressä.

Sotunki/Sipoonkorpi

Sotungin Kalkinpolttajan polku kiertää muun muassa Högbergetin komeissa kalliomaisemissa Sipoonkorven kansallispuiston puolella.
Luontopolulle pääsee Kalkkiuunintieltä ja lähin linja-autopysäkki on kilometrin päässä.
Kansallispuiston luontopolku- ja reittiverkostoa laajennetaan parhaillaan.

Myyrmäki

Mätäojan luonnonsuojelualuetta kiertävät kevyen liikenteen reitit. Suojelualueella Mätäojan ylittää viisi kevyen liikenteen siltaa. Myyrmäen juna-asemalta suojelualueelle on matkaa vain muutama sata metriä.

Seuraava Vantaan kaupungin toteuttama luontopolku valmistuu Kakolanmäen luonnonsuojelualueelle. Reittisuunnitelma on valmis tai valmisteilla Keimolan Isosuon, Timmermalmin ja Kylmäojan luonnonsuojelualueille.

Ajankohtaista