Vantaalle päävastuu oireilevien matkustajien terveystarkastuksista Helsinki-Vantaan lehtokentällä

Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimi aloitti sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä Helsinki-Vantaan lentokentällä maahan tulevien matkustajien terveydentilan tarkistukset 27.3.2020. Mukana on tähän asti ollut myös SPR ja EMA, jotka ovat antaneet matkustajille terveysneuvontaa sekä opastusta kotimatkan kulkemisesta lentokentältä poistuttaessa. Ministeriö on 8.4.2020 siirtänyt saapuvien lentomatkustajien maahantuloprosessin kokonaan Vantaan kaupungin vastuulle.

Tiimi vastaanottaa ulkomailta saapuvia matkustajia ja kartoittaa, onko heillä hengitystieoireita tai kuumetta. Näitä potevilta otetaan koronanäyte 9.4.2020 alkaen jo lentokentällä, kun heidät aiemmin ohjattiin tätä varten karanteenihotelliin.

Oireileville potilaille järjestetään näytteenoton jälkeen kotiinkuljetus ja heitä pyydetään pysymään karanteenissa omassa kodissaan. Matkustajat saavat myöhemmin jatko-ohjeistuksen kotiin sen mukaan, onko näyte ollut positiivinen vai negatiivinen.

Kaikkia Suomeen palaavia kehotetaan välttämään julkisia kulkuneuvoja ja tarvittaessa heille järjestetään lentokentältä kotiinkuljetus. Lisäksi kaikkia kehotetaan pysymään karanteenissa 14 vuorokauden ajan.

”Uusi toimintatapamme, jossa matkustajat pääsevät nopeammin omaan kotiinsa ilman aiempaa karanteenihotelliin majoittumista, on mielestäni matkustajaystävällinen”, toteaa lentokenttätoiminnan organisoinnista vastaava terveyspalvelupäällikkö Marja Puurula.

SPR:n vapaaehtoiset ja Vantaan kaupungin työntekijät ohjaavat lentokentän julkisissa tiloissa kotiin palaavia.

”Lentomatkustajien määrä Helsinki-Vantaan lentokentällä on selvästi vähentynyt. Meillä on hyvä valmius hoitaa saapuvien lentomatkustajien maahantuloprosessi”, toteaa terveyspalvelujen johtaja Piia Vuorela.

Julkaistu: 9.4.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter