Luova ja käytännönläheinen Adaya työllistyi Reitti-palvelun avulla

Luova ja käytännönläheinen Adaya työllistyi Reitti-palvelun avulla, Kuva: Marika Viherlaiho

- Suosittelen Reitti-palvelua, koska ilman sitä en olisi työllistynyt. Reitti-palvelu antaa nuorille mahdollisuuden kokeilla toivomaansa työtehtävää ja ehkä löytää se oma juttu siinä samalla, pian 24-vuotias Adaya Tolonen sanoo.

Adaya kiinnostui Reitti-palvelusta, kun graafisen suunnittelijan tutkinnon suoritettuaan opiskelu ei ollut ajankohtaista ja työkokeiluaika oli jo käytetty. Hän oli hakenut töitä kaupan alalta aiemmin, mutta ei ollut saanut paikkaa omin avuin.

- Monet paikat toivovat työkokemusta, vaikka sitä ei minulla ollut.

Matalalla kynnyksellä työelämään

- Pääsin sujuvasti ja varmasti työelämään ja toiveeni hyllytys- ja kahvilatyöstä pidettiin mielessä. Reitti-palvelun työntekijä on myös edelleen yhteyksissä kanssani. Hän oli lisäksi mukana työpaikalla, kun kävin haastattelussa ja katsomassa paikkoja kahden muun henkilön kanssa.

Aluksi Adaya pääsi Reitti-palvelun työpankin avulla hyllyttämään leipä- ja juusto-osastolle. Hän oli utelias ja halusi tietää, millaista on hyllyttää. Myöhemmin Tolonen toivoi voivansa jäädä kauppaan töihin ja pääsikin kahvion puolelle.

- Sain vakituisen osa-aikatyön Koivukylän K-Citymarketista elokuussa 2020. Työpäiväni ovat yleensä neljätuntisia. Olen kahvion kassalla ja teen kahvion tehtäviä, kuten pellityksiä ja hyllytän leipää, jos tarvitsee, ja pidän huolta yleisestä siisteydestä. Hoidan myös tiskit, Tolonen kertoo.

Kaupassa näkee työnsä jäljen

Kaupan alan työ on hänestä raskasta, mutta palkitsevaa. Kaupan työtehtävät ovat monipuolisia ja jokainen päivä on omalla tapaa erilainen.

- Olen hyvin kiitollinen Reitti-palvelun ihanille työntekijöille. Työttömyys stressasi ja työnhaussa jatkuva epäonnistuminen tuntui vaikealta. Pelkäsin syrjäytymistä. Työpaikan saaminen on iso apu, Adaya Tolonen iloitsee.

Ennen Reitti-palvelua Adaya oli Ohjaamon asiakas. Siellä hän sai tietoa erilaisista pajoista sekä Reitti-palvelusta. Hän työskenteli viisi kuukautta Vantaan kaupungin keittiötyöpajalla, jossa paja-ohjaaja kertoi Reitti-palvelusta, ja Ohjaamossa aihetta käytiin tarkemmin läpi.

Tavoitteena sisustussuunnittelijan ammatti

Tolonen suunnittelee hakevansa keväällä ammattikorkeakouluun opiskelemaan sisustussuunnittelijaksi. Pajalla hän teki unelmakartan, jossa sisustaminen oli vahvasti esillä. Vapaa-ajalla hän suunnittelee sisustuksia tietokonepeleillä, kuten Sims 4 ja House Flipper. Hän on sisustanut myös yksiönsä omannäköisekseen.

- Näen itseni tulevaisuudessa tekemässä varmaankin kahta erilaista työtä. Luovaa ja käytännöllisempää. Ystäväni ovat luovia, ja voisin kuvitella olevani osa heidän projektejaan.

Lisätietoa Reitti-palvelusta

Reitti-palvelussa nuori saa henkilökohtaisen omavalmentajan, jonka kanssa hän suunnittelee ja toteuttaa reittinsä työelämään tai koulutukseen. Reitti-palvelun taustalla toimii työpankki, joka tarjoaa suurimman osan työpaikoista. Työstä maksetaan normaalia palkkaa. Työt tehdään ulkopuolisessa yrityksessä. Tavoite on, että ulkopuolinen yritys työpankkityön jälkeen palkkaa nuoren omaksi työntekijäkseen.

Omavalmentaja tarjoaa apuaan nuorelle myös työssäoloaikana, sillä osalle nuorista kyse on ensimmäisestä työpaikasta tai työssä jaksaminen ja selviytyminen voi muuten olla haasteellista.

Reitti-palvelu alkoi joulukuussa 2019. Nuoria on ollut asiakkaina syyskuun loppuun mennessä 205. Työpaikan heistä on saanut 117 nuorta ja koulutus- tai työkokeilupaikan 33 nuorta.

Reitti-palvelun tuottaa Wenho-konsortio yhdessä Vantaan kaupungin kanssa. Wenho-konsortio on neljän ison kouluttajan yhteenliittymä. Mukana ovat Careeria, Hyria, Live Palvelut ja Omnia. Wenhon tehtävä on auttaa ihmisiä yhdessä heidän kotikaupunkinsa Vantaan kanssa löytämään oma alansa ja sieltä työ- tai koulutuspaikka.

Teksti ja kuva: Marika Viherlaiho

***

Tarinoita Vantaalta
– kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 7.10.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter