Hukaton Vantaa päätössemiaarin paneeli keskustelee

Yhteisöllinen ruoka-apumalli laajentunut Vantaalta jo 15 paikkakunnalle

Sitra ja hävikkiruokaa yhteisöllisesti hyödyntävä Yhteinen pöytä aloittivat kaksi vuotta sitten Hukaton Vantaa -projektin Yhteisen pöydän toimintamallin levittämiseksi. Projektissa vantaalainen, uraauurtava toiminta ruoka-avun kehittämiseksi on mallinnettu ja levitetty sovellettavaksi ympäri Suomea. Joulukuun 4. päivä järjestetyssä päätösseminaarissa kuultiin projektin tuloksista.

Sitra julkaisi syksyllä 2016 maailman ensimmäisen kiertotalouden tiekartan, jonka tavoitteena on johtaa Suomi kiertotalouden globaaliksi edelläkävijäksi. Yhtenä tiekartan kestävän ruokajärjestelmän painopisteistä oli Vantaan kaupungin ja seurakuntayhtymän Yhteisen pöydän toimintamallin levittäminen muihin kuntiin ruokahävikin vähentämiseksi ja ruoka-avun saajien toimijuuden lisäämiseksi. Toiminta on merkittävää myös ilmaston kannalta. Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC nosti syksyllä 2019 ruokahävikin vähentämisen ja hyödyntämisen merkittäväksi tekijäksi ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Ruokahävikki osallisuuden vahvistajana

Sitran ja yhteisen pöydän projekti on onnistunut erinomaisesti. Yhteisen pöydän toimintamallia on ryhdytty soveltamaan eri tavoin 15 alueella. Mukana on eri kokoisia paikkakuntia eri puolilta Suomea: Helsingistä Rovaniemelle ja Kouvolasta Vaasaan. Kiinnostuneita paikkakuntia on vielä enemmän, myös ulkomailla.

Kaikilla kumppanialueilla ei kaupunki ole yhtä merkittävästi mukana kuin Vantaalla, mutta kaikkialla kaupunki on ottanut jonkin roolin. Vantaalla on pidetty hyvänä sitä, että kaupunki hallinnoi terminaalia, jotta sen toiminta on kaikille avoin ja mahdollisimman tasapuolinen. Tämä on innostanut kaupungin omia toimipisteitä laajentamaan toimintaansa ruokahävikin jakamiseen, mm. asukastiloille ja nuorisotaloilla, mikä taas on mahdollistanut monipuolisen ruoka-avun jakamisen ja erilaisten muiden palvelujen luontevan yhdistämisen ruoka-apuun. Samalla on lisätty vantaalaisten osallisuutta.

Verkostomainen, yhteisöllinen ruoka-avun malli on Hukaton Vantaa -projektin myötä herättänyt paljon mielenkiintoa, ja ruoka-avun kehittäminen on noussut valtakunnalliseen keskusteluun. Kahden vuoden aikana on myös syntynyt uusia verkostomaista ruoka-apua kehittäviä valtakunnallisia hankkeita.

Yhteinen pöytä on luonut paikallisen verkoston sekä mallin yhteisölliselle ruoka-aputoiminnalle ja hävikkiruuan keskitetylle ja tehokkaalle kuljetukselle. Hävikkiterminaalin kautta kulkee noin miljoona kiloa hävikkiruokaa vuodessa työllistäen samalla yli 25 henkilöä. Yhteinen pöytä verkostoineen avustaa viikoittain yli 5 000 vantaalaista. Vuonna 2017 Yhteinen pöytä palkittiin sekä Kestävän kehityksen Sitoumus2050 -päätunnustuksella että Vuoden keittiötekona. Tänä vuonna Yhteinen pöytä on nostettu Kuntaliiton kuntien kiertotaloustärpiksi ja palkittu Helsingin piispan myötätuntopalkinnolla.

Lue lisää: hukatonvantaa.fi

Julkaistu: 4.12.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter