Suun terveys

Hyvä suuhygienia auttaa pitämään suun raikkaana ja terveenä. Puutteellinen suun omahoito puolestaan heikentää suun terveyttä.

Suun sairaudet voivat lisätä tai edesauttaa yleissairauksien puhkeamista ja pahenemista. Tutkimusten mukaan suun sairauksilla voi olla yhteyttä esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin, reumaan sekä diabetekseen. Yleissairaudet ja niiden lääkitykset voivat myös heikentää suun terveyttä. Suun terveys on siis tärkeä osa yleisterveyttä.

Vaikuta suusi terveyteen päivittäisillä teoilla

Puhdista hampaasi

 • Harjaa hampaat aamulla ja illalla fluorihammastahnalla ja pehmeällä hammasharjalla. Erityisesti ienrajat kannattaa puhdistaa huolellisesti mutta hellävaraisesti.
 • Hammasharja ei ylety hammasväleihin, joten välit tulee puhdistaa hammastikulla, -väliharjalla tai -langalla.

Syö terveellisesti ja monipuolisesti

 • Säännölliset ja monipuoliset ateriat 4–6 kertaa päivässä ovat hampaidenkin kannalta suositeltavat: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala
 • Haitallista hampaille on napostella pitkin päivää, sillä jokaisesta suupalasta tulee happohyökkäys, joka aiheuttaa reikiintymistä.
 • Vesi on paras janojuoma aterioiden välillä.
 • Urheilu-, energia- virvoitus- ja light-juomat sekä tuoremehut ovat happamia ja aiheuttavat hampaiden pintojen kulumista eli hammaseroosiota. Niitä ei kannata käyttää päivittäin.
 • Täysksylitolin käyttö aterioiden päätteeksi 3–5 kertaa päivässä edistää suun terveyttä.

Tiesitkö, että päihteet vaikuttavat suusi terveyteen?

 • Tupakointi ja nuuskan käyttö lisäävät riskiä suusyöpään ja muihin suun sairauksiin.
 • Tupakointi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä ja värjäytymiä hampaisiin. Se myös heikentää maku- ja hajuaistia sekä lisää ientulehdusta.
 • Nuuskan käyttö aiheuttaa suun limakalvoille muutoksia ja nuuskan sisältämä sokeri lisää hampaiden reikiintymistä.
 • Myös sähkötupakassa on lukuisia ainesosia, joiden kuumenemisen ja höyrystymisen seurauksena voi syntyä terveydelle haitallisia aineita.
 • Alkoholi vaikuttaa monin tavoin suun terveyteen. Se kuivattaa suuta sekä lisää suusyövän riskiä. Sokeripitoiset alkoholijuomat lisäävät hampaiden reikiintymisen riskiä.
 • Huumeiden käyttö heikentää suun terveyttä.

Hampaiden reikiintyminen ja ientulehdus

Yleisimmät suun sairaudet ovat hampaiden reikiintyminen ja ientulehdus. Niitä ehkäistään päivittäisellä suun omahoidolla ja terveellisillä elintavoilla. Suun ja hampaiden tulehduksilla voi tutkimusten mukaan olla yhteys esim. sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen.

Hampaiden reikiintyminen on bakteerien aiheuttama tarttuva sairaus. Hampaat reikiintyvät herkemmin, jos ravinto on sokeripitoista ja päivittäinen omahoito ei ole riittävää.

Ientulehdus syntyy, jos hampaan pinnalla olevat bakteerit saavat kasvaa riittävästi ja hampaan pinnalle muodostuu bakteeripeitettä eli plakkia. Ientulehduksessa ikenet vuotavat verta hampaita puhdistaessa, ja suussa voi olla pahaa hajua tai maukua. Ientulehdus paranee tehostamalla omahoitoa. Jos oireet eivät tehostetusta puhdistamisesta huolimatta lakkaa, on syytä ottaa yhteyttä suun terveydenhuoltoon. Pitkään jatkunut ientulehdus voi aikaa myöten tuhota hampaan tukikudoksia. Taudin edettyä syvemmälle kiinnityskudoksiin sitä kutsutaan parodontiitiksi.

Syljen eritys saattaa vähentyä erilaisten sairauksien ja monien lääkkeiden vaikutuksesta. Kuiva suu on altis suun sairauksille. Kuivan suun oireita voi helpottaa kosteuttamalla suuta vedellä tai apteekista saatavilla kuivan suun suunhoitotuotteilla. Myös ksylitolin säännöllinen käyttö kiihdyttää syljen eritystä.

Kaupungin palvelut

Mikäli epäilet suun sairauksia tai haluat varata ajan suun terveystarkastukseen ole yhteydessä suun terveydenhuoltoon.

Säännölliset suun terveydenhuollon ammattilaisen tekemät suun terveystarkastukset ja -tutkimukset ovat tärkeitä terveyden edistämisessä ja ylläpitämisessä.

Tutkimuksen yhteydessä määritellään potilaan yksilöllinen riski sairastua suun ja hampaiston sairauksiin. Riskiä määriteltäessä otetaan huomioon mm. potilaan yleisterveys, omahoidon taso sekä hampaiston aikaisempi hoitohistoria. Riskimääritys vaikuttaa potilaalle laadittavaan yksilölliseen hoitosuunnitelmaan ja annettavaan ehkäisevään hoitoon sekä seuraavaan tutkimusajankohtaan.

Ajankohtaista