Syksyllä järjestetyillä aikuisten pyöräilykursseilla opetteli pyöräilemään lähes 50 kurssilaista

Pyöräilijöitä pyöräilykurssilla

Vantaan kaupunki ja Helsingin Polkupyöräilijät ry (HePo) järjestivät yhteistyössä pyöräilyn perustaitojen opetusta aikuisille vantaalaisille syys-lokakuussa 2020. Pyöräilytaitoa tuli opiskelemaan 49 kurssilaista. Valtaosa heistä oppi vähintään pyöräilyn perusteet, mutta moni saavutti tason, jolla pystyy jatkossa polkemaan itsenäisesti vaikkapa työmatkansa.

Tikkurilassa ja Hakunilassa järjestettiin viisi pyöräilytaidon kurssikokonaisuutta, jotka sisälsivät yhteensä 25 kurssikertaa. Osa pyöräilykursseista järjestettiin avoimella ilmoittautumisella ja kuka vain saattoi tulla mukaan. Osa kursseista järjestettiin puolestaan järjestöyhteistyönä valmiille ryhmille, jotka koostuivat erityisesti kotoutumisvaiheessa olevista maahanmuuttajanaisista. Kaikki kurssilaiset saivat kurssin aikana käyttöönsä itselleen sopivan kokoisen erityisillä harjoituspolkimilla varustetun polkupyörän. Kurssit olivat osallistujille maksuttomia.

”Pyöräilytaito on todella arvokas kansalaistaito. Päätimme Vantaan kaupungilla lähteä toteuttamaan aikuisten pyöräilykurssi -ideaa ennakkoluulottomasti koronavuodesta huolimatta. Nyt lopuksi täytyy sanoa, että hankkeen tulokset ovat olleet poikkeuksellisen myönteisiä. Mahdollistimme tällä yhteistyöllä kustannustehokkaasti keskeisen kansalaistaidon oppimisen suurelle joukolle ihmisiä ja edistimme samalla kaupunkilaisten kestävää liikkumista”, kertoo hankkeen alullepanija, Vantaan kaupungininsinööri Henry Westlin.

Tasapainon löytämisestä liikennesääntöihin

Opintosisällöllisesti kurssit jakautuivat kolmeen osaan. Alkeistason oppitunneilla opeteltiin pyöräilyn perusteita kuten tasapainon löytämistä, polkemista, jarruttamista ja ohjaamista. Jatkotason oppitunneilla jatkettiin pyöräilytaidon vahvistamista sekä valmistauduttiin katuajoon ryhmäajoa ja liikennesääntöjä opettelemalla. Pyöräretkillä hankittiin kokemusta ja itseluottamusta itsenäiseen pyöräilyyn kaupunkiympäristössä.

Yli 70 prosenttia kursseille ilmoittautuneista määritteli lähtötasonsa “täysin pyöräilytaidottomiksi”. Osa osallistujista oli puolestaan saattanut kokeilla pyöräilyä vaikkapa lapsena, mutta esimerkiksi kaatuminen oli jättänyt niin suuren trauman, että vasta aikuisten alkeiskurssi sai heidät voittamaan pelkonsa ja aloittamaan pyöräilyn uudestaan.

"Oli todella palkitsevaa ja välillä liikuttavaakin nähdä oppilaidemme ylittävän itsensä ja riemuitsevan uudesta taidostaan", kertoo hankkeen koordinaattori Taina Renkonen HePosta.

Lue myös: Pyöräilyn peruskursseja aikuisille vantaalaisille (uutinen 6.7.2020)

Kuva: Kati Pankka

Julkaistu: 15.12.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter