Vantaa avaa palveluita hallitusti asteittain

Vantaa avaa Valtioneuvoston linjauksen mukaisia lakisääteisiä palveluja sekä suljettuna olleita vapaa-ajan palveluja vaiheittain toukokuun puolessa välissä ja kesäkuun alussa. Samalla pidetään kuitenkin avoinna useita poikkeusoloja varten perustettuja uusia palveluja.

- Asiakkaat otetaan vastaan mahdollisimman pienissä ryhmissä ja esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa lapset ja nuoret jaetaan väljästi eri tiloihin. Siksi kaikki päiväkotitilat otetaan käyttöön, vaikka lapsimäärän ei vielä arvioida palautuvan normaaliin. Käytännössä pääosin kaikki kaupungin palvelut avautuvat, mutta turvallisuutta noudattaen. Siirrymme varovaiseen arkeen, joka nykyennusteen mukaan saattaa jatkua noin vuoden verran. Kuntien toimenpiteet tulevat olemaan epidemian hoidossa edelleen aivan olennaisia, toteaa kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa avataan kuntoutustoimintaa, terveysasemien poliklinikkapalveluja sekä lääkärien kasvokkain tapahtuvaa kiireetöntä vastaanottoa. Myös neuvolat ja osa suun terveydenhuollon palveluista avautuvat.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti perusopetuksessa siirrytään lähiopetukseen. Tilankäytössä suunnitellaan väljyyttä muun muassa ottamalla nuorisotiloja koulujen käyttöön. Musiikkiopisto siirtyy lähiopetukseen, mutta aikuisopisto ja kuvataidekoulu jatkavat pääsääntöisesti etäopetuksella.

Lapsimäärän vähyyden vuoksi suljetut päiväkodit avataan ja näin kyetään pienentämään ryhmäkokoja. Vantaalla arvioidaan, että noin puolet lapsista palaa varhaiskasvatukseen.

Kaikki ulkoliikuntapaikat avataan 14.5. myös urheiluseurojen käyttöön. Sisäliikunta kuten uimahallit avataan kesäkuun alussa. Niiden käyttöönottoon odotetaan vielä Aluehallintoviraston tarkempia ohjeita.

Kirjastot ovat jo ryhtyneet ottamaan vastaan kirjapalautuksia ja niiden toimintaa avataan lisää sallimalla tilattujen lainojen nouto. Kesäkuussa kirjastoihin tulee rajoitettu sisäänpääsy ja oleilun kesto. Ryhmätyötilat ja lukusalit eivät ole käytössä toistaiseksi.

Nuorisotilojen toiminta käynnistyy normaalin kesäkauden ohjelman mukaisesti ja etsivä nuorisotyö jalkautuu kohtaamaan nuoria kasvotusten. Ryhmä- ja harrastustoimintaa nuorille on luvassa pienissä ryhmissä kesäkuun alusta alkaen. Myös lastenkulttuurin toiminta käynnistyy pienissä ryhmissä

Asukastiloista ainoastaan Katrineberg avautuu kesäksi. Muut normaalin kesätauon jälkeen 5.8.

Vantaa jatkaa edelleen erittäin suosittua ruoka- ja asiointiapupalveluaan. Myös koronaneuvonta- ja keskustelupuhelimet jatkavat toimintaansa. Lasten puistoruokailu käynnistetään kesäksi asukaspuistoissa ja Tikkurilan kirjastopuistossa. Peruskoulun päättäville ja lukiolaisille jaetaan kesätyösetelit.

Tarkempia tietoa palvelujen avaamisesta vantaa.fi uutisista.

Julkaistu: 8.5.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter