Vanda delade ut ca 18 400 picknickpåsar till barn och unga

barn med picknicpåse

Under fem veckors tid bjöd Vanda på picknickpåsar till barn och unga under 18 år. Totalt utdelades ca 18 400 stycken påsar i fem parker 8.6–10.7.2020.

– Mestadels har utdelningen av påsar fungerat bra och många kunder har uttryckt sin tacksamhet för vardagshjälpen. I början överraskades vi av efterfrågan på påsar och i en del parker tog påsarna slut. Vi utökade dock antalet påsar efter förmåga så att besökar- och påsmängderna bättre stämmer överens, berättar chefen för småbarnspedagogik Teea Markkula.

I parkerna har man också ordnat småskalig ledd verksamhet i samarbete med t.ex. idrotts-, hälsovårds- och kulturservicen. Verksamheten utgör en del av Vanda stads handlingsprogram för positiv särbehandling.

– Många har berömt den fina stämningen i parken och stannat kvar i parken för att tillbringa tid och leka tillsammans, berättar Markkula.

Gott med matsäck i Nissas invånarpark

Elina som är mamma till tre pojkar har besökt picknickpåsutdelningen varje dag med undantag av några regniga dagar. - Det här är en jättebra tjänst. Vi bor alldeles i närheten, påsarna har räckt till varje dag och pojkarna är nöjda, berättar Elina.

I onsdags hittade vi bland annat en frukt, nudlar, ett mellanmålskex och en smoothie i påsarna. Smoothie är femåriga Tomas favorit. Tomas som besöker parken tillsammans med sina bröder för att äta eller hämta påsar presenterar ivrigt påsens innehåll.

”Javisst smakar det”, utropar Elias 6 år glatt.

Picknickpåsarna är populära särskilt bland skolbarn

Marjo Jääskeläinen som är barnskötare vid det öppna daghemmet i Västerkulla har delat ut påsar varje dag under fem veckors tid. Vi har varit glatt överraskade av antalet skolbarn då upp till hälften av besökarna har varit skolbarn. - Ungdomar har själva kommit för att hämta påsar och mindre barn har kommit till parken tillsammans med vuxna. Antalet skolbarn har säkert ökat tack vare att det är behändigt att ta med sig picknickpåsen och äta någon annanstans tillsammans med kompisar eller familjen, berättar Marjo.

Utdelningen som skedde under undantagsförhållandena var utmärkt planerad. - Vi har använt markeringskoner för att märka ut säkerhetsavstånd och avstånden har hållits jättebra. Det finns alltid handdesinfektion till hands och personalen har varit noga med handhygienen. Parken har en begränsning på 50 personer, men vi har haft en så jämn ström av folk att gränsen inte har överskridits, beskriver Marjo den smidiga utdelningen.

I Nissas invånarpark gick alla picknickpåsar åt nära nog varje dag.

I picknickpåskön i Nissas invånarpark beaktades säkerhetsavstånden.

Respons om utdelningen av picknickpåsar samlas in fram till 17.7 och på hösten görs en helhetsbedömning av verksamheten. På hösten avgörs också om ordnandet av sommarmåltider fortsätter sommaren 2021.


Julkaistu: 13.7.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter