Virtuaalilasikuntoutus lapsen puheterapiassa – intensiivistä harjoittelua ja vau-elämyksiä

Tyttö katsoo virtuaalilaseilla.

Helmikuussa nettisivuillamme kerrottiin, että terveyspalvelujen kuntoutusyksikössä testataan etäkuntoutusratkaisuja. Kokeilut ovat olleet osa 6Aika-hankekokonaisuuteen kuuluvaa Co-Created Health and Wellbeing (CoHeWe) -hanketta. Hankkeen päätavoitteena on edistää yritysten yhteistyötä kaupunkien kanssa ja mahdollistaa uusien, asiakaslähtöisten sosiaali-, hyvinvointi- ja terveyspalveluiden kehittämistä ja käyttöönottoa.

Vantaalla kuntoutuksen kokeiluissa yhteistyö käynnistyi kolmen yrityskumppanin kanssa, joista yksi oli Peili Vision Oy. Yrityksen tarjoamaa virtuaalilasikuntoutusta hyödynnettiin lasten puheterapiassa nimeämisen ja käsitteiden harjoittelussa.

-Kyse oli pienimuotoisesta ja ketterästä kokeilusta. Mukaan kysytyt asiakasperheet lähtivät innolla kokeilemaan virtuaalilasikuntoutusta osana lapsen puheterapiaa, kertoo Vantaan osahankkeen projektipäällikkö Sari Helenius.

Virtuaalisuus tuo terapiaan leikkisyyttä ja harjoitteluun motivaatiota

Neljän viikon harjoitusjakson aikana lapset harjoittelivat asioiden nimeämistä ja käsitteitä virtuaalisessa harjoitusympäristössä yhdessä vanhempansa kanssa. Puheterapeutti seurasi harjoittelua etänä ja pystyi muokkaamaan harjoituksia edistymisen mukaan.

-Palvelussamme on seitsemän erilaista harjoitustyyppiä, joita on kehitetty yhdessä terapeuttien kanssa. Erityisesti puheterapiassa käytetyt harjoitustyypit mahdollistavat terapeutille käytännössä vapaat kädet harjoitusten rakentamiseen ja valmiiden harjoitteiden muokkaukseen, kertoo Peili Visionilta Akviliina Vasari.

Virtuaalimaailmassa harjoittelu oli lapsille sekä vanhemmille hyvää vaihtelua erilaisten tehtävien ja leikkisien harjoittelumaailmojen takia. Nimeämistä pystyttiin harjoittelemaan esimerkiksi dinosaurusmaailmassa tai lastenhuoneympäristössä. Kokeilussa mukana ollut puheterapeutti Anna Juhaszin mukaan virtuaaliympäristö vahvisti lasten ja perheiden motivaatiota harjoitteluun. Harjoittelu tarjosi paljon toistoa taitojen vahvistumiseksi.

-Mukana oleminen avasi minulle näköalapaikan kuntoutuksen mahdollisuuksiin ja opin roppakaupalla uutta virtuaalilasien käytöstä puheterapiassa, motivaation ja innostumisen merkityksestä harjoittelussa sekä uudenlaisen työtavan haltuunotosta, kertoo Juhasz.

Kokemukset hyötykäyttöön

CoHeWe-hankkeessa toteutuvat kokeilut ovat mahdollistaneet terveyttä ja hyvinvointia edistävien palveluiden ja tuotteiden kokeilemisen sekä uusien toimintatapojen yhteiskehittämisen Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialalla. Kokeilu tarjosi myös Peili Visionille uutta tietoa sekä terapeutin että lapsen ja vanhemman käyttötavoista ja palvelun kehitystarpeista.

Etänä seurattava virtuaalilasikuntoutus on uutta kaupungin puheterapiassa. Kokeilu haastoi niin puheterapeuttien kuin perheiden tietoteknistä osaamista. Toisaalta uudenlainen harjoittelu ja yhteinen oppimisprosessi tiivisti osapuolten yhteistyötä.

-Omat kokemukseni virtuaalilasikuntoutuksesta ovat olleet hyvin rohkaisevia, joten toivon, että virtuaalilasikuntoutusta päästäisiin tulevaisuudessakin hyödyntämään, pohtii Juhasz.

Etäyhteyksien merkitys onkin korostunut erityisesti koronan aikana ja CoHeWe-hankkeessa kartutettu kokemus yhteiskehittämisestä ja etäkuntoutusratkaisujen käytöstä on hyödynnettävissä kehittämistoiminnassa jatkossakin.

Julkaistu: 9.6.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter