Koronarokotukset

Päivitetty 5.5.2021

Ajankohtaista tietoa koronarokotuksista.

Kohderyhmät

Astra Zenecan koronarokotteeseen liittyviä tarkennuksia

Kansalliset ohjeet lääketieteellisistä riskiryhmistä

Ajanvaraus

Rokotuspisteet ja ohjeet rokotuspaikalle saapumiseen

Huomioitavaa

Rokotustilanne Vantaalla

Valtakunnallinen koronarokotusten järjestys

Tiedote 5.5.2021

Vantaalla rokotetaan 40-vuotiaita ja sitä vanhempia

Vantaalaiset 40–44-vuotiaat (vuosina 1977–1981 syntyneet) voivat nyt varata ajan koronarokotukseen. Ajanvaraus ensisijaisesti netin kautta www.koronarokotusaika.fi. Jos ajanvaraus netin kautta ei ole mahdollista, ajan voi varata takaisinsoittopalveluna puhelimitse numerosta 09 5844 3030 (ma-pe klo 8–16).
Suosittelemme varaamaan ajan ensimmäiseen rokotukseen ja tehosterokotukseen samalla kertaa.

Tiedote 30.4.2021

AstraZenecan rokotteen käytössä muutoksia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on linjannut, että viikosta 18 alkaen 65-69-vuotiaat, jotka varaavat ajan ensimmäiseen koronarokotukseen, voivat valita halutessaan rokotteekseen kunnassa käytössä olevan mRNA-rokotteen (esim. BiontechPfizer). Myös Vantaalla tämä valinta on mahdollista maanantaista 3.5.2021 alkaen.

Ajanvaraus BiontechPfizerin koronarokotukseen varataan sähköisesti koronarokotusaika.fi tai puhelinpalvelun kautta (p. 09 5844 3030, ma-pe klo 8–16). AstraZenecan rokotteen haluava 65–69-vuotias henkilö saa ajan rokotukseen koronarokotusten puhelinpalvelun kautta.

Rokoteaineen valintamahdollisuus koskee vain ensimmäistä rokotetta. AstraZenecan ensimmäisenä rokotteena saaneiden 65 vuotta täyttäneiden henkilöiden tehosterokotuksissa käytetään valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisesti edelleen AstraZenecan rokotetta.

Alle 65-vuotiaiden tehosterokotukset

Toukokuussa käynnistyvät alle 65-vuotiaiden, aiemmin AstraZenecan rokotteen saaneiden tehosterokotukset. Näissä rokotuksissa käytetään mRNA-rokotetta (BiontechPfizer tai Moderna).

-

Kysy koronarokotuksista! THL:n asiantuntijat vastaavat kansalaisten kysymyksiin 11.5.

Kohderyhmät

1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö, ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat sekä muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö

2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia

3. Muu väestö (katso THL:n tarkempi listaus alta)

Tällä hetkellä rokotamme:

 • Tänä vuonna 40 vuotta täyttäviä ja sitä vanhempia (1981 tai aiemmin syntyneet) sekä yli 70-vuotiaiden kanssa samassa taloudessa asuvia omaishoitajia. Heidän ajanvarauksensa on mahdollista pääsääntöisesti vain puhelimitse. Virallisen puolesta-asioinnin kautta ajanvaraus on mahdollinen myös sähköisessä ajanvarauksessa.
 • Terveydentilansa vuoksi riskiryhmiin kuuluvia:

  - riskiryhmä 1: 16-64-vuotiaat (1957-2005 syntyneet)
  - riskiryhmä 2: 16-64-vuotiaat (1957-2005 syntyneet).
  Huom: Rokotushetkellä rokotettavan tulee olla täyttänyt 16 vuotta.

  Kansallisen linjauksen mukaisesti riskiryhmien kanssa samassa taloudessa asuvat eivät voi tulla rokotettaviksi, elleivät itse kuulu tähän riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluminen tarkistetaan rokotuspisteellä Kela-kortilla tai muilla hoitoon liittyvillä dokumenteilla.

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävien ja sitä vanhempien vantaalaisten ikäryhmää sekä 16–64-vuotiaita rokotusten kohderyhmiin kuuluvia rokotetaan tällä hetkellä BioNTechPfizerin Comirnaty -rokotteella. Aiemmin AstraZenecan Vaxzevria -rokotteen saaneet alle 65-vuotiaat saavat tehosterokotteena BioNTechPfizerin rokotteen.

AstraZenecan Vaxzevria-koronarokotteella rokotetaan 65–69-vuotiaiden 1. rokotuksia sekä aiemmin AstraZenecan Vaxzevria-rokotteella rokotettujen kyseisen ikäryhmän tehosterokotuksia.

THL on linjannut, että viikosta 18 alkaen 65-69-vuotiaat, jotka varaavat ajan ensimmäiseen koronarokotukseen, voivat valita halutessaan rokotteekseen kunnassa käytössä olevan mRNA-rokotteen (esim. BiontechPfizer). Myös Vantaalla tämä valinta on mahdollista maanantaista 3.5.2021 alkaen. Rokoteaineen valintamahdollisuus koskee vain ensimmäistä rokotetta. AstraZenecan ensimmäisenä rokotteena saaneiden 65 vuotta täyttäneiden henkilöiden tehosterokotuksissa käytetään valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisesti edelleen AstraZenecan rokotetta.

Vantaa on lähettänyt postitse infokirjeen koronarokotusten alkamisesta jokaiselle tänä vuonna 70 vuotta täyttävälle ja sitä vanhemmalle vantaalaiselle. Koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla erityisen vakava ikääntyneille, joten suosittelemme ottamaan rokotuksen.

Rokotus on maksuton.

Astra Zenecan Vaxzevria-koronarokotteeseen liittyviä tarkennuksia

AstraZenecan koronavirusrokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). Mikäli olet sairastanut edellä mainitut, otathan yhteyttä koronarokotusten ajanvarausnumeroon 09 5844 3030 (ma-pe 8-16) ennen rokotusaikaa, jotta rokote voidaan vaihtaa. Rokotustoiminnan sujumiseksi, pyydämme että mahdolliset rokotusselvittelyt tehdään etukäteen puhelinpalvelussa eikä rokotuspaikalla.

Huom: THL:n ohjeen mukaisesti aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este Astra Zenecan Vaxzevria-rokotteen antamiselle. Rokottamista Astra Zenecan Vaxzevria-rokotteella ei estä myöskään sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa.

Aiemmin AstraZenecan Vaxzevria-rokotteen saaneet alle 65-vuotiaat saavat tehosterokotteena BioNTechPfizerin Comirnaty -rokotteen.

Kansalliset ohjeet lääketieteellisistä riskiryhmistä

THL on julkaissut listan (5.3.2021), jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille eli koronavirustaudin riskiryhmille. Vantaa noudattaa kansallista rokotusjärjestystä.

Ajanvaraus

Rokotuskäynnille täytyy varata aika. Ajanvaraus tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti www.koronarokotusaika.fi (varaus ei onnistu InternetExplorer-selaimella). Ajanvarauksen teko sähköisesti vaatii vahvan tunnistautumisen palveluun.

Toisen aikuisen puolesta asiointi verkossa on nyt myös mahdollista. Tämä edellyttää virallista valtuutusta, jonka voi tehdä suomi.fi-verkkopalvelussa. Lisätietoa ajanvarauspalvelusta.

Jos ajanvaraus netin kautta ei ole mahdollista, ajan voi varata takaisinsoittopalveluna puhelimitse numerosta 09 5844 3030 (ma-pe klo 8-16). Yhteydenotto tulee pääsääntöisesti samana päivänä.

Ajan ensimmäiseen rokotukseen ja tehosterokotukseen voi varata samalla kertaa sähköisen ajanvarauksen kautta tai puhelimitse. Huomioittehan, että rokotteita on viikkokohtaisesti käytössä tietty määrä ja tästä johtuen suosittelemme, että jokainen ottaisi tehosterokotteen suositellussa aikaikkunassa.

Ajanvarauksen puhelinnumero on tarkoitettu ainoastaan kohderyhmän ajanvarauksia varten, ei muihin tiedusteluihin, jotta linja ei ruuhkaannu

Kotihoidon asiakkaat saavat tietoa rokotuksista kotihoidon työntekijöiltä.

Hoivakodin asukkailla on ollut mahdollisuus saada rokotus hoivakodissa.

Rokotuspisteet ja ohjeet rokotuspaikalle saapumiseen

 • Sanomalan rokotuspiste (Sanomatie 1, sisäänkäynti Vantaankosken juna-aseman puoleisesta päädystä). Esteetön rokotuspiste. Rokotuspisteelle ei voi varata uusia aikoja, koska piste on toiminnassa heinäkuun 2021 loppuun asti. Rokotuspisteellä annetaan vain tehosterokotteita.
 • Hiekkaharjun Varia (Tennistie 1). Esteetön rokotuspiste.
 • Korson Lumon monitoimitalo (sisäänkäynti Merikotkankujan ja Urpiaisentien kulmasta, pääoven vastakkainen kulma). Esteetön kulku mahdollinen, kulkuluiska rokotuspisteelle on jyrkkä ja toinen reitti on mahdollista järjestää.
 • Myyrmäen Energia Areena (Rajatorpantie 23). Esteetön rokotuspiste.

Huomioithan, että ennen rokotukseen pääsyä voit joutua odottamaan hetken ulkona, jotta saamme pidettyä 2 m turvavälit. Rokotuspaikalle otetaan sisään aikaisintaan 10 minuuttia ennen rokotusaikaa, joten ethän saavu rokotuspaikalle liian aikaisin jonotuksen välttämiseksi.

Saattaja voi tulla rokotuspaikalle sisään ainoastaan silloin, jos rokotettava henkilö ei selviydy yksin rokotustilanteesta. Rokotustapahtuma jälkiseurantoineen kestää noin 15 min.

Rokotuspaikalla tulee käyttää kasvomaskia ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Toivomme, että autolla tulevat saattajat odottavat kauempana, jotta rokotuspaikan parkkipaikka ei ruuhkaudu.

Kela korvaa 27.3.2021-31.12.2021 tehtyjen koronarokotusmatkojen kustannuksia. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Voit saada korvauksen taksimatkasta, jos joudut käyttämään taksia terveydentilasi tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi. Lisätietoja Kelan sivulta.

Huomioitavaa

Koronaepidemia on ohi vasta, kun valtaosa väestöstä on rokotettu, joten rokotusten jälkeenkin täytyy vielä jatkaa suojautumista koronaa vastaan.

Koronainfektion sairastanut rokotetaan aikaisintaan 6 kuukauden kuluttua taudin sairastamisesta. Sairastetun taudin on todettu suojaavan yleensä ainakin 6 kuukauden ajan. Poikkeuksena ovat henkilöt, joilla on merkittävästi immuunipuolustusta heikentävä sairaus (esim. solusalpaajahoito tai biologinen lääkitys). Henkilön on tällöin syytä neuvotella hoitavan lääkärinsä kanssa rokotuksen mahdollisesta aikaistamisesta.

Rokotusaikoja voi varata puhelimitse ainoastaan koronarokotusten ajanvarausnumerosta. Ethän ota koronarokotusasioissa yhteyttä muihin Vantaan kaupungin numeroihin tai palveluihin kuten terveysasemille, jotta palvelut eivät ruuhkaudu.

Rokotussuunnitelma tarkentuu vähitellen kevään aikana, saapuvien rokotteiden määrän mukaan. Vielä ei tiedetä tarkkoja rokotemääriä, minkä vuoksi tarkkoja suunnitelmia ei voida julkaista.

Rokotusten sujuvoittamiseksi suositellaan, että mahdollisimman moni varaisi rokotusajan heti, kun oman ikäryhmän rokottaminen alkaa. Mikäli rokotusaikaa ei jostain syystä pääse heti varaamaan, on se kuitenkin mahdollista varata myöhemminkin.

Tällä hetkellä käytössä oleviin rokotussarjoihin kuuluu kaksi rokotuskertaa, joiden väli on 12 viikkoa. Ajan molempiin rokotuksiin voi varata samalla kertaa.

Ulkopaikkakuntalaiset: Lähtökohtaisesti koronarokotuksen saa omasta kotikunnasta. Rokotuksen voi saada myös sellaisessa kunnasta, jonka alueella henkilö oleskelee säännönmukaisesti tai pidempiaikaisesti, tai jonka terveyskeskuksen henkilö on valinnut hoitopaikakseen.

Kotikunnattomien rokotukset: Rokotuksen saa, mikäli oleilee Suomessa pidempiaikaisesti.

Yli jäävät rokoteannokset

Käyttöön otetut rokoteannokset tulee rokottaa kyseisen päivän aikana määritellyssä ajassa (6 h). Tämän vuoksi rokotuspisteelle voi päivän päätteeksi jäädä yksittäisiä ns. rokotteiden jäämäannoksia. Hävikin ehkäisemiseksi näitä yli jääviä rokoteannoksia annetaan Vantaalla ennalta määritellyn suunnitelman mukaisesti:

 1. Kutsumme rokotettavaksi varsinaisen kohderyhmän (tällä hetkellä ikääntyneet ja riskiryhmäläiset) hälytyslistalta henkilöitä.
 2. Kutsumme rokotettavaksi sote-ammattilaisia (määritellyistä kohderyhmistä).
 3. Jos edellä mainittuja henkilöitä ei ole riittävän nopeasti tarpeeksi saatavilla, annetaan hävikin estämiseksi loput rokotteet rokotuspaikalla helposti saatavilla oleville henkilöille.

Ensivaiheen rokotukset henkilöstölle

Rokotukset toteuttavat yhteistyössä Vantaan kaupungin terveyspalvelut ja työterveyshuolto. Jos yhteydenottoa rokotuksiin liittyen ei ole vielä tullut, yksityisiä palveluntarjoajia pyydetään ottamaan yhteyttä: koronarokotus@vantaa.fi. Huomioithan, että rokotusyhteyshenkilöt eivät voi ottaa kantaa yksityishenkilöiden tiedusteluihin.

Rokotustilanne Vantaalla

Rokotusten eteneminen Vantaalla:

 • Ryhmät 1.2 - 1.4: Valmis
 • Ryhmät 1.5: 1. kierros valmis
 • Ryhmät 2.1.1-2.1.5: 1. kierros käynnissä

Valtakunnallinen koronarokotusten järjestys

THL suosittelee, että rokotusten järjestäjät tarjoavat koronarokotteita eri ryhmille seuraavassa järjestyksessä:

1. Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat

1.1. Teho-osastojen henkilökunta

1.2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta

1.3. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta

1.4.Iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja henkilökunta

(ryhmiä 1.3 ja 1.4 voidaan rokottaa samaan aikaan)

1.5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti

2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia

Iäkkäillä henkilöillä on suurin riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Myös tietyt perussairaudet altistavat vakavalle koronavirustaudille.

Koska nyt eri rokotteita käytetään eri ikäryhmien rokottamiseen, päästään tehokkaammin rokottamaan myös niitä henkilöitä, jotka ovat erityisen alttiita vakavalle koronavirustaudille.

2.1. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia

2.1.1. ≥ 80-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet*

2.1.2. 75–79-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet *

2.1.3. 70–74-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet*

2.1.4. < 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus

2.1.5. < 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus

* THL suosittelee, että saattohoitovaiheessa olevia henkilöitä ei rokoteta. Heikkokuntoisten, hauraiden henkilöiden rokottamisesta päätetään tapauskohtaisesti yhteistyössä hoitavan lääkärin, rokotettavan ja hänen omaistensa kanssa.

3. Muu väestö

Iän mukaan alenevassa rokotusjärjestyksessä: 60-69-vuotiaat, 50-59-vuotiaat, 40-49-vuotiaat, 30-39-vuotiaat ja 16-29-vuotiaat.

Lapsia ei rokoteta vielä, sillä lasten rokotuksista ei ole vielä kertynyt riittävästi tietoa.

STM:n tiedote 16.4.2021:
Rokotusjärjestystä täsmennetään – muutoksia myös rokotusten antamisoikeuteen

Ajankohtaista