Seulonnat

Terveydenhuollon seulonta on väestöön tai tiettyyn väestöryhmään kohdistuva tutkimus. Sillä pyritään löytämään oireettomat henkilöt, jotka sairastavat seulottavaa tautia tai sen esiastetta tai joilla on suuri riski sairastua siihen.

Seulonnat ovat tärkeä osa väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Seulonnan tavoitteena on parantaa ennustetta ja aloittaa hoito tai tunnistaa poikkeavuuksia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Valtakunnallisen seulontaohjelman mukaisesti Vantaa järjestää¹:

Seulonnan periaatteena on vapaaehtoisuus: kukin päättää itse, osallistuuko seulontaan. Jotta seulontaan kutsuttu voi tehdä tietoisen päätöksen osallistumisesta, hän tarvitsee riittävästi tietoa seulonnan vaikuttavuudesta, haitoista ja hyödyistä. Seulonnasta saa tietoa esimerkiksi kutsukirjeestä tai raskaudenaikaisesta seulonnasta neuvolassa tai oheisista linkeistä.

¹Terveydenhuoltolain mukaan kunnan on järjestettävä valtakunnallisen seulontaohjelman mukaiset seulonnat, jotka on koottu seulonta-asetukseen (Terveydenhuoltolaki 1326/2010, Seulonta-asetus 339/2011).

Mammografia

Mammografiaseulonnassa tutkitaan rintoja, jotta mahdollinen rintasyöpä voidaan löytää varhaisessa vaiheessa. Varhain todetun rintasyövän ennuste on erittäin hyvä.

Kaupunki kutsuu mammografiatutkimuksiin vuosittain vantaalaisia 50–68-vuotiaita naisia. Jos kuulut tähän ikäluokkaan, saat kutsun mammografiatutkimukseen joka toinen vuosi.

Vuonna 2022 mammografiaseulontaan kutsutaan parillisina vuosina välillä 1954–1972 syntyneet vantaalaiset naiset. Heille lähetetään kirjeellä kutsu väestörekisteritietojen perusteella.

Seulonnan ajankohta (kuukausi) voi vaihdella kutsukertojen välillä jonkin verran, kutsujärjestys määräytyy Vantaalla syntymäkuukauden perusteella. Vantaalaisia kutsutaan useaan eri toimipisteeseen myös postinumeron perusteella, joten tämä voi jonkin verran vaikuttaa kutsun ajankohtaan.

Vantaalaisten mammografiaseulonnat hankitaan Terveystalo Oy:ltä. Tutkimuskäynti on osallistujille maksuton.

  • Terveystalo Kamppi, Jaakonkatu 3, 2. krs (Graniittitalo), 00100 Helsinki
  • Terveystalo Keskuskatu, Keskuskatu 7, 00100 Helsinki
  • Terveystalo Tripla, Pasilan asema-aukio 1 c, 5. krs, 00520 Helsinki
  • Terveystalo Tikkurila, Ratatie 11, 7. krs, 01300 Vantaa
  • Terveystalo Myyrmäki, Kauppakeskus Myyrmanni, 3. krs. Iskoskuja 3, 01600 Vantaa

Palautetta palveluntuottajasta voi lähettää osoitteeseen kirjaamo(at)vantaa.fi, otsikkokenttään merkintä mammografia.

Ajanmuutokset mammografiaan ja tiedustelut

Voit vaihtaa tai perua sinulle valmiiksi varatun kuvausajan.

Tiedustelut, ajanvaihdot ja peruutukset puh. 045 7734 9975, ma-pe klo 8-20. Ajanmuutokset myös verkossa kutsun ohjeen mukaan.

Turvakiellon omaavia pyydämme olemaan yhteydessä puhelimitse seulonta-ajan saamiseksi.

Palautetta palveluntuottajasta voi lähettää osoitteeseen kirjaamo(at)vantaa.fi, otsikkokenttään merkintä mammografia.

Kohdunkaulan syövän seulonta

Seulonnalla pyritään löytämään kohdunkaulan solumuutokset ennen kuin niistä kehittyy syöpää. Varhaisella hoidolla voidaan estää varsinaisen syövän kehittyminen.

Kaikki 25–65-vuotiaat naiset saavat kutsun viiden vuoden välein. 25-vuotiaille naisille tehdään Papa-testi ja 30–65-vuotiaille HPV-seulonta. HPV-seulontaan osallistuvalta otetaan sekä HPV- että Papa-näytteet.

Vuonna 2022 seulontaan kutsutaan naiset, jotka ovat syntyneet vuosina 1957, 1962, 1967, 1972, 1977, 1982, 1987, 1992 ja 1997. Heille lähetetään kirjeellä kutsu seulontaan väestörekisteritietojen perusteella.

Huom. Jos sinulla on ns. tietojenluovutuskielto, ei osoitetietojasi voida luovuttaa etkä saa kutsua tutkimuksiin. Voit tällöin varata itse tutkimusajan arkipäivisin kello 8–15 HUSLAB:n ajanvarausnumerosta 09 471 86800.

Seulontakäynti on osallistujille maksuton. Tutkimusvastaus ja mahdolliset lisätutkimuspyynnöt lähetetään osallistujille jälkikäteen kirjeitse.

Lisätietoa kohdunkaulan syövän seulonnasta.

Ajanvaraus kohdunkaulan syövän seulontaan

Varaa aika

Vantaalaisten kohdunkaulan syövän seulonnat hoitaa HUSLAB, jolla on useita näytteenottolaboratorioita eri puolella pääkaupunkiseutua. Lisätietoja tutkimukseen, sen ajankohtaan ja tuloksiin saat HUSLAB:n sivuilta tai numerosta 09 471 86800.

Palautetta palveluntuottajasta voi lähettää osoitteeseen kirjaamo@vantaa.fi, otsikkokenttään merkintä Kohdunkaulan syövän seulonta.

Ajankohtaista