Sotungin ja Vaskivuoren lukioiden Erasmus-akkreditointi helpottaa lukioiden pitkäjänteistä kansainvälistä toimintaa

Sotungin ja Vaskivuoren lukioille myönnettiin Erasmus-akkreditointi. Akkreditointi tarkoittaa, että lukioiden ei tarvitse enää vuosittain tehdä työläitä hankehakemuksia, vaan ne saavat rahoitusta kansainväliseen toimintaan vuoteen 2027 saakka. Lukiot saavat vuosittaisen rahoituksen, jonka tarkkaa summaa ei ole määritelty. Lukiot perustelevat edelleen kaikki liikkuvuudet ja lukion kansainvälisyysstrategian, mutta niiden ei tarvitse tehdä jokaiselle summalle erillistä hakemusta.

Ensimmäisellä uuden Erasmus-ohjelmakauden hakukierroksella akkreditoinnin sai 50 suomalaista organisaatiota tai konsortiota.

- Akkreditointi on ikään kuin laatuleima, eli lukiomme kansainvälinen toiminta on tunnustettu laadukkaaksi ja monipuoliseksi. Akkreditointi auttaa kehittämään koulumme kansainvälistä toimintaa pitkäjänteisesti ja mahdollistaa laajemman tarjonnan opiskelijoille, kertoo Sotungin lukion kv-koordinaattori Tuija Kae.

- Kansainvälisen toiminnan kehittäminen akkreditoinnin saamiseksi vaatii monen vuoden työn ja monen ihmisen panoksen. Akkreditoinnin saaminen oli tunnustus koko yhteisön sitoutumiselle kv-toimintaan, kertovat kv-toiminnasta Vaskivuoren lukiossa vastaavat Riikka Nirvi ja Hilkka-Roosa Nurmi.

Vaskivuoren ja Sotungin lukioissa on tehty aktiivisesti kansainvälistä työtä jo vuosia

Vaskivuoren lukiossa parhaillaan käynnissä kolme eri Erasmus-projektia opiskelijoille, yksi opettajille sekä yksi Nordplus-projekti. Lisäksi vapaammin toimivat vuosittaiset Peep-projektit sekä vaihdot Espanjaan ja yhteistyö Kiinan Jinanin kanssa.

- Vaskivuoressa on hyvin pitkään tehty kv-työtä, ja meillä on ollut Erasmus-hankkeita käynnissä noin 15 vuoden ajan. Useat eri oppiaineiden opettajat ovat olleet mukana niissä ja käyneet kursseilla tai job shadowing -vierailuilla muissa eurooppalaisissa maissa. Opiskelijat ovat olleet mukana projekteissa niin matkoilla tai järjestämässä vieraille ohjelmaa tai majoittamassa heitä, Nirvi ja Nurmi kertovat.

Kansainvälisyys on yksi Sotungin lukion painopistealueista urheilun ja liikunnan sekä etälukion lisäksi.

– Olemme olleet aktiivisesti mukana kansainvälisessä toiminnassa jo pitkään, ja siitä on tullut eri hankkeiden myötä tärkeä osa koulun toimintaa, koko kouluyhteisön yhteinen asia. Haluamme varmistaa, että myös tulevaisuudessa opiskelijoillamme on hyviä mahdollisuuksia kansainvälisiin kokemuksiin niin koulussa kotikansainvälisyyden puitteissa kuin ulkomailla. Kansainvälisyys ja lukiolaisten kansainvälisten taitojen edistäminen ovat vahvasti mukana myös tulevassa lukion uudessa opetussuunnitelmassa, Kae kertoo.

Sotungin lukiolla on myös ystävyyskouluja Euroopan eri maissa sekä Japanissa, Kiinassa ja Kanadassa.

- Kuulumme myös maailmanlaajuiseen World School - koulujen verkostoon. Meillä on ollut vaihto-ohjelmia eri koulujen kanssa, kulttuurikursseja, kulttuuri- ja kielimatkoja, kansainvälisiä Nordplus ja Erasmus-projekteja ja opettajatkin ovat osallistuneet täydennyskoulutuskursseille. Olemme myös Euroopan parlamentin Ambassador School, Kae kertoo.

Lue lisää Erasmus-akkreditoinnista (Opetushallitus)
Lue kv-toiminnasta Sotungin lukiossa
Lue kv-toiminnasta Vaskivuoren lukiossa

Julkaistu: 26.2.2021 
(muokattu: )