Inkun Ideapaja on täynnä taidetta, tekemistä ja hyvää fiilistä

Inkun Ideapajan väkeä: Milja Kolmonen, Taina Huoman, Tuula Patjas, Na Bai ja Eija Kyötikki
Inkun Ideapajan väkeä: Milja Kolmonen, Taina Huoman, Tuula Patjas, Na Bai ja Eija Kyötikki.

Korson Ankkapuiston takaa, Ruusuvuoren koulun kupeesta löytyy luovan ajattelun, taiteen ja käsillä tekemisen keidas. Yli 40 vuotta toimineen Inkun Ideapajan tärkein tavoite on tuottaa toiminnallaan iloa ja onnistumisen elämyksiä.

Ruusupaviljongissa toimivan Inkun Ideapajan tiloissa tapahtuu jatkuvasti. Tänä syksynä pajalla kokoonnutaan yhdessä esimerkiksi valmistamaan joogajakkaroita, parkitsemaan kalannahkaa ja tekemään savitöitä. Ohjelmassa on myös erityisryhmiä palvelevia kursseja, kuten taide- ja tanssipaja kehitysvammaisille sekä näkövammaisten kokkikerho.

– Koetamme vastata toiminnallamme ihmisten tarpeisiin ja toiveisiin. Täällä kokoonnutaan yhteen ja tehdään yhdessä. Kaikki ovat tervetulleita viihtymään ja nauttimaan käsillä tekemisestä, Inkun Ideapajan toiminnanjohtaja Taina Huoman kertoo.

Jotta mukaan olisi mahdollisimman helppo tulla, osallistumismaksujen sijaan peritään ainoastaan materiaalikulut. Kaikki kurssit sopivat myös aloittelijoille.

Kaikki alkoi korsolaisesta tekemisen palosta

Inkun Ideapaja sai alkunsa vuonna 1975, kun korsolainen Inkeri Angelin käynnisti toiminnan omakotitalonsa alakerrassa. Kotisisaren työstään työkyvyttömyyseläkkeelle jäänyt Angelin ei jäänyt lepäämään laakereilleen, vaan alkoi järjestää kotonaan kursseja ja toimintaa. Toiminnan laajentuessa tarvittiin lisää tilaa ja tekijöitä. Inkun Ideapajan Ystävät ry rekisteröitiin virallisesti vuonna 1991 ja ideapaja sai ikiomat tilat.

Vuosien varrella Inkun Ideapaja on toiminut eri puolilla Korsoa. Pisimpään toimintaa ehti olla entisellä Korsotalolla, nykyisen S-Marketin paikalla. Nykyiset tilat Ruusupaviljongilla otettiin käyttöön keväällä 2015. Esteettömien tilojen ansiosta pajalle pääsee nykyään kätevästi myös pyörätuolilla.

Käsillä tekeminen laittaa myös ajatukset liikkeelle

Kuusitoista vuotta toiminnassa mukana ollut ohjaaja Tuula Patjas toteaa, että sekä Inkun Ideapajan toiminta että materiaalit ovat monipuolistuneet vuosien varrella.

Käden- ja taidetoiminnanohjaaja Milja Kolmonen kertoo, että asiakkaiden toiveita kysyttäessä moni on tyytyväinen tuttuun tarjontaan, mutta mukaan yritetään kuitenkin tuoda aina myös uutta.

– Töissä käytetään sekä kovia että pehmeitä materiaaleja ja hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan kierrätysmateriaaleja. Työskentely on usein prosessinomaista – valmistuneen työn lisäksi tärkeää on myös tekeminen itsessään.

Esimerkiksi perinteisemmästä kurssitarjonnasta erottuvat uurnakurssit ovat saaneet hyvän vastaanoton, ja niillä herää usein myös aiheeseen liittyvää keskustelua.

– Käsillä tekeminen laittaa myös ajatukset liikkeelle. Keskusteleminen voi olla alkuun kepeää, mutta syventyä pikkuhiljaa, Milja Kolmonen kuvailee.

Uusien avausten ohessa pajalla on toki myös toimintaa, joka on ollut osa Inkun Ideapajaa aivan sen alkutaipaleesta lähtien. Sydäntalvea kohti mennessä valetaan kynttilöitä ja tehdään porukalla piparkakkutaloja.

Yhdessä tekeminen luo myönteisyyttä ja hyvää oloa

Jo 1990-luvun puolivälistä Inkun Ideapajan toimintaan osallistunut Eija Kyötikki on myös Inkun Ideapajan Ystävien jäsen ja vapaaehtoistyöntekijä. Hänelle on vuosien varrella kertynyt toiminnasta paljon aurinkoisia muistoja.

– Kyllä ihmisillä on säästynyt monta masennuspilleripurkkia, kun täältä on löydetty positiivisuutta elämän vastoinkäymisiin. Täällä on paljon hyvää toimintaa. Esimerkiksi keramiikkakurssilla tunsin oloni ensin vaikeaksi, mutta sen aivan tuntee, miten omaan tekemiseen on tullut sen jälkeen varmuutta. Olen tehnyt täällä paljon käyttöesineitä kotiini ja lahjoiksi. Sairastin aikoinaan aivoverenvuodon ja sen jälkeen askartelu on ollut hyväksi, hän toteaa.

Kyötikin viimeisin pajalla valmistunut käsityö on parvekkeelle suunniteltu koriste.

– Ajattelin yhdistää vanhan rattaan ja tämän polkupyörän. Työ on kaksipuoleinen, toiselle puolelle tuli koristetekstiä.

Eija Kyötikki esittelee Inkun Ideapajalla syntynyttä parvekekoristetta
Eija Kyötikin parvekekoristeessa raskas esine, vanha ratas, sai polkupyöräelementin myötä keveyttä ja liikettä.

Hyvinvointiviikolla pajalla tehdään syyskransseja

Vantaan hyvinvointiviikko tuo yhteen Vantaan monipuoliset toimijat ja kaikenikäiset kaupunkilaiset. Teemaviikko täyttää 9.–14.9. koko Vantaan aurinkoisilla ja hyvää mieltä luovilla tapahtumilla, joihin on vapaa pääsy. Katso ohjelma Vantaan tapahtumakalenterista.

Hyvinvointiviikolla Inkun Ideapajalla voi piipahtaa maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona avoimien ovien aikaan. Samalla voi askarrella itselleen kauniin kranssin vahatuista syksyn lehdistä.

Ja toki pajalle voi saapua myös myöhemminkin. Syksyn ohjelmaan voit tutustua Inkun Ideapajan nettisivuilta!

Tarinoita Vantaalta kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 4.9.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter