Näyttelytoiminta

Lastenkulttuurikeskus Toteemissa ja Pessissä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä eri taiteenaloilta. Näyttelyihin liittyy aina oheisohjelmaa, mm. toiminnallisia opastuksia, työpajoja ja perhetapahtumia.
Lämpimästi tervetuloa Vantaan omien lastenkulttuurikeskusten näyttelyihin

Kevään 2020 näyttelyt

Hirveän ihana Vantaa, Sari-Anneli Ruonila & Rebekka Barongo

Hirveän ihana Vantaa -satunäyttely

20.1.–14.2. Lastenkulttuurikeskus Toteemi, Myyrmäentie 6

Oletko huomannut, että Vantaan kartta näyttää hirven päältä? Lähdetään saturetkelle tutkimaan, mitä Vantaalta löytyy! Jännittävät sadut saavat lapset näkemään kaupunkimme uusin silmin ja lisäävät Vantaa-tuntemusta. Näyttelyssä mielikuvitus ja todellisuus kietoutuvat innostavaksi kokonaisuudeksi.

Näyttelyn toteutus (sadut, kuvitus, idea ja kokonaisuus) Sari-Anneli Ruonila. Vapaa pääsy

Perhelauantai: Hirveän ihana Vantaa - avajaiset
la 25.1. klo 11–13

Lastenkulttuurikeskus Toteemi, Myyrmäentie 6

Juhlistamme satunäyttelyn avajaisia taiteilijan esittelyllä lapsille ja aikuisille, tanssisadulla ja taidepajalla. Avajaiset sopivat koko perheelle. Suositusikä on n. 3 – 10-vuotiaat.

Ohjelma:
klo 11.00 – 11.30 Tutustuminen satunäyttelyyn taiteilija Sari-Anneli Ruonilan kanssa, sali
klo 11.30 – 12.15 Mamia Companyn Vuorovaikutteinen tanssisatu, sali
klo 11.30 – 13 ”Paras paikka” -Taidepaja maalaten ja piirtäen, kuvataideluokka
Maksuton. Pakollinen ennakkoilmoittautuminen osoitteessa kulttuuriliput.vantaa.fi.

Vuorovaikutteinen tanssisatu
Mamia Companyn tanssisadusta tuttu mestarietsivä Kisu Pikkulainen on saanut toimeksiannon tutustua Vantaan kaupungin eri paikkoihin ja selvittää, mikä on Vantaan paras paikka. Tähän tarvitaan vähän yleisön apua ja aivopapua. Löytyykö paras paikka vai onko kaikki yhtä kivoja omalla tavallaan? Osallistavassa tarinassa yhdistyvät esitys ja työpaja yhdeksi kokonaisuudeksi.
Esityskonsepti & Kisu Pikkulainen: Nina Mamia.
Kesto 45 min.

Ryhmävierailut Hirveän Ihana Vantaa -näyttelyssä

Lastenkulttuurikeskus Toteemi, Myyrmäentie 6

(5-vuotiaiden ja esikoululaisten ryhmät sekä 1.–3. luokat, max 25 oppilasta / opastus, kesto 60 min)
to 23.1. / pe 24.1. / ma 27.1./ ma 3.2./ to 6.2./ pe 7.2./ to 13.2. (päivitys: kaikki ajat ovat täynnä)
klo 9.30, 10.45 ja 12.30
Maksuton. Pakolliset varaukset kulttuuritapahtumat@vantaa.fi
Satuopas, näyttelyn taiteilija Sari-Anneli Ruonila vie näyttelyvieraat saturetkelle näyttelyn kuviin ja tarinoihin. Opastukseen kuuluu työpajaosuus.

Joutsenpoika Jykserge by Heini-Maaranen. Kuva Laura Karén.

Miksi mörkö hymyilee?
Varför ler du, monster?

7.2.–7.3. Lastenkulttuurikeskus Pessi, Kielotie 14

10.3.–14.4. Lastenkulttuurikeskus Toteemi, Myyrmäentie 6

Miksi Mörkö hymyilee? Vastaus löytyy samannimisestä näyttelystä, joka vierailee Lastenkulttuurikeskus Pessissä ja Toteemissa. Lapsille ja perheille suunnatussa näyttelyssä Mörkö saa seurakseen Lohikäärmeprinsessan, vanhan Ofelia-neidin, Joutsenpojan, Ruman Ankanpoikasen ja lempeän jättiläisen. He kaikki ovat taitavasti tehtyjä teatterinukkeja, jotka ovat esiintyneet satoja kertoja nukketeatterinäyttämöillä ympäri maailmaa. Mutta nyt maailma on kierretty, ja Mörkö kumppaneineen johdattaa näyttelyssä kävijät teatterin, satujen ja kuvakirjojen pariin.

Näyttelytilassa voi lukea satuja suomeksi ja ruotsiksi. Näyttelyssä on myös nukketeatterinäyttämö, jossa lapset pääsevät kokeilemaan käsinukeilla ja marionettinukeilla näyttelemistä.
Tervetuloa!

Näyttely on kaksikielinen: sadut ovat sekä suomeksi että ruotsiksi ja ryhmäopastukset voi valita myös ruotsiksi tiettyinä päivinä.

Näyttelyn kuraattori: Anne Lihavainen
Työryhmä: Tiina Kolehmainen ja Petter Korkman (musiikki ja äänimaisema)
Näyttelyn tuotanto: Lilla Villan, Sipoo

https://www.youtube.com/watch?v=fngWR7KZ_jI

VARFÖR LER DU, MONSTER?

KAN DU GISSA varför monstret ler?
SVARET FINNS på Barnens kulturcentrum Pessi och Toteemi där monstret får sällskap av drakprinsessan, gamla fröken Ofelia, svanpojken, den fula ankungen och den
snälla jätten. DE ÄR ALLA skickligt gjorda teaterdockor, som uppträtt hundratals gånger på dockteaterscener runtom i världen.
MEN NU DÅ de sett alla världens länder, har de slagit sig ner på Pessi och Totem och leder besökarna in i teaterns, sagornas och bilderböckernas förtrollade värld.

Välkommen!

Kurator: Anne Lihavainen

Arbetsgrupp: Tiina Kolehmainen och Petter Korkman (musik och ljudvärld)

Produktion: Lilla Villan

Näyttelyn avajaiset: Nukketeatteri Ofelian esitys Mörön unisukat

ti 11.2. klo 9.30 Lastenkulttuurikeskus Pessi, Kielotie 14

Maksuton. Pakollinen ennakkoilmoittautuminen osoitteessa kulttuuriliput.vantaa.fi.

Ohjelmassa Nukketeatteri Ofelian esitys Mörön unisukat ja tutustuminen näyttelyyn.

Nukketeatteri Ofelian Mörön unisukat -esitys:
Illalla Jussi-jäniksen oma sänky on lämmin ja turvallinen, mutta peiton alla mieleen hiipii kaikenlaisia ajatuksia pimeästä. Jussi ei saa unta. Alkaa seikkailu, jossa Jussi tutustuu pieneen Mörköön. He menevät yhdessä tapaamaan herra Pimeää ja Jussi huomaa, että Pimeän sylissä ei voi tapahtua mitään pahaa.

Perhelauantai: Marionettipaja ja Miksi mörkö hymyilee? -näyttely

la 7.3. klo 11 – 14 Lastenkulttuurikeskus Pessi, Kielotie 14, Tikkurila

Maksuton. Pakollinen ennakkoilmoittautuminen osoitteessa kulttuuriliput.vantaa.fi

Perhepäivän ohjelmassa on Marionettipaja ja vieraileminen ihanassa Miksi mörkö hymyilee? -nukketeatterinäyttelyssä, jossa voi vaikka lukea satuja lapsen kanssa.
Perhelauantai on avoinna klo 11 - 14, jolloin myös näyttelyyn pääsee tutustumaan vapaasti.

Työpajassa suunnitellaan ja valmistetaan oma eläinmarionetti. Minkälainen on sinun marionettilemmikkisi?

Marionettipajat alkavat aina tasatunnein klo 11, 12 ja 13 ja kestävät 50 minuuttia. Yhteen pajaan mahtuu 15 osallistujaa. Työpajassa lapset touhuavat oman aikuisen avustuksella. Varaa työpajaan aika perheellenne sopivalle kellonajalle.

Tapahtumaa suositellaan kaikenikäisille lapsille yhdessä vanhemman, isovanhemman, kummin tai ystävän kanssa. Koululaiset voivat tulla myös ilman vanhempaa.

Perhelauantai: Mörkötyöpaja ja Mörön unisukat -esitys

la 14.3. klo 11–13 Lastenkulttuurikeskus Toteemi, Myyrmäentie 6

Tilaisuus on maksuton. Pakollinen ennakkoilmoittautuminen osoitteessa kulttuuriliput.vantaa.fi.

Huom! Työpajaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia. Työpajan ilmoittautumiset löytyvät erillisenä tapahtumana mobiilisovelluksesta.

klo 11.00 Nukketeatteri Ofelian Mörön unisukat -esitys:

Illalla Jussi-jäniksen oma sänky on lämmin ja turvallinen, mutta peiton alla mieleen hiipii kaikenlaisia ajatuksia pimeästä. Jussi ei saa unta. Alkaa seikkailu, jossa Jussi tutustuu pieneen Mörköön. He menevät yhdessä tapaamaan herra Pimeää ja Jussi huomaa, että Pimeän sylissä ei voi tapahtua mitään pahaa.

klo 11.35 - 12.30 Mörköpaja (alkaa heti esityksen jälkeen)
Mörköpajassa tehdään oma pieni sorminukke sekä opetellaan mörkölaulu ja siihen kuuluva leikki. Työpajan ohjaajana on nukketeatteritaiteilija Anne Lihavainen.

Näyttelyvierailut ryhmille: Opastus ja Tunnepussit-työpaja

Huom! Osa pajoista on saatavilla myös ruotsiksi! Ilmoittautuessa kerrotaan myös kielitoive.

Lastenkulttuurikeskus Pessi klo 9.30–11, 11.30–13: ma 10.2. (suomi & ruotsi) / pe 14.2. (suomi) / ma 24.2. (suomi & ruotsi) / ti 25.2. (suomi) / pe 28.2. (suomi & ruotsi) / ma 2.3. (suomi & ruotsi) / ti 3.3. (suomi & ruotsi) / pe 6.3. (suomi & ruotsi) ja ti 11.2. vain klo 11.30–13 (suomi & ruotsi).

Lastenkulttuurikeskus Toteemi klo 9.30–11, 11.30–13: ti 10.3. (suomi) / ke 11.3. (suomi & ruotsi) / ma 16.3. (suomi) / ma 23.3. (suomi) / pe 27.3. (suomi & ruotsi) / ti 31.3. (suomi) / pe 3.4. (suomi & ruotsi) / ti 7.4. (suomi) / ti 14.4. (suomi)

Maksuton. Pakolliset varaukset kulttuuritapahtumat@vantaa.fi. Ilmoita myös kielitoive.

Vierailun alussa tutustutaan näyttelyyn ja näyttelyn satuihin. Näyttelytilassa on myös nukketeatterinäyttämö, jossa lapset pääsevät kokeilemaan käsinukeilla ja marionettinukeilla näyttelemistä. Tunnepussit-työpajassa kurkistamme yhdessä pelkopussiin ja ilopussiin. Mitä! Ne ovat tyhjiä. Täytämme nuo pussit piirtämällä tai kirjoittamalla paperiin asioita, jotka meitä pelottavat tai tuottavat iloa. Lopuksi käymme yhdessä läpi pussien sisällöt, millä asioilla nuo pussit täyttyivät. Työpajan aikana keskustelemme erilaisista tunteista ja annamme tunteelle liikkeen, värin ja muodon.
(Ikäsuositus 6–9-v., kesto 1,5 t)

Ajankohtaista

Twitter