Remontoitu Robotiikan oppimiskeskus avataan opetuskäyttöön

Robotiikan oppimiskeskuksessa kehitetään vantaalaisten lasten, nuorten sekä opetus- ja kasvatusalan ammattilaisten ohjelmointi- ja robotiikkaosaamista. Nyt Robotiikan oppimiskeskuksen tilat on remontoitu ja kalustettu vastaamaan entistä paremmin opetussuunnitelman tarpeisiin, ja remontoiduissa tiloissa järjestetään kasvatus- ja opetushenkilöstölle koulutuksia helmikuusta alkaen.

Tikkurilan kirjaston tiloissa toimivassa Robotiikan oppimiskeskuksessa järjestetään työpajoja lapsi- ja oppilasryhmille sekä koulutetaan kaupungin opettajia ja kasvattajia jakamaan osaamistaan eteenpäin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa. Keskuksessa tuotetaan myös ohjelmointiaiheisia oppimateriaaleja.

– Uusien tilojen ja laitteiden avulla saamme laajennettua toimintaa. Voimme nyt kouluttaa esimerkiksi 3D-tulostimien ja vinyylileikkurin käyttöä. Monipuoliset tilat tarjoavat mahdollisuuksia niin aloittelijoille kuin harrastuneemmillekin osaajille, kertoo keskuksen projektisuunnittelija Tuulia Kuismin.

Robotiikan oppimiskeskuksen tiloihin on remontoitu sähköpaja, jossa voi harjoitella juottamista ja kolvaamista sekä mediapaja, joka on varusteltu videoiden editointia ja animaatioiden tekoa varten sekä prototyyppipaja pienten puu- ja metallitöiden tekoon.

Kaikilla Vantaan päiväkodeilla, kouluilla ja oppilaitoksilla on mahdollisuus hyödyntää keskuksen osaamista ja välineistöä. Tikkurilassa sijaitsevassa keskuksessa toimii myös opetusrobotiikan välinelainaamo, jonka toimintaa laajennetaan helmikuussa Myyrmäen kirjaston yhteyteen.

– Keskuksella on laaja valikoima robotiikkaan liittyvää välineistöä. Jos koulu tai päiväkoti on kiinnostunut hankkimaan käyttöönsä robotteja, keskuksessa pääsee etukäteen testaamaan erilaisia vaihtoehtoja ja varmistumaan niiden toiminnasta opetuksessa, kertoo Kuismin.

Robotiikan oppimiskeskukseen on sijoitettu myös kaupunkiympäristön toimialan 3D-suunnittelun virtuaalitila. Niin kutsutussa 3D-Cavessa voidaan tarkastella esimerkiksi uuden päiväkodin tai koulun mallinnettuja huoneita isoilta tietokonenäytöiltä kolmiulotteisesti.

– Kaupunkiympäristön toimialan lisäksi 3D-Caven käytöstä voi hyötyä opetuksessa ainakin Vantaan ammattiopisto Varia, kertoo Kuismin.

Keskuksen tiloja ja välineistöä voidaan opetuskäytön lisäksi hyödyntää esimerkiksi Tikkurilan kirjaston avoimissa tilaisuuksissa.

Vantaa panostaa robotiikkaosaamiseen

Vantaalla on tehty kaupunkikohtainen perusopetuksen opetussuunnitelma tukemaan opettajia ohjelmoinnin opetuksessa. Ohjelmointi ja robotiikka näkyvät lisäksi varhaiskasvatuksen strategiassa sekä lukioiden kurssitarjonnassa: jokaisessa vantaalaisessa lukiossa on tarjolla yksi robotiikan alkeis- ja jatkokurssi.

– Haluamme olla edelläkävijöitä opetusrobotiikan saralla, Kuismin sanoo.

Vantaan panostamisesta robotiikan ja ohjelmoinnin opetukseen kertoo sekin, että opetusrobotiikan hankintaan on Vantaalla tehty puitejärjestelysopimus. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupunki on vahvistanut tulevia opetusrobotiikan hankintasopimuksia koskevat ehdot etukäteen niin, että yksittäisten ostojen tekeminen kevenee.

– Opetusrobotiikan puitesopimus on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Sopimus tehtiin, koska haluamme tarjota ajantasaiset välineet robotiikan opetukseen, ja tarvitsemme sitä varten runsaasti välineistöä. Sopimuksen myötä välineiden ostaminen on kasvattajille ja opettajille entistä helpompaa, Kuismin kertoo.

Robotiikan oppimiskeskus on Vantaan kaupungin kasvatuksen ja oppimisen toimialan rahoittama hanke, jonka tavoitteena on kehittää vantaalaisten lasten, nuorten ja kasvatusalan ammattilaisten ohjelmointi- ja robotiikkaosaamista.

Julkaistu: 14.1.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter