Koronarokotukset

Päivitetty 5.3.2021

Ajankohtaista tietoa koronarokotuksista.

Kansalliset ohjeet lääketieteellisistä riskiryhmistä

Kohderyhmät

Ajanvaraus

Rokotuspisteet ja ohjeet rokotuspaikalle saapumiseen

Huomioitavaa

Rokotustilanne Vantaalla

Valtakunnallinen koronarokotusten järjestys

Tiedote 5.3.2021

Riskiryhmän 1 ikäryhmää on laajennettu THL:n ohjeistuksen mukaisesti 16-vuotiaisiin. 16-17 vuotiaat voivat varata ajan rokotukseen toistaiseksi ainoastaan puhelimitse. Vantaalla opiskelevat saavat myös opiskeluterveydenhuollon kautta ohjeistuksen rokotusten ajanvarauksesta.

Aiemmasta tiedotteesta poiketen, ikääntyneiden rokotteita saadaan tuleville viikoille ennakoitua enemmän, ja aikoja on pystytty avaamaan varattavaksi.

Kansalliset ohjeet lääketieteellisistä riskiryhmistä

THL on julkaissut 5.2.2021 listan, jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille eli koronavirustaudin riskiryhmille. Vantaa noudattaa kansallista rokotusjärjestystä.

Ryhmä 1: Rokotukset käynnissä. Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä (aikuiset)

Ryhmä 2: Ei vielä rokotusvuorossa. Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila:

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Aivohalvaus tai muu hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Vaikea uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi vähintään 40)

Kohderyhmät

Tällä hetkellä ajan voivat varata tänä vuonna 75 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat. Heidän kanssaan samalla kertaa rokotukseen voivat tulla erillisellä ajanvarauksella myös samassa taloudessa asuvat yli 65-vuotiaat henkilöt. Heidän ajanvarauksensa on toistaiseksi mahdollista tehdä vain puhelimitse.

Lisäksi ajan voi varata terveydentilansa vuoksi erittäin suuressa vakavan koronan riskissä olevat 16–69-vuotiaat. Katso tarkempi lista täältä. Heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat eivät voi tulla rokotettaviksi, elleivät itse kuulu tähän riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluminen tarkistetaan rokotuspisteellä Kela-kortilla tai muilla hoitoon liittyvillä dokumenteilla.

Tänä vuonna 75 vuotta (1946 tai aiemmin syntyneet) täyttävät ja sitä vanhempien vantaalaisten ikäryhmää rokotetaan BioNTechPfizerin Comirnaty -rokotteella.

Riskiryhmään kuuluvia henkilöitä, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ryhmä 1, katso tarkemmat tiedot) rokotetaan AstraZeneca-rokotteella ja sitä annetaan tällä hetkellä 18–69-vuotiaille (1952-2003 syntyneet, rokotushetkellä pitää olla täyttänyt 18 vuotta). Tähän ryhmään kuuluvia 16-alle 18-vuotiaita rokotetaan toisella rokotteella, sillä kansallisen ohjeen mukaan AstraZenecan rokote ei sovellu alle 18-vuotiaille. Se ei sovellu myöskään 70 vuotta täyttäneille.

Vantaa lähettää postitse infokirjeen koronarokotusten alkamisesta jokaiselle tänä vuonna 70 vuotta täyttävälle ja sitä vanhemmalle vantaalaiselle. Infokirje lähetetään porrastetusti ikäryhmittäin ja ensimmäiset kirjeet on lähetetty tänä vuonna 80 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille vantaalaisille. Koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla erityisen vakava ikääntyneille, joten suosittelemme ottamaan rokotuksen.

Rokotus on maksuton.

Kutsukirjettä ei tarvitse odottaa ennen ajanvarausta.

Ajanvaraus

Rokotuskäynnille täytyy varata aika. Ajanvaraus tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti www.koronarokotusaika.fi (varaus ei onnistu InternetExplorer-selaimella). Ajanvarauksen teko sähköisesti vaatii vahvan tunnistautumisen palveluun.

Toisen aikuisen puolesta asiointimahdollisuus on nyt myös mahdollista. Toisen aikuisen puolesta verkossa asiointi edellyttää virallista valtuutusta, jonka voi tehdä suomi.fi-verkkopalvelussa. Lisätietoa ajanvarauspalvelusta.

16-17 vuotiaiden ikäryhmä (riskiryhmä 1) voivat varata ajan rokotukseen toistaiseksi ainoastaan puhelimitse.

Jos ajanvaraus netin kautta ei ole mahdollista, ajan voi varata takaisinsoittopalveluna puhelimitse numerosta 09 839 50090 (ma-pe klo 8-15).

Kun olet jättänyt takaisinsoittopyynnön, se on lupaus rokotusajasta. Takaisinsoittoon voi mennä useampi päivä. Puhelinta kannattaa pitää lähellä. Soitamme takaisin useamman kerran.

