TUVA-koulutuksen kautta lukioon tai ammatilliseen koulutukseen

opiskelijoita yhdessä isossa pöydässä opiskelemassa opettajan kanssa
Kuva Sakari Manninen

Kymppiluokka, tutkintokoulutukseen valmentava koulutus VALMA ja lukioon valmistava koulutus (LUVA) muuttuvat yhdeksi tutkintokoulutukseen valmentavaksi koulutukseksi, lyhyemmin TUVA-koulutukseksi. Muutos astuu voimaan 1.8.2022.

TUVA-koulutus on tarkoitettu oppijoille, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa, ja jotka syystä tai toisesta tarvitsevat valmentavaa koulutusta. Tavoitteena on saavuttaa TUVA-koulutuksessa sellaiset opiskeluvalmiudet, joilla opiskelija suoriutuu toisen asteen tutkintoon johtavasta koulutuksesta.

TUVA-koulutukseen haetaan yhteishaussa samalla lomakkeella kuin lukioon ja ammatilliseen perustutkintokoulutukseen. Ensi kevään hakuaika on 22.2.-22.3.2022. TUVA-koulutukseen hakijan ei vielä tarvitse tietää haluaako hän jatkaa sen jälkeen lukiokoulutuksessa vai ammatillisessa koulutuksessa. Yhteishaussa Vantaan kaupungin järjestämään TUVA-koulutukseen otetaan ensisijaisesti Vantaalla asuvat oppivelvolliset, joilla on perusopetuksen päättötodistus tai sitä vastaava todistus.

TUVA-koulutuksen aikana voit

  • korottaa perusopetuksen arvosanoja
  • suorittaa lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja
  • vahvistaa opiskeluvalmiuksia.

Koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika enintään yksi vuosi. Opiskelija voi osallistua TUVA-koulutukseen myös lyhyemmän ajanjakson omien tavoitteidensa ja osaamistarpeidensa mukaisesti. Sen jälkeen hän voi siirtyä joustavasti lukioon tai ammatilliseen koulutukseen. 

Vantaan kasvatuksen ja oppimisen lautakunta päätti 11.10.2021 kokouksessaan, että TUVA-koulutusta järjestetään Vantaalla ammattiopisto Varian alaisuudessa ja 21.9.2021 kokouksessaan, että TUVA- koulutukseen varataan 210 aloituspaikkaa lukuvuonna 2022–2023.

Julkaistu: 10.11.2021 
(muokattu: )