Ötökkäystävällinen piha

Maisemakukkapellolla pörriäinen menossa kukkaan.

Luonnonmukaisuus ötököiden mieleen

Ötököiden elinolosuhteita voi parantaa pienillä teoilla. Parhaiten ötökät viihtyvät luonnonmukaisesti hoidetulla pihalla. Luonnonmukainen piha on monilajinen, kerroksellinen ja vaatii vain vähän, jos ollenkaan hoitoa. Parhaiten tähän päästään ”hallitulla hoitamattomuudella”, eli annetaan luonnon hoitaa itse itsensä niin pitkälle kuin mahdollista.

Parasta maanparannusainesta ja lannoitetta puutarhan kasveille saa omasta kompostista. Kompostointi kannattaa. On mielenkiintoista seurata, miten kasvijätteet muuttuvat kompostissa ravinteikkaaksi mullaksi.

Monimuotoisuus tuo tasapainoa pihaan

Monilajisessa pihassa luonnon omat säätelyjärjestelmät toimivat ja tuhohyönteisinä koetuille ötököillekin löytyy luontaisia saalistajia. Näin tuhohyönteiset eivät pääse valloittamaan koko puutarhaa. Pihalla ja puutarhassa kannattaa suosia istutusryhmiä sen sijaan, että sijoittaa puut ja pensaat yksittäin. Kasviryhmiin syntyy helpommin suojapaikkoja, ja niistä tulee tasapainoisia ja hoitovapaita alueita.

Kuihtuneet kukkavarret kannattaa jättää katkaisematta, sillä monet hyönteiset talvehtivat niissä. Linnut saavat niistä myös siemeniä syödäkseen. Keväällä kuivat varret voi silputa suoraan kukkapenkkiin. Maan kattaminen luonnollisilla katemateriaaleilla, kuten ruohosilpulla tai hakkeella, on kannattavaa. Maaperä täyttyy elämästä ja maatuva katemateriaali pitää mullan ravinteikkaana ja kuohkeana. Lehdet voi jättää haravoimatta tai koota niitä pensaiden juurille. Lehtikasat tarjoavat tärkeitä suojapaikkoja talvehtiville ötököille.

Suosi luonnonkasveja

Luonnonkasvit ovat erittäin tärkeitä pölyttäjille ja muille ötököille. Suojan lisäksi ne tarjoavat ötököille elinympäristöjä ja ravintoa. Monet perhosen toukat tarvitsevat jonkun tietyn ravintokasvin, esimerkiksi nokkosen. Monimuotoisesta puutarhasta löytyy ravinnonlähteitä useille ötököille.

Ajankohtaista