Ajanvarauksen puhelinnumero on tarkoitettu ainoastaan kohderyhmän ajanvarauksia varten, ei muihin tiedusteluihin, jotta linja ei ruuhkaannu

Aikoja avataan varattavaksi sitä mukaa, kun uusi rokote-erä on käytettävissä:

 • Kun rokotteita on saatavilla ja aikoja siten varattavissa, ajat näkyvät nettiajanvarauksessa ja puhelinpalvelun takaisinsoitto on käytössä.
 • Jos rokotteita ei ole saatavilla, ei takaisinsoiton jättäminen eikä nettiajanvarauksen tekeminen ole mahdollista. Silloin varaamista kannattaa kokeilla uudelleen seuraavana päivänä.

Kotihoidon asiakkaat saavat tietoa rokotuksista kotihoidon työntekijöiltä.

Hoivakodin asukkailla on ollut mahdollisuus saada rokotus hoivakodissa.

Rokotuspisteet ja ohjeet rokotuspaikalle saapumiseen

 • Sanomalan rokotuspiste (Sanomatie 1, sisäänkäynti Vantaankosken juna-aseman puoleisesta päädystä)
 • Hiekkaharjun Varia (Tennistie 1)

Huomioithan, että ennen rokotukseen pääsyä voit joutua odottamaan hetken ulkona, jotta saamme pidettyä 2 m turvavälit. Rokotuspaikalle ei näin ollen kannata saapua kovin paljoa etuajassa.

Saattaja voi tulla rokotuspaikalle sisään ainoastaan silloin, jos rokotettava henkilö ei selviydy yksin rokotustilanteesta. Rokotustapahtuma jäliseurantoineen kestää noin 15 min.

Rokotuspaikalla tulee käyttää kasvomaskia ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Toivomme, että autolla tulevat saattajat odottavat kauempana, jotta rokotuspaikan parkkipaikka ei ruuhkaudu.

Huomioitavaa

Koronaepidemia on ohi vasta, kun valtaosa väestöstä on rokotettu, joten rokotusten jälkeenkin täytyy vielä jatkaa suojautumista koronaa vastaan.

Jos on sairastanut koronavirusinfektion, rokotukseen voi tulla, mutta mielellään vasta kuuden kuukauden kuluttua oireiden alusta.

Rokotusaikoja voi varata puhelimitse ainoastaan koronarokotusten ajanvarausnumerosta. Ethän ota koronarokotusasioissa yhteyttä muihin Vantaan kaupungin numeroihin tai palveluihin kuten terveysasemille, jotta palvelut eivät ruuhkaudu.

Rokotussuunnitelma tarkentuu vähitellen kevään aikana, saapuvien rokotteiden määrän mukaan. Vielä ei tiedetä tarkkoja rokotemääriä, minkä vuoksi tarkkoja suunnitelmia ei voida julkaista.

Rokotusten sujuvoittamiseksi suositellaan, että mahdollisimman moni varaisi rokotusajan heti, kun oman ikäryhmän rokottaminen alkaa. Mikäli rokotusaikaa ei jostain syystä pääse heti varaamaan, on se kuitenkin mahdollista varata myöhemminkin.

Tällä hetkellä käytössä oleviin rokotussarjoihin kuuluu kaksi rokotuskertaa. Ajan toiseen rokotukseen saa ensimmäisen rokotuksen yhteydessä.

Yli jäävät rokoteannokset

Käyttöön otetut rokoteannokset tulee rokottaa kyseisen päivän aikana määritellyssä ajassa (6 h). Tämän vuoksi rokotuspisteelle voi päivän päätteeksi jäädä yksittäisiä ns. rokotteiden jäämäannoksia. Hävikin ehkäisemiseksi näitä yli jääviä rokoteannoksia annetaan Vantaalla ennalta määritellyn suunnitelman mukaisesti:

 1. Kutsumme rokotettavaksi varsinaisen kohderyhmän (tällä hetkellä ikääntyneet ja riskiryhmäläiset) hälytyslistalta henkilöitä.
 2. Kutsumme rokotettavaksi sote-ammattilaisia (määritellyistä kohderyhmistä).
 3. Jos edellä mainittuja henkilöitä ei ole riittävän nopeasti tarpeeksi saatavilla , annetaan hävikin estämiseksi loput rokotteet rokotuspaikalla helposti saatavilla oleville henkilöille.

Ensivaiheen rokotukset henkilöstölle

Rokotukset toteuttavat yhteistyössä Vantaan kaupungin terveyspalvelut ja työterveyshuolto. Jos yhteydenottoa rokotuksiin liittyen ei ole vielä tullut, yksityisiä palveluntarjoajia pyydetään ottamaan yhteyttä Vantaan rokotusyhteyshenkilöihin: piia.niemimustonen@vantaa.fi, anni.paaskoski@vantaa.fi. Huomioithan, että rokotusyhteyshenkilöt eivät voi ottaa kantaa yksityishenkilöiden tiedusteluihin.

