Rohkeat hypyt vievät elämässä eteenpäin

Hypyt ovat death divingissa hurjaa katsottavaa.

Adrenaliini kuohahtaa Patrick Sildamin veressä ennen vauhdinottoa. Se on hänen harrastuksensa, death divingin, suola.

Loppu on harjoiteltua. Sildam juoksee hyppytasanteen reunalle, ponnistaa, pyörii ilmassa ja taittaa itsensä linkkuveitseksi juuri ennen veden pintaan iskeytymistään.

Vartalon taittaminen on olennaista, muuten seuraisi kirjaimellisesti iskeytyminen, vieläpä vatsalleen. Se olisi kivuliasta, ja Sildam tietää sen kokemuksesta.

Death diving on extremeurheilulaji, joiden parissa nuori mies viihtyy muutenkin. Hänen harrastusrepertuaariinsa ovat kuuluneet myös freestyle-laskettelu ja -pyöräily.

Sildam on 17-vuotias ja opiskelee Vantaalla Careeria-ammattikoulussa merkonomiksi. Muutama kuukausi sitten hän teki rohkean hypyn myös työelämään, kun Vantaan liikunnan palvelualueella tarjoutui mahdollisuus työharjoitteluun YIB in Sport -hankkeen kautta.

”Työ on ollut monipuolista. Olen ollut uimahallilla ja toimistolla, tehnyt Hobihobiin liittyviä tehtäviä, jakanut maskeja…”, Sildam luettelee.

Patrick (oik.) pääsi työharjoittelussaan mukaan muun muassa Hobihobiin liittyviin tehtäviin.

YIB in Sport -hankkeen tarkoituksena on lisätä maahanmuuttajataustaisten nuorten mahdollisuuksia hyvinvointiin, koulutukseen ja työelämään liikunnan avulla. Nyt hankkeen kautta avautui työtilaisuus, johon virolaissyntyinen ja urheilusta innostunut Sildam sopi täydellisesti.

”Olen miettinyt, että voisin työskennellä liikunta-alalla. Ensin haluan kylläkin ammattiurheilijaksi”, hän toteaa harjoittelun lähestyessä loppuaan.

Death divingissa järjestetään Suomessa kisoja, joissa on pärjättävä päästäkseen kansainvälisiin ympyröihin. Työskennellessään Vantaan uimahalleilla Sildam on ehtinyt pohtia oman lajinsa olosuhteita.

”Enemmän uimahalleja tarvittaisiin, ja hyppytorneja. Uimashortseja pitää voida käyttää, ja vauhdin ottaminen on sallittava. Ehkä hyppääjillä voisi olla hallissa omat treeniajat”, hän miettii ja kertoo treenaavansa kesäisin jopa 6–7 tuntia päivässä.

Katso video Patrickin harjoittelusta Vantaa-kanavalta.

Julkaistu: 26.2.2021 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter