Muodosta pintaan -keramiikkanäyttely avautuu Taidemuseo Artsissa 18.9.

Naishahmoa esittävä keraaminen veistos.

Muodosta pintaan -näyttely tarkastelee nykytaiteen keinoin kestävää kehitystä, ympäristön muutosta ja ihmisen suhdetta kulutukseen ja materiaan.

Suomesta ja Venäjältä tulevat taiteilijat ottavat kantaa yhteiskunnan epäkohtiin, ihmisen monimuotoiseen luontosuhteeseen ja maailmassa olemiseen. Näyttelyn teosten materiaalina on keramiikka. Näyttely on avoinna 18.9.2020 – 17.1.2021

Mikä on ihmisen paikka maailmassa ja sen muovaamisessa?

Johanna Rytkölän abstrakti Sukelluksia kesäyössä -teoskokonaisuus vie katsojan kesäiseen järvimaisemaan tai ulkoavaruuden syövereihin. Monumentaalisista teoksistaan tunnettu Pekka Paikkarin valtava Huuto -teos häilyy toivon ja epätoivon rajamailla. Åsa Hellmanin teokset johdattavat näyttelykävijän metsään hiljentymään. Kirsi Kivivirran harmoniset seinäteokset kutsuvat pohdiskeluun. Tommi Toijan tunnusmerkiksi muodostuneiden ihmishahmojen ilmeet ja eleet kuvastavat ihmisen olemassaolon monimutkaisuutta. Ihmishahmo on keskiössä myös Maisa Majakan teoksissa. Majakan keraamiset veistokset ja seinäreliefit ammentavat lapsuuden ja aikuisuuden rajapinnoista ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta.

Muodosta pintaan -näyttely esittelee Suomessa harvoin nähtyä venäläistä nykykuvanveistoa. Natalia Khlebtsevichin installaatio jäljittelee perinteisen länsimaisen museoesinekokoelman estetiikkaa, mutta muinaisjäänteiden sijaan esille nostetaan keramiikkaan koteloidut talousjätteet kuten tiskirätit ja pesusienet. Myös taiteilijaduo CrocodilePOWERin näyttävät ja mielikuvitusta hivelevät veistokset muodostuvat tarkemmin katsottuna arkiesineistä. Feminismiä taiteessaan esille tuova Annouchka Brochet tarkastelee kriittisesti kulutusideologiaa ja vallan manipulaatiota. Muodosta pintaan -näyttelyyn hän rakentaa verkoston kymmenistä keraamisista, värikkäistä aivoista.

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy kolmikielinen näyttelyjulkaisu (suomi, venäjä, englanti), joka sisältää taiteilijaesittelyiden ohella filosofi-kirjailija Antti Salmisen esseen kestävän kehityksen ontologisesta kriisistä.

Taiteilijat: Annouchka Brochet, CrocodilePOWER, Åsa Hellman, Natalia Khlebtsevich, Kirsi Kivivirta, Maisa Majakka, Pekka Paikkari, Johanna Rytkölä, Olga ja Oleg Tatarintsev, Tommi Toija ja Elena Yudina.

Muodosta pintaan -näyttely 18.9.2020 – 17.1.2021

Vantaan taidemuseo Artsi, Myyrmäkitalo, Paalutori 3, 01600 Vantaa

Aukioloajat: ti, ke, pe klo 11–18, to klo 13–20, la–su klo 11–16. Ma suljettu.

Vapaa pääsy.

  • Yleisöopastukset torstaisin klo 17
  • Artsin yleisölauantait la 17.10., la 7.11. ja la 5.12.2020

Poikkeukset aukioloajoissa: suljettu juhlapyhinä. Tarkista poikkeukset aukioloajoissa Artsin nettisivuilta tai Artsin Facebook-sivuilta.

Julkaistu: 14.9.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter