Ysiluokkalaiset ideoivat ruokatottumuskyselyn – vaalea liha on nuorten yleisin proteiinin lähde

Se lähti uteliaisuudesta liikkeelle. Yhdeksäsluokkalaiset Oiva Petäjä ja Eelis Pulkkinen juttelivat etäopetuksessa terveystiedon tunnilla ympäristöterveydestä ja puheeksi nousivat heidän omat ruokatottumuksensa: Oiva on kasvisyöjä ja Eelis puolestaan sekasyöjä. He pohtivat, kuinka ihmiset oikein syövät ja mikä ruokavalioon vaikuttaa.

Oiva ja Eelis ideoivat jalkautuvan erityisopettajan Henna Jalava-Laakson kanssa Ravinto ympäristössämme -kyselyn, jonka he toteuttivat Google Formsin avulla. Kyselyä jaettiin muun muassa Facebookin Vantaan puskaradio -ryhmässä.

”On ollut mahtava huomata into pojissa, kun he ovat saaneet itse selvittää asiaa, joka kiinnostaa. Olen heistä todella ylpeä”, Jalava-Laakso sanoo.

Kyselyn tekeminen on osa terveystiedon, äidinkielen, yhteiskuntaopin sekä matematiikan tunteja, ja kokonaisuutta suunnittelevat aineenopettajat.

Kyselyn vastaajista suurin osa oli naisia ja iältään 20–29-vuotiaita, kun taas 15–19-vuotiaita vastaajista oli reilut kymmenen prosenttia.

Alle 19-vuotiaat vastaajat söivät enimmäkseen eläinperäistä ruokaa. Nuorten yleisin proteiinin lähde oli vaalea liha. Kyselyyn vastanneet söivät varsin vähän kalaa, mikä ihmetytti poikia.

”Ainakin näiden vastausten perusteella vaikuttaa, että jos jotain pitäisi lisätä nuorten ruokavalioon, niin kasviksia ja kalaa”, he kertovat.

80 prosenttia luokitteli itsensä sekasyöjäksi. Tavallisin ruokarytmi oli kaksi lämmintä ruokaa päivässä. Yli puolet niistä, jotka luokittelivat itsensä seka- ja lihansyöjiksi, eivät olleet koskaan kokeilleet kasvisruokavaliota. Eniten ruoan ostopäätöksen vaikuttivat hinta ja kotimaisuus.

Mitä uutta Oiva ja Eelis oppivat verkkokyselyn tehtyään?

”Sen, että ei ole kahta samanlaista ruokavaliota, jokainen syö omalla tavallaan”, Eelis kertoo.

”Yllätyin kasvissyöjien ja vegaanien määrän vähyydestä. Aihe on kuitenkin ollut paljon esillä viime vuosina”, sanoo Oiva.

Kumpikin keräsi nyt ensimmäistä kertaa tietoa verkkolomakkeella ja he voivat suositella myös muille vastaavien kyselyiden käyttöä opintojen osana.

”Tämän tekeminen on ollut hauskaa”, pojat kertovat.

Kyselyn esiin nostamista tuloksista saa mukavia vinkkejä ateriasuunnitteluun vaikka ihan kotiruokailuun tai mikseipä jopa Vantaan koulujen ruokapalvelutuottajille.

Julkaistu: 14.4.2021 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter