Vantaa noudattaa kuntien yhteistä ilmanvaihto-ohjetta

Kuntien sisäilmaverkosto on laatinut julkisten palvelurakennusten ilmanvaihdon käytön yleisohjeen kiinteistön ylläpidon avuksi maaliskuussa 2019. Käyttäjille tavoitellaan hyviä ja viihtyisiä sisäolosuhteita. Vantaa on ollut mukana laatimassa ohjetta.

- Yhteiselle, asiantuntijoiden tutkimustietoon perustuvalle ohjeelle on ollut suuri tarve. Uuden ohjeen avulla pyrimme turvaamaan ilmanvaihtojärjestelmien oikeaoppisen käytön ja vähentämään näkemyseroja. Yhteinen tavoitteemme on, että kunkin rakennuksen ilmanvaihto toimii olosuhteiden kannalta mahdollisimman hyvin, kertoo Vantaan tilakeskusjohtaja Pekka Wallenius.

Ohjeessa painotetaan, että ilmanvaihto pitää säätää kunkin rakennuksen käytön ja ominaisuuksien mukaan. Vantaa on toiminut pääosin suosituksen mukaan jo vuosia.

Rakennusten ilmanvaihtoa ohjaava asetus muuttui vuoden 2018 alusta. Se ohjaa uusien rakennusten rakentamista ja koskee myös rakennusten laajennuksia. Linjaukset pyritään ottamaan huomioon myös vanhassa rakennuskannassa lähinnä peruskorjausten yhteydessä.

Vantaan kaupunki omistaa noin 500 rakennusta, ja niiden ilmanvaihto on suunniteltu ja toteutettu rakentamisajankohdan käyttötarkoituksen, henkilömäärien ja asetusten mukaisesti.

- Uusimman asetuksen mukaisen ilmanvaihdon järjestäminen vaatii vanhoissa rakennuksissa usein huomattavat muutostyöt ja investoinnit.

- Nyt laaditun ohjeistuksen mukaisen ilmanvaihdon toteuttaminen kaikissa kohteissa ei myöskään tapahdu hetkessä. Jokainen kohde tulee arvioida yksilöllisesti ilmanvaihto-, sähkö- ja automaatiotekniikan asiantuntijoiden toimesta. Muutostoimenpiteiden suunnitteluun ja toteuttamiseen tarvitaan useampi vuosi, Wallenius sanoo.

Ilmanvaihto pitää asettaa sellaiseksi, että tilojen painesuhteet ovat hallinnassa, jolloin hallitsemattomat ilmavirrat rakenteiden kautta eivät aiheuta sisäilmaongelmia.
Jos rakennuksessa on vakavia viitteitä sisäilmaongelmista, sisäilma-asiantuntija määrittää ilmanvaihdon käytön.

- Kaikkein oleellisinta on se, että ilmanvaihtojärjestelmä toimii suunnitellulla tavalla käytön aikana ja että laitteisto on huollettu säännöllisesti, Wallenius painottaa.
Uuden ohjeistuksen soveltamisesta Vantaalla annetaan erilliset ohjeet. Ilmanvaihdon käytön muutokset selvitetään rakennuskohtaisesti.

Kuntien sisäilmaverkosto lyhyesti

Kuntien sisäilmaverkosto on vuonna 2018 käynnistetty asiantuntijaverkosto, joka edistää kuntien rakennuskannan paremman sisäilman toteutumista sekä tekee yhteistyötä kiinteistöjen ylläpidon ja elinkaaren kehittämisessä. Verkosto etsii ratkaisuja ja toimintamalleja sisäilmaongelmien torjumiseksi ja selättämiseksi. Verkoston perustajajäseniä ovat Helsinki, Espoo ja Vantaa, ja siihen ovat liittyneet Lahti, Jyväskylä, Turku, Oulu, Tampere, Kuopio ja Porvoo sekä Sisäilmayhdistys ry.

Julkaistu: 14.3.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter