80 päivää -seinämaalausnäyttely Vantaan taidemuseo Artsissa 22.2.–13.5.2019

Egs-ryijy. Niina Mantsinen. Kuva: Timo Lahtinen

Näyttelyn nimi 80 päivää viittaa näyttelyn pituuteen, joka on myös näyttelyn teoksien elinikä: taiteilijat maalaavat teoksensa suoraan taidemuseon seinille ja ne maalataan yli näyttelyn loputtua, vain 80 päivän kuluttua. Näyttelyn on kuratoinut kuvataiteilija Jani Leinonen.

80 päivää -näyttelyn taiteilijoita ovat Warda Ahmed, Maarit Hedman, Riikka Hyvönen, Niina Mantsinen, Mari Rantanen, Rives, Sampsa, Vidha Saumya, Speek, Anne Tompuri, Marianna Uutinen ja Janne Wiljakainen.

80 päivää -näyttelyn kaikki taiteilijat tulevat maalauksen erilaisista traditioista. Speek ja Rives ovat graffitimaalareita, Sampsa on poliittinen katutaiteilija, Riikka Hyvösen seinämaalauksia moni ei välttämättä heti huomaa, koska ne näyttävät valojen spektrimäisiltä heijastuksilta mustassa tilassa. Marianna Uutisen maalaus syntyy vasta, kun katsoja liikkuu maalauksen edessä ja sen värit vaihtuvat. Warda Ahmed on poliittinen sarjakuvataiteilija, Vidha Saumya yhdistää töissään runouden ja maalauksen.

Anne Tompurin seinämaalauksen osa on Tompurin teos, joka kuuluu museon kokoelmiin, ja Niina Mantsisen graffiteilta näyttävät teokset ovatkin ryijyjä. Maarit Hedmanin maalausta tarkastelee aivan toisella tavalla, kun tietää että hän on näkövammainen. Mari Rantasen geometriset kuviot taas kiinnittävät huomion sekä museon arkkitehtuuriin, että värien aiheuttamiin tunteisiin.

Näyttelyssä on esillä myös dokumentaatiota teoksien syntyprosesseista, jotka ovat olleet hyvin kiinnostavia ja erilaisia: yksi taiteilija on nopea, toinen hidas, on rauhallista ja siistiä, on ronskia ja fyysistä.

Merkittävä osa museon näyttelytilasta on varattu seinämaalaustyöpajoihin osallistuvien käyttöön. Työpajat on suunnattu päiväkoti-ikäisistä lukiolaisiin. Levytetty seinäpinta tulee täyttymään yli neljänkymmenen ryhmän voimin tehdyistä seinämaalauksista ja -teksteistä. Samoin kuin itse näyttelyssä, teokset ovat tilapäisiä ja peittyvät osin tai kokonaan aina seuraavan ryhmän tullessa työskentelemään. Myös työpajojen tuloksiin on mahdollista tutustua näyttelyn yhteydessä.

Näyttelyn yhteistyökumppanina toimii Tikkurila Oyj.

Vantaan taidemuseo Artsi

Aukioloajat:
ti, ke ja pe klo 11–18
to klo 13–20
la ja su klo 11–16
ma suljettu

Myyrmäkitalo, Paalutori 3, 01600 Vantaa

Vantaan taidemuseo Artsi sijaitsee vartin junamatkan päässä Helsingin ytimestä Myyrmäen juna-aseman vieressä. Löydät Artsiin Myyrmäkitalon aulasta tai Artsin oman Paalutorin puoleisen sisäänkäynnin kautta. Artsi on liikkumisesteetön museo. Artsiin on aina vapaa pääsy.

www.artsimuseo.com

Julkaistu: 15.2.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter