Kokemusasiantuntija näkee palvelut asiakkaan silmin

Hannu Ylönen / kuva: Veijo Korhonen

Kokemusasiantuntija Hannu Ylönen kuuntelee, tukee ja auttaa päihdeongelmien kanssa painivia. Hän tietää, millaista on sairastua, ja mikä hänen omalla kohdallaan edisti parantumista.

”On helppo puhua kanssasi, koska olet ollut vastaavassa elämäntilanteessa kuin minä”, ja ”Tällaista pitäisi olla enemmän myös muissa palveluissa”. Näitä kommentteja kuulen asiakkailta usein päihdetyön kokemusasiantuntijan työssäni Vantaalla. Työni on kaksijakoista. Auttaessani päihdeongelmista kärsiviä olen vertaistyöntekijä. Kun kerron päihteistä kuntoutumisesta ihmisille, joilla ei ole omaa kokemusta päihdesairaudesta, olen kokemusasiantuntija.

Pidän vertaisvastaanottoa Korson, Martinlaakson ja Hakunilan terveysasemilla. Monilla asiakkailla on päihdesairauden lisäksi myös mielenterveysongelmia ja sosiaalisia pulmia.

Vastaanotollani on käynyt jo 600 eri asiakasta. Asiakaskäyntejä on ollut yli 1 400. Asiakkaat tulevat vastaanotolleni terveysaseman työntekijöiden ohjaamina tai he varaavat ajan itse. Kokemusasiantuntijan päihdetyötä on kehitetty Vantaalla vuodesta 2012. Vuonna 2018 Vantaalle perustettiin Suomen ensimmäinen kokemusasiantuntijan vakanssi päihdetyöhön.

Oma kokemus auttaa ymmärtämään

Autan asiakkaita kohti päihdeongelmatonta elämää. Tarjoan heille tarkkaan kuuntelevat korvat, luottamuksellista keskustelua, vertaistukea, tietoa tarjolla olevista päihde- ja mielenterveyspalveluista sekä palveluohjausta.

Minulla on omakohtainen kokemus päihdesairaudesta. Alkoholiriippuvuuden lisäksi olen kärsinyt masennuksesta. Nyt olen saanut olla raittiina yli kymmenen vuotta.

Tiedän, millaista päihderiippuvuuteen ja mielenterveysongelmiin sairastuminen on. Tiedän, millaista on olla hoidossa ja kuntoutua. Tiedän, mikä minua omassa tilanteessani parhaiten auttoi, ja mitkä tekijät vaikuttivat kuntoutumiseeni.

Toimiva palvelu syntyy yhteistyöllä

Kokemusasiantuntijoita voi hyödyntää palvelujen kehittämistyössä, sillä kokemusasiantuntijoilla on kyky nähdä palvelukokonaisuus asiakkaan silmin. Toisaalta kokemusasiantuntijat voivat toimia ammattilaisten tukena asiakastyössä.

Yhdistämällä ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden erilaiset tieto- ja kokemuspohjat on mahdollista luoda uusia toimivia asiakaspalvelumalleja. Kokemusasiantuntijan ja ammattilaisen tuloksellinen yhteistyö vaatii molemmilta osapuolilta avoimuutta ja ennakkoluulottomuutta.

Hannu Ylönen

Katso Hannun tarina Vantaa-kanavan videona

Tarinoita Vantaalta - kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 4.4.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter