Kivistössä testataan itsenäisesti kulkevaa pientä robottibussia

GACHA-robottibussi

Suomalaisen Sensible 4:n kehittämä ja japanilaisen MUJI:n muotoilema GACHA-robottibussi aloitti tiistaina 14.1. ajamisen Vantaan Kivistössä.

Pilottihanke on teknologiayhtiö Sensible 4:n ja Vantaan kaupungin, Uudenmaan liiton ja Suomen Kasvukäytävän yhteistyö, jossa tarjotaan ns. viimeisen kilometrin (last-mile) matkustamista Kivistön alueen asukkaille. Pilotti kestää seuraavat viisi viikkoa.

GACHA ajaa tiistaista torstaihin 10-12 ja 13-15 välisenä aikana, jolloin ihmiset voivat tulla kyytiin. Reitti on 3,4 km pituinen ja lähtee Kivistön linja-autoterminaalin edestä ja pysähtyy viidellä eri bussipysäkillä: Kivistön koulu V2302 (Keimolantie), Kivistön kirkko V2304 (Keimolantie), Kivistöntie V2306 (Keimolantie), Liusketie V2327 (Kannistontie) ja Rubiiniaukio V2336 (Ruusukvartsinkatu).

Pilotti on avoin yleisölle ja ilmainen. Kyytiin mahtuu enintään yhdeksän matkustajaa kerrallaan. Sähkökäyttöinen GACHA-robottibussi liikkuu pilotin aikana muun liikenteen seassa.

Vantaan Kivistössä tapahtuvan pilotin aikana testataan ensimmäistä kertaa GACHAa vaativissa talviolosuhteissa avoimessa liikenneympäristössä. Sää vaikuttaa keskeisesti itseajavien autojen kykyyn ymmärtää ympäristöään. Sensible 4:n ainutlaatuinen paikannusteknologia mahdollistaa robottibussien ympärivuotisen ajamisen myös Suomen sääolosuhteissa.

Toinen testattava asia on robottibussin kommunikointi Syväkiventien ja Keimolantien risteyksen liikennevalojen kanssa, jossa bussi tunnistaa, mitkä valot risteyksessä on päällä. Bussi kulkee tyypillisesti 20-35 km/h nopeudella ja reagoi muuhun liikenteeseen.

Kartta ajettavasta reitistä ja lisätietoja verkossa: www.sensible4.fi/pilots

Julkaistu: 15.1.2020 
(muokattu: )