Revontulet -teos valaisee Aviapoliksen uutena maamerkkinä

Kuvanveistäjä Antti Maasalon vuonna 1990 valmistunut monumentaalinen Revontulet -valoteos on saanut uuden kodin Aviapoliksesta, Tikkurilantien ja Lentoasemantien kainalosta.

Yli 13-metrinen teos toteutettiin alun perin tilaustyönä Pohjola-yhtiöiden satavuotisjuhlan kunniaksi. Liiketoiminnan päättyessä Lapinmäentien toimitiloissa OP päätti luovuttaa teoksen omistusoikeuden takaisin taiteilijalle ja samassa yhteydessä teos sai takaisin alkuperäisen nimensä Revontulet.

Revontulet -teos seuraa aitiopaikalta Aviapoliksen kehitystä. Teoksen ympärille odotetaan kohoavan tulevan vuosikymmenen aikana koteja jopa 15 000 asukkaalle. Sen ympärillä on vireillä useita kaavamuutoksia, joilla yritysalue täydentyy eläväksi kaupunginosaksi palveluineen ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksineen.

Abstrakti teos esittää nimensä mukaisesti revontulia. Tuulen voimasta yläosan värilliset säleiköt pyörivät ja kuvaavat revontulien lumoavaa liikettä öisellä taivaalla. Teoksen alaosassa on narratiivi, jossa kerrotaan maantieteellisesti erilaisista maisemista, joiden ylle revontulet ilmaantuvat. Runkoon on kaiverrettu suomalaisia maisemakuvia eri ilmansuunnista.

- Varsinkin iltaisin kun teos on juhlavalaistuksessaan, niin toivon että se aiheuttaa mielihyvää ja kauniin elämyksen - ja muistuttaa miten kaunis maa meillä on asuttavana! kommentoi taiteilija Maasalo.

Teoksen yksityiskohdat tulevat parhaiten esille jalankulkijoille ja pyöräilijöille, jotka voivat myös pysähtyä katsomaan teosta. Teoksen monumentaalisuus hahmottuu etäämmältä risteysalueella autossa matkaaville.

Julkisen taiteen teokset, Revontulet mukaan lukien, kuuluvat Vantaan taidemuseon kokoelmaan.

Kuvanveistäjä Antti Maasalo esittelee teostaan Vantaa-kanavan videolla.

Antti Maasalon tuotantoon voi tutustua taiteilijan verkkosivuilla.

Julkaistu: 2.12.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter