Vantaalla Modernan rokotetta ei tarjota toistaiseksi alle 30-vuotiaille pojille ja miehille

Vantaa on keskeyttänyt THL:n suosituksen mukaan vuonna 1991 tai sen jälkeen syntyneiden poikien ja miesten rokottamisen Modernalla. Vantaan kouluilla Modernan rokotteen jakaminen pojille keskeytettiin varotoimena. Tilalle tarjotaan BionTechPfizerin Comirnaty-rokotetta, ohjeet ja aikataulu rokottamiselle jatkossa tarkentuvat myöhemmin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei toistaiseksi suosittele Modernan rokotetta annettavaksi alle 30-vuotiaille pojille ja miehille.

Pohjoismaisen seurantatutkimuksen mukaan on havaittu, että Modernan Spikevax -rokotteen saaneilla alle 30-vuotiailla miehillä on hieman korkeampi riski saada sydänlihastulehdus.

Vaikka suurin osa tulehduksista on lieviä ja ohimeneviä, niin varotoimena THL ei suosittele rokotetta annettavaksi alle 30-vuotiaille pojille ja miehille.

Naisten ja yli 30-vuotiaiden miesten riski saada sydänlihaksen tulehdus rokotuksen jälkeen on huomattavasti pienempi kuin nuorilla miehillä, joten heillä rokotukset voivat jatkua molemmilla rokotteilla normaalisti.

Tavallisin sydänlihastulehduksen oire on rintakipu, tyypillisimmillään vasemmalla kyljellä maatessa ja etukumarassa asennossa istuessa. Vakavia oireita ovat hengenahdistus, erilaiset rytmihäiriöt ja joskus sydämen vajaatoiminta.

Sydänlihaksen tulehdus paranee yleensä itsestään, mutta oireiden ilmaantuessa on syytä hakeutua viipymättä terveydenhuoltoon, jossa mahdollinen tulehdus tai muu oireiden aiheuttaja voidaan todeta ja oireita hoitaa.

Mikäli olet nuori mies, niin vältä raskasta liikuntaa noin kahden viikon ajan rokotteen saatuasi. Riski sairastua sydänlihaksen tulehdukseen on kuitenkin erittäin pieni, eikä rokotteen aiemmin saaneiden tarvitse olla huolissaan.

Jatkossa alle 30-vuotiaille miehille ja pojille, jotka ovat saaneet ensimmäisen koronarokote­annoksensa Modernaa, annetaan toisena annoksena BionTechPfizerin koronarokotetta.

Rokotuspisteiltä voi käydä hakemassa 2. rokotteen jo nyt, jos rokotteen saamisella on kiire esimerkiksi matkan vuoksi. Rokotuspisteellä on tarjolla BionTechPfizerin Comirnaty-rokotetta.

Ilman ajanvarausta toimivat walk in -rokotukset ovat avoinna tänään ja huomenna:

  • Kauppakeskus Dixi klo 17 saakka
  • Kauppakeskus Myyrmanni ja Jumbo klo 16 saakka
  • Hiekkaharju Varia ja Myyrmäki-halli klo 15 saakka.

Rokotuspisteet: https://www.vantaa.fi/koronarokotukset

Julkaistu: 7.10.2021 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter