Vihreä keidas vai skycity? Mielikuvia tulevaisuuden lentokenttäkaupungista

Aviapoliksen lentokenttäkaupunki, havainnekuva

Aviapoliksen lentokenttäkaupungista halutaan vehreä, viihtyisä ja ihmisen kokoinen

Vantaan kaupunki toteutti keväällä 2020 nettikyselyn, jolla kartoitettiin asukkaiden ja muiden alueella toimivien näkemyksiä Veromiehen kaupunginosan ja Pakkalan pohjoisosien kehittämisestä. Kyselyn tuloksia hyödynnetään tekeillä olevassa Aviapoliksen asemakaavoituksen teematyössä, jossa tutkitaan mm. kaupunkivihreää, kävely-ympäristöä ja alueen kaupunkikuvaa. Kyselyyn saatiin 284 vastausta kaikista ikäryhmistä. 60 % vastaajista ilmoitti asuvansa Aviapoliksen suuralueella.

Alueen vehreys ja vastapainona kaupunkimaisuus tulivat esille vastaajien mielikuvissa tulevaisuuden lentokenttäkaupungista. Aviapolis nähtiin vihreänä metsäkaupunkina ja työpaikka-alueena sekä monimuotoisena kaupunkikeskustana, jossa vanhaa rakennuskantaa on suojeltu. Lähialueen asukkaiden vastauksissa luonnon läsnäolo rakennetussa ympäristössä korostui. Arkkitehtuurin toivottiin näyttäytyvän mittakaavaltaan inhimillisenä ja monimuotoisena vaihtelevine kattomuotoineen. Viheralueita tulisi vastaajien mukaan suunnitella erityisesti luonnon monimuotoisuuden ja ekologisuuden lähtökohdista.

Tulevaisuuden lentokenttäkaupunkia kuvailtiin muun muassa vihreänä keitaana maailmaan, porttina mahdollisuuksiin, ’Sky Citynä’ ja kotina maailman äärellä. Lähes puolet vastaajista olisi kiinnostunut muuttamaan lentokenttäkaupunkiin asumaan. Lähialueiden asukkaista halukkaista oli lähes kaksi kolmasosaa. Vetovoimatekijöinä nähtiin esimerkiksi alueen keskeinen sijainti ja liikenneyhteydet, kansainvälinen imago ja uutuuden viehätys. Toisaalta lentokentän melutilanne ja alueen keskeneräisyys mietitytti vastaajia.

Voit lukea lisää kaikista kyselyn vastauksista täältä.

Lisätietoja:

Johanna Rajala
aluearkkitehti
050 302 8975
johanna.rajala@vantaa.fi

Julkaistu: 13.8.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter