Yhteisymmärrysviikon Rauhankävelyllä marssitaan Koivukylästä Korsoon

Ihmisiä kävelemässä suojatien yli / Kuva Sara Laitinen

Vantaalla marssitaan lauantaina 1.2. uskontojen ja erilaisten katsomusten yhteisymmärryksen puolesta. Rauhankävely on osa YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärryksen teemaviikkoa, jota vietetään 1.–9.2.

Vantaan Rekolan seurakunta ja Koivukylän moskeija ovat aiemmin järjestäneet Rauhankävelyn syksyisin, mutta nyt se siirrettiin helmikuulle Yhteisymmärrysviikolle. Kävelyllä on poikettu tutustumaan sekä kirkkoon että moskeijaan ja näin edistetty kunkin tahon uskonnon tuntemusta puolin ja toisin.

Tänä vuonna Rauhankävelyn reitti kulkee Koivukylästä Korsoon Lumosaliin, jossa järjestetään Yhteisymmärrysviikon avajaiset. Yhteisymmärrysviikon teema on tänä vuonna ”Puhu dialogia!”, jolla pyritään muistuttamaan, että erilaisten uskontojen ja katsomusten rinnakkaiselon haasteisiin vastataan parhaiten rakentavalla keskustelulla. Vuorovaikutus ja toisiin tutustuminen auttavat ehkäisemään vastakkainasetteluja. Yhteisiä arvoja löydetään puhumalla, ja yhteiset arvot rakentavat siltoja eri katsomusten välille.

Rauhankävelylle ovat tervetulleita kaikki uskonnosta tai katsomuksesta huolimatta, vaikka järjestäjinä toimiikin kaksi uskonnollista tahoa.

– Aiempina vuosina mukana on ollut ainakin kristittyjä eri kirkkokunnista, muslimeja ja uskonnottomia, kertoo Rekolan seurakunnan kirkkoherra Laura Maria Latikka.

Kävely on ensisijaisesti rauhallinen symboli sille, että erilaiset katsomukset ja uskonnot voivat elää rauhassa rinnakkain, mutta on myös lupa kysyä askarruttavia asioita muista katsomuksista.

Yhteisymmärrysviikon avajaiset järjestetään Lumosalissa

Vuoropuhelu jatkuu kävelyn päätepisteellä kaikille avoimessa avajaistilaisuudessa Lumosalissa. Siellä kuullaan tervehdykset Yhteisymmärrysviikon vuoden 2020 suojelijana toimivalta Helsingin keskustakirjasto Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaaralta sekä Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljaselta, Vapaa-ajattelijoiden Esa Ylikoskelta ja kirkkoherra Laura Maria Latikalta.

Ohjelmassa nähdään myös ote Tanssiteatteri Glims & Glomsin tanssiesityksestä Kunnioitus – Respect ja kuullaan juutalaisesta, palestiinalais-syyrialaisesta ja suomalaisesta perinteestä kumpuava Middle East Music Companyn konsertti.

Avajaiset järjestävät Vantaan seurakunnat, Vantaan kaupunki ja Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry. Koko teemaviikkoa ja sen tapahtumia eri puolella Suomea koordinoi Fokus ry.

Yhteisymmärrysviikko Vantaalla

Vantaalla Yhteisymmärrysviikkoa vietetään järjestämällä yleisölle avoimia tilaisuuksia.

Lauantaina 1.2. klo 16.30 alkava Rauhankävely lähtee Koivutorilta ja päättyy Korsoon Lumosalille, jossa on Yhteisymmärrysviikon avajaiset. Matka on noin neljä kilometriä pitkä, ja se kestää noin tunnin. Voi myös osallistua vain osalle matkasta.

Lauantaina 1.2. klo 18–20 järjestettävät Yhteisymmärrysviikon viralliset avajaiset Korson Lumosalissa (Urpiaistentie 14). Ilmoittaudu mukaan.

Tiistaina 4.2. klo 17.30–19 Vantaan opistotalossa (Lummetie 5) pidetään paneelikeskustelu Puhutaan dialogia: Kristittyjen ja muslimien näkemyksiä yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Tilaisuudessa keskustellaan muun muassa uskonnollisten toimijoiden roolista toivon ja yhteisöllisyyden vahvistamisessa sekä vihapuheesta ja uskontojen roolista konfliktien lietsonnassa. Vuoropuhelua johtaa Erätauko-säätiön toimitusjohtaja Laura Arikka. Panelisteina ovat Resalat Islamilaisen yhdyskunnan (shiia) imaami Abbas Bahmanpour, Rekolan seurakunnan (luterilainen) kirkkoherra Laura Maria Latikka, As-salaam Islamic center Masjid As-salaamin (sunni) imaami Abdirahman Sugulle ja Tikkurilan kirkon (ortodoksi) rovasti Mikael Sundkvist.

Yhteisymmärrysviikko näkyy myös Vantaan päiväkodeissa ja katsomusyhteisöjen kokoontumisissa.

#yhteisymmärrysviikko

Julkaistu: 23.1.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter