Seksuaaliterveys

Seksuaaliterveys liittyy fyysiseen, emotionaaliseen, psyykkiseen ja sosiaalisen hyvinvointiin. Siihen liittyy myös sukupuolitautien ennaltaehkäisy ja hoito sekä seksuaaliseen kyvyttömyyteen liittyvä hoito. Hyvä seksuaaliterveys edistää ihmisen muuta terveyttä.

Seksuaaliterveyteen kuuluu mahdollisuus nauttia seksuaalisuudesta ilman pelkoa, painostusta tai syrjintää. Seksuaaliset kokemukset parantavat ihmissuhteita ja elämänlaatua. Samalla kohentuvat myös oman seksuaalisen identiteetin ilmaisemistaidot. Seksuaaliterveyden yhtenä tehtävänä onkin kohentaa ihmisten seksuaalista hyvinvointia.

Mistä apua seksuaaliterveyteen liittyvissä kysymyksissä?

Epäiletkö seksitautia?

Jos epäilet saaneesi seksitautitartunnan, voit hakeutua tutkimuksiin omalle terveysasemallesi. Voit hakeutua päivystävän hoitajan vastaanotolle, jolloin hoitaja voi sinua haastateltuaan joko tehdä lähetteet tarvittaviin laboratoriotutkimuksiin tai ohjata sinut lääkärin vastaanotolle. Klamydia- ja tippuritestin voit myös tehdä kotona.

Tee klamydia- ja tippuritesti kotona - ilmaiseksi!

Vantaalaisilla on mahdollisuus tehdä luotettava klamydia- ja tippuritesti myös kotona, maksutta. Vaiva on ikävä itselle, mutta vaarana on myös se, että tartutat sen toiselle. Testi kannattaa tehdä aina, jos epäilet seksitautia. Sekstitauti voi olla myös oireeton. Seksitaudilla voi olla pitkälle ulottuvia seurauksia, kuten lapsettomuutta.

Tee testi näin:

  1. Tilaa testauspaketti osoitteesta vantaa.testaakotona.fi. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Kun saat paketin kotiisi, ota virtsanäyte ohjeiden mukaan ja lähetä näyteputki pakkauksessa mainittuun laboratorioon. Postimaksu on maksettu valmiiksi.
  3. Kun testitulos on valmis, saat ilmoituksen tekstiviestillä ja voit tarkistaa tuloksen vantaa.testaakotona.fi-palvelussa.

Jos testituloksesi on positiivinen, varaa vastaanottoaika omalle terveysasemallesi. Jos et positiivisen tuloksen saatuasi ole yhteydessä terveysasemaan, otamme yhteyttä sinuun, jotta saat tarvitsemaasi hoitoa.

Negatiivinen testitulos ei vaadi sinulta toimenpiteitä.

Palvelu on tarkoitettu 15 vuotta täyttäneille vantaalaisille.

Oletko käynyt HIV-testissä?

Suomessa arvioidaan olevan 800 – 1000 henkilöä, jotka eivät tiedä olevansa HIV-positiivisia. HIV-tartunta voi olla vuosia oireeton, joten sitä voi tietämättään tartuttaa eteenpäin. Varhain todettu HIV-tartunta mahdollistaa hoidon aloittamisen ajoissa; silloin tartuttavuus on lähes olematonta ja elinajan odote on yhtä pitkä kuin HIV-negatiivisella henkilöllä. Lähetteen HIV-näytteeseen saa terveysasemalta. HIV-näytteeseen on mahdollista halutessaan hakeutua Vantaan terveysasemien kautta myös nimettömänä.

Ajankohtaista