Rokotustilanne Vantaalla

Katso Vantaan koronarokotusten tilanne taulukosta.

Rokotusten eteneminen Vantaalla:

 • Ryhmät 1.2 - 1.4: Valmis
 • Ryhmät 1.5 ja 2.1.1 ja 2.1.4: 1. kierros käynnissä

Valtakunnallinen koronarokotusten järjestys

THL suosittelee, että rokotusten järjestäjät tarjoavat koronarokotteita eri ryhmille seuraavassa järjestyksessä:

1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat

1.1. Teho-osastojen henkilökunta

1.2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta

1.3. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta

1.4.Iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja henkilökunta

(ryhmiä 1.3 ja 1.4 voidaan rokottaa samaan aikaan)

1.5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta

2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö

Iäkkäillä henkilöillä on suurin riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Myös tietyt perussairaudet altistavat vakavalle koronavirustaudille.

Koska nyt eri rokotteita käytetään eri ikäryhmien rokottamiseen, päästään tehokkaammin rokottamaan myös niitä henkilöitä, jotka ovat erityisen alttiita vakavalle koronavirustaudille.

2.1. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia

2.1.1. ≥ 80-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet*

2.1.2. 75–79-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet *

2.1.3. 70–74-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet*

2.1.4. < 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus

2.1.5. < 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus

* THL suosittelee, että saattohoitovaiheessa olevia henkilöitä ei rokoteta. Heikkokuntoisten, hauraiden henkilöiden rokottamisesta päätetään tapauskohtaisesti yhteistyössä hoitavan lääkärin, rokotettavan ja hänen omaistensa kanssa.

2.2. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotukset pidetään rajattuna aluksi siksi, että rokotukset saadaan ikääntyneiden lisäksi kohdennettua vakavalle koronavirustaudille alttiisiin henkilöihin.

2.2.1. Infektioille alttiita potilaita hoitavat, terveydenhuollon kantokyvyn kannalta muu keskeinen henkilöstö ja muu koronavirukselle merkittävästi altistuva henkilöstö

Kun rokotetaan vakavalle koronataudille erityisen alttiita henkilöitä, rokotuksia voi tarjota myös niille, jotka hoitavat infektioalttiita potilaita sekä työntekijöille, joiden korvaaminen muulla henkilöstöllä on hankalaa tai jotka työssään voivat altistua merkittävästi koronavirukselle.

Tällaista henkilökuntaa ovat:

 • parhaillaan syöpähoitoa saavia potilaita hoitavat
 • dialyysiosastojen henkilöstö
 • engityshalvauspotilaita hoitavat
 • iäkkäitä hoitava henkilöstö terveyskeskusten ja sairaaloiden vuodeosastoilla, laitoskuntoutuksessa ja kotihoidossa
 • synnyttäjiä ja vastasyntyneitä hoitavat
 • kiireellisiä hoitoja toteuttavat korva-, nenä- ja kurkkutautilääkärit ja silmälääkärit
 • hengitystieinfektiopotilaiden suun terveydenhuollosta vastaava henkilöstö.

Rokotukset pitää toteuttaa asteittain niin, että ne eivät hidasta niiden alle 70-vuotiaiden rokottamista, jotka ovat erityisen alttiita vakavalle koronavirustaudille.

2.2.2. Muut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten rokotuksia voidaan asteittain laajennetaan koskemaan henkilöstöä sitten, kun Suomeen saadaan rokotteita vielä aiempaa suurempia määriä. THL tiedottaa tästä.

Tällöinkin pitää huolehtia siitä, että rokotukset eivät hidasta niiden alle 70-vuotiaiden rokotuksia, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus.

Esimerkiksi vain ne sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijat rokotetaan, jotka toimivat pitkäaikaisina sijaisina työsuhteessa yksikössä, jossa muukin henkilökunta on rokotettu.

3. Muu väestö

Rokotusjärjestyksessä on nyt määritelty ne taustasairaudet, joiden tiedetään tutkimustiedon pohjalta voimakkaimmin altistavan vakavalle koronavirustaudille. Muita sairauksia sairastavien ja terveiden alle 70-vuotiaiden rokotusjärjestystä tarkennetaan myöhemmin. Kun rokotuksia saadaan Suomeen vielä merkittävästi suurempia määriä, rokotukset laajenevat koskemaan koko aikuisväestöä.

Lapsia ei rokoteta vielä, sillä lasten rokotuksista ei ole vielä kertynyt riittävästi tietoa.

Ajankohtaista