Kun vanhempi juo – nuorten tekemä video koskettaa ja kannustaa keskustelemaan

Vantaan Ruusuvuoren koulun 9. luokan oppilaat ja Stadin ammattiopisto saavat tunnustusta innovatiivisesta ehkäisevästä päihdetyöstä. Taitaja-palkinnot jaetaan keskiviikkona 23.1.2019 klo 14 Kulttuuritalo Martinuksessa.

Pääkaupunkiseudun ehkäisevän päihdetyön toimijat palkitsevat ehkäisevän päihdetyön taitajia joka toinen vuosi. Taitaja-palkinto jaetaan tänä vuonna kuudetta kertaa keskiviikkona 23.1.2019 klo 14 Kulttuuritalo Martinuksessa (os. Martinlaaksontie 36, Vantaa).

Helsinki ja Vantaa ovat valinneet omat palkinnonsaajansa. Tunnustuksella kunnat haluavat nostaa esille uutta, innovatiivista ja vaikuttavaa ehkäisevän päihdetyön toimintaa.

Vantaalla nuoret jakoivat ajatuksiaan vanhempien alkoholinkäytöstä

Vantaan päihdepalvelujen ehkäisevän päihdetyön yksikkö myöntää palkinnon Korson alueen Gutsy Go Korso -ryhmään osallistuneille Ruusuvuoren koulun 9. luokan oppilaille. Gutsy Go -ryhmän nuoret ovat itse suunnitelleet ja toteuttaneet Et ole ainoa -videon, jossa he nostavat keskusteluun vaikean ja monia koskettavan aiheen kodin sisällä tapahtuvasta alkoholin liikajuomisesta.

- Ryhmä halusi purkaa häpeää, jota liian moni nuori joutuu vanhempien liikajuomisen vuoksi kantamaan. Et ole ainoa -video toteutettiin erityisen kollektiivisella tavalla, sillä sen toteuttanut ryhmä kutsui koko ikäluokkansa jakamaan kokemuksiaan aiheesta. Ryhmä osoitti erityistä kuuntelun ja arvostavan kohtaamisen kykyä tarjotessaan ikäisilleen mahdollisuuden avata kokemuksiaan luottamuksellisessa ja arvostavassa ilmapiirissä, kertoo Gutsy Gon vastaava tuottaja Veera Ikonen.

Videossa nuoret kannustavat muita nuoria keskustelemaan aiheesta ja hakemaan tukea tilanteeseen. Erityisesti nuoret haluavat muistuttaa, että vanhemman päihteidenkäyttö ei ole nuoren häpeä. Katso video YouTubesta tai tämän uutisen ylälaidasta.

Helsingissä opiskelijat lähtivät mukaan ostokokeisiin

Helsingin kaupungin Aikuisten ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön yksikkö Ety myöntää palkinnon Stadin ammattiopistolle, joka ensimmäisenä helsinkiläisenä oppilaitoksena lähti mukaan 2015 aloitettuun Pakka-toiminta yhteistyöhön.

Pakka-toiminnassa opiskelijat tekevät vuosittain alkoholin, tupakkatuotteiden ja rahapelien ostokokeita vähittäismyyntipisteisiin. Ostokokeiden tavoitteena on saada tietoa myyntipisteiden ikärajojen omavalvonnan tasosta, eli siitä kuinka usein nuoren näköisiltä alkoholin ja tupakan ostajilta tai rahapelejä pelaavilta kysytään henkilöllisyystodistusta.

Yhteistyössä opettajien ja Pakka-toimijoiden kanssa on kehitetty myös opetusmalli, jossa ostokokeisiin osallistuneet opiskelijat valmistelevat ja pitävät ehkäisevän päihdetyön tunnin nuoremmille opiskelijoille.

Pakka on yhteisöllinen ehkäisevän päihdetyön toimintamalli, jonka THL on kehittänyt yhteistyössä paikallistoimijoiden kanssa. Ostokokeet ovat osa sen toteutusta. Pakka-toiminnalla voidaan tehostaa lakisääteistä alkoholin, tupakan ja rahapelien saatavuuden sääntelyä sekä ehkäistä ja vähentää alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittoja paikallisella tasolla. Pakka-toimintamallia toteutetaan sekä Helsingissä että Vantaalla.

Julkaistu: 22.1.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter