Opiskelu TEPPO-oppilaan silmin

Teppo-harjoittelu edellyttää aktiivisita otetta ja positiivista asennetta

Uudet 9.-luokkalaiset etsivät parhaillaan mahdollisuuksia Teppo-oppimiseen ympäri Vantaata. Viime keväänä Anni Nieminen tutustui kaupungin sosiaalisen median ja asukaslehden toimintaan. Annin artikkeli julkaistiin elokuun alussa myös Asukaslehdessä (4/2019).

TEPPO-oppiminen tarkoittaa työelämäpainotteista perusopetusta 9.- ja 8.-luokkalaisille nuorille. Lukuvuosi sisältää peräti 5-7 työssäoppimisviikkoa, joiden aikana oppilaalla on oiva tilaisuus saada työkokemusta ja mahdollisesti löytää mieluinen ammatti, johon suunnata tulevaisuudessa. Vantaan uusi oppimistapa aloitettiin syksyllä 2018 ja vuodesta 2019 lähtien toiminta otettiin käyttöön kaikissa alueen ylä- ja yhtenäiskouluissa.

Veromäen koulun 9.-luokalla olin koko viime lukuvuoden mukana TEPPO-oppimisessa. Tähtään tulevaisuudessa toimittajaksi, joten hain opiskeluun mukaan, jotta pääsisin oppimaan lisää media-alasta ja sen työtehtävistä. Oppimisviikoilla tutustuin Vantaan kaupungin kirjastoautoon, kulttuuritalo Vernissaan, World Vision -järjestöön ja lopuksi Vantaan Asukaslehteen.

Ajoissa liikkeelle

Ensimmäiselle oppimisviikolle oli haastavaa löytää harjoittelupaikka, sillä aloitin työhakemusten lähettämisen vain kaksi viikkoa aiemmin. Pian tajusin olleeni liian myöhään liikkeellä eikä paikkaa löytynyt. Lopulta TEPPO-ohjaajani ansiosta sain paikan valmistavan luokan koulunkäyntiavustajana. Siitä lähtien aloitin harjoittelupaikkojen etsinnän hyvissä ajoin.

TEPPO on opettanut minulle paljon uutta. Oppimisviikkojen aikana pääsin kehittämään työelämätaitoja, kuten oma-aloitteisuutta ja työhakemusten kirjoittamista. Lisäksi opettelin muun muassa asiakaspalvelua kirjastoautossa ja artikkeleiden kirjoittamista lehtien toimituksissa.

Plussat peittoavat miinukset

Olen suurimmaksi osaksi tyytyväinen TEPPO-oppimiseen, mutta vuoden aikana on ilmennyt myös muutama haittapuoli. Oppimisviikkojen aikana TEPPO-oppilaiden ei tarvitse huolehtia oppitunneilla harjoiteltavista asioista, mutta väliin jääneet kokeet on kuitenkin tehtävä kouluun palattua. Jos seuraavalla viikollakin on kokeita tai paljon muuta koulutyötä, työtaakka kasaantuu helposti.

Hyödyt kuitenkin peittoavat haitat, ja olen iloinen kuluneesta lukuvuodesta. Kesän jälkeen jatkan lukioon, ja uskon, että työkokemukseni ovat vielä suureksi hyödyksi tulevaisuudessa. Kannustankin kaikkia, joilla työhön tutustumiset ovat vielä edessä, hakemaan monipuolisesti erilaisiin työpaikkoihin ja nauttimaan uuden oppimisesta.​​

Teksti: Anni Nieminen
Kuva: Jyri Huhtala

***

Tarinoita Vantaalta - kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Lue lisää TEPPO-opinnoista Vantaa.fi-sivuilta.

Vantaan TEPPO mediassa: VS, YLE-uutiset, YLE Areena ja Huomenta Suomi​.

****

Julkaistu: 30.8.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter