Viisivuotias Reilu Vantaa näkyy Reilun kaupan kampanjaviikolla

Neljä ihmistä ulkona kahvilla herkuttelemassa Reilun kaupan tuotteilla

Vantaan kaupungille myönnettiin Reilun kaupan kaupungin arvonimi vuonna 2015. Reilu Vantaa täyttääkin tänä vuonna jo viisi vuotta. Juhlistamme Reilua Vantaata tällä viikolla niin katukuvassa kuin sosiaalisessa mediassakin valtakunnallisen Reilun kaupan viikon yhteydessä. 

– Olen ylpeä siitä, että Vantaa on Reilun kaupan kaupunki. Viidessä vuodessa olemme saaneet aikaan hienoja tuloksia, ja aiomme jatkossa kehittää toimintaamme entisestään. Näin voimme kantaa osaltamme globaalia vastuuta, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Vastuullisuus on Vantaan kaupungin keskeinen arvo, ja Reilun kaupan työ onkin luonnollinen osa työtämme ja arkeamme. Tavoitteena on edistää kaupungin toiminnalla eettistä kulutusta, kestävää kehitystä ja oikeudenmukaisempaa maailmankauppaa. Globaaliin tuotantoon liittyy edelleen vakavia ongelmia: köyhyyttä, lapsityövoiman hyväksikäyttöä, haavoittuvassa asemassa olevien syrjintää ja luonnonvarojen ylikuluttamista. Reilun kaupan kaupungin arvonimi tukee Vantaan kaupungin resurssiviisauden tiekarttaa ja vastuullisuustavoitteita.

Erityisesti koronapandemian aikana globaalilla vastuunkannolla on merkitystä: köyhissä maissa, joista esimerkiksi kahvimme tulee, viruksen leviämisen rajoittaminen on haastavaa. Pandemia lisää myös tuotannon ihmisoikeusriskejä. Reilu kauppa pyrkii parantamaan kehittyvien maiden pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä.

Tempauksia ja reiluja käytänteitä

Vantaa on viiden vuoden Reilun kaupan kaupunkina toimimisensa aikana niin järjestänyt Reiluun kauppaan liittyviä tempauksia kuin tuonut reilut käytänteet omaan toimintaansa. Reilu kauppa -sertifiointia käytetään kriteerinä soveltuvissa hankinnoissamme. Lisäksi Vantaan ateriapalvelutuottajat käyttävät Reilun kaupan tuotteita, kuten reilua kahvia. Vantaan seurakunnat ovat olleet Reilun kaupan seurakuntia jo vuodesta 2012. Kaupungissa toimii Reilun kaupan kannatustyöryhmä, joka suunnittelee ja koordinoi työtä.

Reilun kaupan sertifiointijärjestelmä eli Reilu kauppa on järjestelmä tuotteille, joiden tuotanto noudattaa tiettyjä vaatimuksia ympäristöasioiden, työvoiman ja sosiaalisen kestävyyden suhteen. Reilu kauppa pyrkii parantamaan kehittyvien maiden pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä.

Julkaistu: 19.10.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter