Ympäristölautakunta summasi ötököiden teemavuotta - retkille osallistui 2500 kaupunkilaista

Ympäristölautakunnalle esiteltiin 11.12. pidetyssä kokouksessa ötököiden teemavuoden antia. Teemavuoden 2019 pyrkimyksenä on ollut kasvattaa vantaalaisten mielenkiintoa ötököihin ja niiden merkitykseen luonnolle ja ihmisille sekä parantaa ötököiden elinolosuhteita. Sama teema jatkuu myös vuoden 2020 ajan.

Ötökkäteema on ollut mukana monissa tapahtumissa ja erityisesti lapsille suunnatussa toiminnassa. Vantaan ympäristökeskuksen lähiluonto-oppaat järjestivät vuoden aikana 126 ötökkäteemaista luontoretkeä, joille osallistui noin 2500 koululaista, päiväkotilasta ja muuta osallistujaa. Tikkurilan kirjasto järjesti keväällä 2019 ötökkäaskartelupajan ja ötökkäteemaisen kirjanäyttelyn. Myös Vantaan luontokoulun ohjelmassa ötököitä nostettiin esiin.

Kaupunki järjesti yhdessä Vantaan fotokerhon kanssa kaikille avoimen ötökkävuoden valokuvauskilpailun. Kilpailukuvan tuli esittää Suomessa tavattavaa ötökkää ja kilpailussa oli kaksi sarjaa: Instagram-kuva ja digikuva. Kilpailuun lähetettiin 498 kilpailukuvaa, ja kisan parhaimmisto oli esillä Vantaan aikuisopiston tiloissa Tikkurilassa.

Lisäksi järjestettiin mm. ötökkävalokuvaukseen keskittynyt luontoretki, hyönteishotellityöpajoja, ötökkäaiheisia luentoja ja muita tapahtumia.

Ötökkäaiheista ohjelmaa on luvassa tulevanakin vuonna, ja varsinkin päiväkotien ja koulujen suursuosioon päässeiden ympäristökeskuksen järjestämien ötökkäretkien tarjontaa pyritään lisäämään.

Lähiluonnon teemavuosia on vietetty Vantaalla vuodesta 2015 lähtien. Aiempina vuosina on nostettu esiin lähimetsiä, soita ja puroja.

Teemavuotta voi seurata Facebookissa: http://www.facebook.com/vantaanlahiluonto/ ja verkossa: vantaa.fi/ötökkävuosi

Uusi Krakanpuiston luonnonsuojelualue Vantaalle

Lautakunta päätti myös esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että haettaisiin Uudenmaan Ely-keskukselta lupaa muuttaa 6,3 hehtaarin laajuinen Krakanojan puronvarsimetsän alue Pakkalassa Ylästöntien ja Tulkintien välisellä alueella Krakanpuiston luonnonsuojelualueeksi. Aiheesta lisää ennakkotiedotteessa.

Kaikki asiat päätettiin esitysten mukaisesti.

Ympäristölautakunta kokoontuu seuraavan kerran 16.1. Kokouspäivä vuonna 2020 vaihtuu keskiviikosta torstaille.

Esityslista kokonaisuudessaan: http://paatokset.vantaa.fi

Julkaistu: 11.12.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter