Artsissa pääsee tutustumaan Laila Pullisen ennennäkemättömiin teoksiin

Terra Verde teoksesta. Kuva: Laila Pullisen säätiö.
Pronssiosa teoksesta Terra Verde,1998, taiteilijan Nissbackassa kuvaamana. Kuva Laila Pullisen säätiö.

Vantaan taidemuseo Artsissa nähdään Laila Pullisen näyttely 19.9.2019–12.1.2020. Näyttely kokoaa aiemmin näkemätöntä materiaalia Nissbackasta ja Laila Pullisen säätiön kokoelmista. Näyttelyn keskiössä ovat Pullisen Vantaalle sijoittuvat räjäytysteokset, pronssiveistokset, kivi-pronssiyhdistelmäveistokset ja Nissbacka.

Kävijäennätykset lyöneen Chi Modun valokuvanäyttelyn jälkeen Vantaan taidemuseo palaa kotikentälleen ja esittelee yhden tunnustetuimmista vantaalaisista taiteilijoista, neljä vuotta sitten kuolleen kuvanveistäjä ja professori Laila Pullisen (1933–2015). Näyttely sisältää myös aiemmin museoissa näkemättömiä teoksia, esimerkiksi maatalouskoneen akselista kasvavan Ajuri-pronssiveistoksen (1987).

– Kyseessä on monessa mielessä merkittävä näyttely. Se on ensimmäinen museonäyttely Pullisen kuoleman jälkeen, ja ensimmäinen Pullisen tuotantoa kokoava museokatselmus pääkaupunkiseudulla 25 vuoteen, kertoo museon päällikkö Anna Hjorth-Röntynen.

Vantaalta löytyy Pullisen uran merkittäviä kohokohtia: suuri räjäytysreliefi Aurinko tunturissa (1967) sijaitsee Helsinki-Vantaan lentokentällä, Vantaan kaupungintalon viereisellä Lauri Lairalan aukiolla on parimetrinen Ajan henki, aineen vanki -pronssiveistos (1976) ja kaupungintalon aulassa kivi-pronssiveistos Harju/Herakles (2002).

– Usein uran alkuvuosien kautta Italiaan yhdistetty Laila Pullinen on kenties hieman yllättäen esillä kaikkein kattavimmin juuri Vantaalla, toteaa näyttelyn kuraattori Jean Ramsay.

Vuodesta 1985 saakka Vantaalla on toiminut myös Pullisen viimeisten vuosikymmenten suurtyö, Nissbackan kartanon veistospuisto. Veistospuisto on historiallisen suojelukohteen ja modernin taiteen kohtauspaikka, josta Pullinen itse puhui kokonaistaideteoksena.

– Näyttely avaa näiden itsenäisten kokonaisuuksien kautta näkymiä Pullisen tuotantoon ja havainnollistaa niiden sisäisiä yhteyksiä ja merkityksiä. Pienoismallien ja piirustusten kautta näyttely tarjoaa taustatietoa työprosesseista ja veistäjän käyttämistä materiaaleista. Lisäksi katsojalle tarjoutuu tilaisuus hahmottaa yhteyksiä ja nähdä Pullisen ajatuksen siirtyvän kiven ja pronssin kautta suurikokoisiin figuratiivisiin rasvaliitupiirustuksiin, joista Pullinen vähemmän tunnetaan, Ramsay kertoo.

Näyttelyn on kuratoinut Laila Pullisen poika, Laila Pullisen säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Nissbackan kartanon veistospuiston toiminnanjohtaja Jean Ramsay. Hän on vuodesta 2018 saakka työstänyt Laila Pullisen elämäkerrallista teosta Koneen säätiön apurahan turvin.

– Näyttely hyötyy Ramsayn perustavanlaatuisen tutkimusprosessin aikana tekemistä huomioista ja oivalluksista, kertoo museon päällikkö Anna Hjorth-Röntynen.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan näyttelyjulkaisu, joka sisältää aiemmin julkaisematonta kuvamateriaalia sekä näyttelyn teemoja esittelevän Ramsayn esseen.

Laila Pullinen – kuvanveistäjä Vantaalla

  • 19.9.2019–12.1.2020
  • Vantaan taidemuseo Artsi, Myyrmäkitalo, Paalutori 3, 01600 Vantaa
  • Vapaa pääsy.
  • Yleisöopastukset torstaisin klo 17 ja sunnuntaisin klo 14
  • Artsin yleisölauantait la 5.10., la 9.11. ja la 14.12.
  • artsimuseo.com

Aukioloajat

ti, ke, pe klo 11–18
to klo 13–20
la–su klo 11–16
ma suljettu

Poikkeukset aukioloajoissa:

  • suljettu pyhäinpäivänä 2.11.
  • suljettu itsenäisyyspäivänä 6.12.
  • suljettu jouluaattona ja joulupäivinä 24.–26.12.
  • suljettu uudenvuodenaattona 31.12. ja uudenvuodenpäivänä 1.1.
Julkaistu: 9.9.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter