Turku, Vantaa ja Helsinki:

Kaupunkikehittämisen visionäärit ja käytännön tekijät Nordic CityMaking Weekille

Vuoden 2021 festivaali käynnistyy keskiviikkona 22.9. verkossa ennakkotapahtumalla ja huipentuu 9.–12.11. sekä verkossa että eri puolilla kumppanikaupunkeja.

Uusi kaupunkikehittämisen liike Nordic CityMaking vahvistaa pohjoista näkökulmaa kansainvälisessä kaupunkikeskustelussa ja aktivoi Pohjoismaiden, Baltian ja Pohjois-Euroopan kaupunkikehittäjien vuorovaikutusta. Nyt toista kertaa järjestettävä Nordic CityMaking Week levittäytyy kolmeen kaupunkiin: Turkuun, Vantaalle ja Helsinkiin. Lisäksi yksi tapahtumapäivä järjestetään Espoon Hanasaaren kulttuurikeskuksessa. Kaupunkientusiasteja ja -asiantuntijoita yli 10 eri maasta kokoontuu festivaalille juhlistamaan kaupunkeja ja oppimaan toinen toisiltaan.

Nordic CityMaking Week 2021 -festivaalin tuottaa Urban Practice. Isäntäkaupunkeja ovat Turun kaupunki ja Vantaan kaupunki, kumppanikaupunkina Helsingin kaupunki ja pääyhteistyökumppanina NCC. Sisältökumppaneihin lukeutuvat Aalto-yliopisto, Hanaholmen, AaltoPRO, Archinfo, Placemaking Europe, Creative Bureaucracy Festival ja Oslo Architecture Triennale. Nordic CityMaking on mukana Pohjoismaiden ministerineuvoston Nordic Talks -ohjelmassa.

NCMWeekin ohjelma on yleisölle maksutonta. Suurin osa ohjelmasta on katsottavissa verkon kautta rekisteröitymällä. Ensimmäisellä kerralla vuonna NCMWeek keräsi yli 1700 osallistujaa, ja tälle vuodelle kokonaisyleisömääräksi odotetaan vähintään 2000 eri osallistujaa.

Hyvä kaupunki tehdään sekä ‘ylhäältä alas’ että ‘alhaalta ylös’

CityMaking tarkoittaa kaupungin tekemistä, jossa kaupunkilaisten oma toimeliaisuus ja osallisuus nähdään kaupungin kehittämisen keskeisenä voimavarana. Kun tarkastellaan menestyviä kaupunkeja tai yksittäisiä kaupunginosia kaikkialla maailmassa, voidaan nähdä niiden kiinnostavuuden lähtevän vireästä kaupunkielämästä, joka puolestaan vetää puoleensa yhä uusia tulijoita ja ideoita. CityMakingissä on kyse tämän myönteisen kierteen mahdollistamisesta.

Nordic CityMaking Week uudistaa perinteistä ammattilaistapahtumaa saattamalla asiantuntijat yhteen paikallisten toimijoiden kanssa: luennot ja työpajat levittäytyvät kaupunginosiin, ja näin festivaali toimii isona kaupunkikehittämisen ”aivoriihenä”.

"Nordic CityMaking Weekistä tekee erityisen se, että menemme kirjaimellisesti kentälle. Kansainväliset vieraamme ovat suorasta vuorovaikutuksesta erityisen innostuneita, sillä yhtä välitöntä yhteyttä konkreettiseen kehittämiseen paikan päällä ei muissa tapahtumissa useinkaan saa. Yhdessä tekeminen ja erilaisten hierarkiatasojen madaltaminen on sitä pohjoismaista arvopohjaa, josta NCM liikkeenä ponnistaa”, tuottaja Katja Lindroos Urban Practicesta sanoo.

Ennakkotapahtuma 22.9.2021

Tämänhetkisten koronarajoitusten vuoksi NCM2021-festivaalin käynnistävä tapahtumakokonaisuus on seurattavissa syyskuussa etänä. Marraskuussa tapahtumia on järjestetään paitsi verkossa myös fyysisissä tiloissa. Koronaohjeistuksia tullaan seuraamaan tarkasti.

NCM2021-kampanja käynnistetään syyskuussa. Nordic CityMaking Day keskiviikkona 22.9. on koko päivän kestävä ennakkotapahtuma verkossa, joka tarjoaa makupaloja tulevasta ohjelmasta, esittelee kumppanit ja sisältää korkealaatuisen seminaarin ja uuden kirjatapahtuman:

  • Aamulla verkon yli Welcome CityMakers -“miniseminaari”, jossa esitellään kaikki kumppanit ja otetaan yhteydet Turkuun, Helsinkiin ja Vantaalle sekä vieraileviin puhujiin ulkomailla.
  • Iltapäivällä NCC:n isännöimä Rakennetaan yhdessä! -seminaari (suomeksi), jossa teemana on yhteistyö rakentamisen ja kaupungin suunnittelun erilaisissa prosesseissa. Mukana mm. Tiia Ettala ja Hanna Pikkarainen / Helsingin kaupunki, Teija Ojankoski / VAV-Asunnot, Jyrki Karjalainen / HOK-Elanto, Marko Härkönen / Senaatti-kiinteistöt sekä useita NCC:n asiantuntijoita maajohtaja Kari Onniselän johdolla. Caseina ovat mm. Fredriksberg Vallilassa, Veturikujan kohde ja ydinkeskustojen elävöittäminen.
  • Illalla on Nordic CityMaking Book Clubin lanseeraus. Kirjana on Richard Sennettin (mm. YK:n kaupunkiohjelmien neuvonantaja) ja Pablo Sendran (Bartlett School of Planningin apulaisprofessori) Designing Disorder: Experiments and Disruptions in the City, ja tekijät osallistuvat verkon yli. Koronarajoitusten salliessa yleisö pääsee seuraamaan keskustelua Vallilan kirjastossa.

Nordic CityMaking Daytä seuraa samalla viikolla kaksi muuta tapahtumaa verkon yli:

  • Torstaina 23.9. illalla on yhteistyössä Aalto PRO:n YTK:n Pitkän kurssin Tähtiluento, jossa luennoitsijana on David Sim Gehl Architects -toimistosta Tanskasta otsikolla Soft Cities Even in Hard Times?
  • Lauantaina 25.9. on uuden CityMaking Indexin kehittämistyöpaja webinaarimuodossa, jossa mukana ovat mm. kaupunkikehittäjä ja Creative Bureaucracy Festivalin perustaja Charles Landry, placemaking-metodiikasta väitellyt Cara Courage ja Placemaking Europen vetäjät Ramon Marrades.

Syys-lokakuussa julkaistaan Nordic CityMakingin sivustolla ja somessa haastatteluja ja videomuotoisia reportaaseja aihepiireistä, joihin marraskuun tapahtumaviikko keskittyy.

Nordic CityMaking Weekin tapahtumat ovat

  • ti 9.11. Vantaalla
  • ke 10.11. Helsingissä ja illalla Turussa
  • to 11.11. Turussa sekä
  • pe 12.11. Hanasaaressa Espoossa.

Viikon kansainväliset ja kotimaiset puhujavieraat julkistetaan viimeistään ennakkotapahtumassa 22. syyskuuta.

Julkaistu: 1.9.2021 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter