Parasta on saada ilmaista itseään liikkeellä

Jouki Tikkanen
Jouki Tikkanen nauttii rytmisessä voimistelussa uusien temppujen oppimisesta ja musiikin tulkinnasta.

Kymmenen kysymystä kumppaniurheilijalle: Jouki Tikkanen rakastui rytmiseen voimisteluun jo lapsena. Nyt tie vie Vantaalta kohti Tokion olympialaisia.

Nimesi, ikäsi ja urheilulajisi?
Jouki Tikkanen, 23, rytminen voimistelu.

Miten olet päätynyt juuri tämän lajin pariin?
Olin jo pikkutyttönä kova kiipeilemään ja temppuilemaan. Äiti oli voimistelufani ja vei minut nelivuotiaana minirytmisiin. Kasvoin voimistelun parissa ja rakastuin lajiin.

Mikä lajissa viehättää?
Parasta on saada ilmaista itseään liikkeellä. Välineet ovat hauskoja, ja on kiehtovaa oppia aina vain vaikeampia ja näyttävämpiä temppuja. Minulle tärkeä osa lajia on myös musiikki ja sen tulkinta.

Kerro parhaista kokemuksistasi ja saavutuksistasi lajin parissa.
Laji viehättää minua vuosi vuodelta ja päivä päivältä enemmän! Olen saavuttanut monia hienoja mitaleja ja sijoituksia, mutta silti sisäinen palo ja intohimo lajiin on kaikkein parasta. MM-kisan finaalin suomalaisittain historiallinen 17. sija on ollut yksi hienoimmista yksittäisistä kisoista. Myös kaikki monet Suomen ja Pohjoismaiden mestaruudet ovat olleet erityisiä hetkiä. Tämän vuoden Moskovan Grand Prixin nauhafinaalin ja Portimaon World Cupin keilafinaalin neljännet sijat ovat erityisiä saavutuksia minulle.

Olet Vantaan kumppaniurheilija. Mitä se sinulle merkitsee?
Vantaan kaupunki on minun ensimmäinen ja pitkäaikaisin yhteistyökumppanini. On eritystä saada kuulua synnyinkaupungin urheilijatiimiin. Olen yhteistyöstä hyvin kiitollinen.

Entä mitä vantaalaisuus sinulle merkitsee?
Vantaa on synnyinkaupunkini ja olen elänyt lähes koko pienen ikäni Vantaalla. Vantaa on kaunis kaupunki, ja luonnonystävänä olen ollut onnekas, että kotikaupungissani on ollut kaunista luontoa heti kotiovella.

Millaisia tavoitteita sinulla on urheilijana?
Olen saavuttanut pitkällä urallani jo monia suuria unelmiani, myös sellaisia, joita en ikinä olisi uskonut oikeasti saavuttavani. Isoin unelmani on edustaa Suomea olympialaisissa. Olenkin tehnyt jo pitkään määrätietoista työtä tavoitteeni eteen. Nyt H-hetki on jo lähellä, sillä ensi kaudella ensimmäiset maapaikat Tokioon jaetaan. Olemme tehneet yhdessä valmentajani Titta Heikkilän kanssa minulle elämäni parhaat ja vaikeimmat ohjelmat jokaiseen neljään välineeseen, ja uskon että näillä ohjelmilla pääsen Tokioon.

Entä urheilu-uran jälkeen?
Olen nyt muutaman vuoden ajan pitänyt rytmisen voimistelun leirejä ja tehnyt koreografioita eri seuroille. Vuosi sitten syksyllä sain treeniseurassani Tampereen Sisussa oman ryhmän, jossa voimistelee lahjakkaita 10-11-vuotiaita lapsia. Valmentajakokemukseni myötä haaveeni valmentajan ammatista on saanut vahvistusta ja haluan oman urani jälkeen jatkaa työtä rytmisen voimistelun parissa valmentajana ja koreografina.

Terveisesi oman lajisi nuorille urheilijanaluille?
Uskokaa unelmiinne ja tehkää aina työt niin hyvin kuin pystytte! Nauttikaa joka hetkestä lajin parissa, niin rankoista ja vaikeista kuin voiton ja ilonkin hetkistä!

Ensimmäinen ajatuksesi seuraavista sanoista/henkilöistä:
Olympialaiset: Tokio. Unelma. Tavoite.
Urheiluhenki: Reilu peli. Kanssaurheilijoiden arvostus.
Mika Häkkinen: Formulalegenda.
Veli-Matti Kallislahti: Urheilusponsoroinnissa paras mies, jonka tunnen.

Jouki Tikkanen
Jouki on syntyjään vantaalainen ja nauttii kotikaupungissaan erityisesti luonnon läheisyydestä.

Lue myös muiden kumppaniurheilijoiden haastattelut:
Aleksandra Blinnikka
Joonas Korhonen
Elias Kuosmanen
Taru Lahti-Liukkonen
Airi Mikkelä
Miro Puolakka
Ursula Wikström
Aaro Tuominen
Timo Averjanov
Meri-Maari Mäkinen
Juho Junttila
Saga Andersson
Jaakko Alli
Hilla Uusimäki

Tarinoita Vantaalta - kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 5.4.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter