Kuusijärven ja Vetokannaksen vedenlaatu hyvä – Keravanjoen uimarannoilla ja Leppäkorvessa uimista ei suositella

Vantaan uimarannoilta on otettu vesinäytteitä jälleen tällä viikolla. Näytteillä seurataan uimavesien sinileväpitoisuuksia sekä suolistoperäisten enterokokkien ja kolibakteerin esiintyvyyttä. Tulosten mukaan uimavesien laatu on 30.6. otettujen näytteiden perusteella hyvä Kuusijärven ja Vetokannaksen uimarannoilla. Leppäkorven uimarannalla sekä Keravanjoessa sijaitsevilla Havukosken, Matarin ja Nikinmäen uimarannoilla 30.6. otettujen näytteiden perusteella uimaveden mikrobiologinen laatu on huono. Vesinäytteistä on löytynyt suolistoinfektioita aiheuttavia bakteereita yli ohjearvojen. Uimista ei toistaiseksi suositella näillä rannoilla. Uimarannoilta on otettu uusintanäytteitä torstaina 2.7. ja perjantaina 3.7. Tuloksia niistä on odotettavissa ensi viikolla. Vesinäytteiden tulokset kertovat aina vain sen hetkisen tilanteen ja etenkin jokivesien laatu voi vaihdella virtauksen ja runsaiden sateiden johdosta.

Kuusijärvellä on näytteenottohetkellä havaittu vähän sinilevää. Sinilevän määrä vedessä voi vaihdella nopeasti. Sinilevän määrään uimavedessä on hyvä jokaisen itse kiinnittää huomiota ennen uimista. Uimista ja kahlaamista tulee välttää silloin kun sinilevää on selvästi havaittavissa. Jos kuitenkin käy uimassa, tulisi suihkussa käydä heti uimisen jälkeen. Lapset tulee pitää poissa rannasta, jos vedessä on runsaasti sinilevää, jotta he eivät nielisi levää sisältävää vettä. Sinilevä voi aiheuttaa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua tai pahoinvointia.

Vetokannaksen uimarannalla osa käyttäjistä saanut järvisyyhyn. Järvisyyhyä ei tutkita uimavedestä, syyhystä tiedotetaan uimareilta saatujen tietojen perusteella. Järvisyyhy ilmenee uimisen jälkeisenä ihon kutiamisena ja iholle nousevina näppylöinä. Järvisyyhy on vaaraton, mutta kiusallinen vaiva. Kutina häviää yleensä muutaman tunnin kuluttua, mutta näppylät voivat säilyä iholla jopa viikon. Heti uimisen jälkeen on suositeltavaa käydä suihkussa ja kuivata iho karkealla pyyhkeellä.

Tutkimustulokset Vantaan uimarannoilta:

Havukosken uimaranta: 30.6.2020 veden laatu huono, ei havaittu sinilevää, lämpötila 15,9 °C
Kuusijärven uimaranta: 30.6.2020 veden laatu hyvä, havaittu vähän sinilevää, lämpötila 22,0 °C
Leppäkorven uimaranta: 30.6.2020 veden laatu huono, ei havaittu sinilevää, lämpötila 19,2 °C
Matarin uimaranta: 30.6.2020 veden laatu huono, ei havaittu sinilevää, lämpötila 14,2 °C
Nikinmäen uimaranta: 30.6.2020 veden laatu huono, ei havaittu sinilevää, lämpötila 18,5 °C
Vetokannaksen uimaranta: 30.6.2020 veden laatu hyvä, ei havaittu sinilevää, lämpötila 22,7 °C.

Vantaan uimarannoilta otetaan vesinäytteitä kesä - elokuun aikana joka toinen viikko. Uusimmat tutkimustulokset ja tarvittavat tiedotteet löytyvät aina myös uimarannan ilmoitustaululta, sekä uimavesivalvonnan verkkosivulta.

Julkaistu: 3.7.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter