Maahantulon yhteydessä järjestetyt terveysturvallisuustoimet

Huom! Tarkista maahantulon edellytykset Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta.

Vantaan kaupunki järjestää Helsinki-Vantaan lentoasemalla Suomeen saapuville neuvontaa terveysturvallisista toimintatavoista ja covid-19-testauksesta sekä vastaa tartuntatautilakia ja menettelyjä koskeviin kysymyksiin ja tiedusteluihin.

Rajatarkastuksen jälkeen sinulta voidaan:

 • tarkistaa koronavirukseen liittyvät todistukset negatiivisesta koronatestistä, sairastetusta taudista ja/tai annetuista rokotuksista,
 • tehdä koronatesti
 • kerätä yhteystietosi.

Mistä tiedän pitääkö minun mennä testiin maahan saavuttuani?

Sinun ei tarvitse osallistua koronavirustesteihin maahan saavuttuasi:

 • Jos olet saanut kaksi rokotusta ja viimeisestä rokotusannoksesta on kulunut aikaa vähintään 7 vuorokautta
 • Jos sinulla on todistus 6 kuukauden sisällä sairastetusta laboratoriovarmistetusta koronavirustaudista
 • Jos sinulla on todistus enintään 72 h ennen maahan saapumista otetusta negatiivisesta koronavirustestistä.

Sinun ei tarvitse osallistua koronavirustestiin maahan saavuttuasi, mutta sinun pitää mennä yhteen koronavirustestiin 3–5 vuorokauden sisällä Suomeen saapumisesta, jos

 • sinulla on enintään 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronavirustestituloksesta
 • TAI todistus koronarokotussarjan ensimmäisestä rokoteannoksesta, joka on saatu vähintään 14 vuorokautta ennen saapumista.

Sinun pitää osallistua koronavirustestiin sekä maahantulopisteellä että 3–5 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta, jos

 • et ole saanut yhtään koronarokotusta
 • et ole sairastanut laboratoriovarmennettua koronavirustautia kuuden kuukauden sisällä
 • sinulla ei ole enintään 72 tuntia vanhaa todistusta negatiivisesta koronavirustestituloksesta.

Vantaan kaupunki järjestää Helsinki-Vantaan lentoasemalla ulkomailta saapuville matkustajille maksuttoman koronatestauksen, mikäli matkustaja on velvoitettu osallistumaan testiin maahan saavuttuaan. Tämän jälkeen sinun tulee vielä hakeutua koti- tai oleskelukunnassasi toiseen koronavirustestiin, joka tehdään 72–120 tunnin (3–5 vuorokauden) sisällä maahan saapumisesta.

Suosittelemme vahvasti, että vältät kontakteja muihin kuin samassa asunnossa asuviin ihmisiin, kunnes olet saanut negatiivisen tuloksen 3–5 vuorokautta maahan saapumisen jälkeen tehdystä testistä. Suositus välttää kontakteja koskee myös aikuisten kanssa matkalta palaavia vuonna 2007 ja sen jälkeen syntyneitä maahantulijoita silloin, kun aikuisten on lain mukaan osallistuttava koronatesteihin maahantulon yhteydessä. Jos aikuisilta ei vaadita koronatestejä, ei kontaktien välttämisen suositus koske heitä tai mukana matkustavia lapsia. Kontaktien välttäminen on vapaaehtoista.

Huomaathan, että kaikki maahantulon yhteydessä Suomessa tehtävät koronavirustestit ovat pakollisia tartuntatautilain väliaikaisten sääntöjen mukaan. Vaikka et saisi erillistä kutsua, sinun on mentävä testeihin. Testit ovat maksuttomia. Jos täysi-ikäinen maahantulija kieltäytyy pakollisesta koronatestistä, voi rangaistuksena olla sakkoa.

Lue lisää:

Ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana 18.10.2021 alkaen (Rajavartiolaitos)

Matkustaminen ja koronaviruspandemia (THL)

Lentomatkustus koronan aikana (Finavia)

Ajankohtaista