Vantaan katujen hiekoitus aloitettu

Vantaa on aloittanut viime viikkojen aikana katujen hiekoituksen koko kaupungin alueella, ja sitä jatketaan niin kauan kuin kaduilla on liukkautta.

Hiekoitus aloitetaan joka syksy ensimmäisten yöpakkasten alkamisen aikaan, sillä pakkasyön jälkeen teiden pintaan syntyy kuuraa tai jäätä, joka aiheuttaa liukkautta etenkin aamuisin.

”Seuraamme tarkkaan sääennusteita ja toimimme sen mukaan. Kyseessä on osin myös ennakoiva toimenpide, jolla pyritään turvaamaan kaikkien kaduilla kulkevien turvallisuus. Lämpötilan ollessa nollan tuntumassa tienpintojen liukkaus saattaa vaihdella nopeasti”, kertoo kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö.

Koska teiden liukkaus vaihtelee usein nopeasti vuorokaudenkin sisällä, levitettyä hiekoitussepeliä ei poisteta tienpinnoilta kesken talvikauden, vaikka välillä lämpötila olisikin plussan puolella ja katujen pinta sulana.

Alkusyksystä valmistuneella, Tikkurilasta Korsoon vievällä pyöräilyn laatureitillä (uutinen pyöreitistä 10.9.2020) liukkaudentorjunta hoidetaan erityisjärjestelyin. Reitiltä harjataan pois pienetkin lumimäärät ja tienpintaan levitetään biohajoavaa Eco-Melter-liuosta. Pyöräilyn kannalta hankalampaa sepeliä käytetään laatureitillä vain keliolosuhteissa, joissa liuoksen käyttö ei riitä torjumaan liukkautta. Tällöin sepeli kuitenkin poistetaan mahdollisimman pian. Kaupunki haluaa tukea pyöräilyä, joten Vantaalle ollaan rakentamassa laadukkaiden pyöräreittien verkostostoa, jonka talvikunnossapitoonkin panostetaan. Kaikkia Vantaan pyöräteitä ei pystytä käsittelemään tällä tavoin, sillä liuoskäsittely on sepeliä merkittävästi kalliimpaa ja vaatii erityiskalustoa.

Koneellisen hiekoituksen ja aurauksen mahdollistamiseksi osa katualueiden ajonestotolpista on poistettu talven ajaksi. Kunnossapidon tiellä olevat ajonestotolpat poistetaan syksyisin ennakoivasti jo ennen pakkasia, sillä maan jäätyminen vaikeuttaa tolppien irrotusta. Tolpat asennetaan takaisin paikalleen keväällä maan jälleen lämmettyä. Tolppien poisto ei vaikuta muun kuin kunnossapitokaluston ajojärjestelyihin, ja ajokielto kyseisissä kohdissa on osoitettu liikennemerkein.

Julkaistu: 4.12.2020 
(muokattu: )