Milloin ja miten koronatestiin?

Vantaalla noudatetaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ohjeita siitä, milloin ja miten koronavirustestiin hakeudutaan sekä koronaviruksen testaamisesta kotona antigeenitestillä.

Epidemiatilanteen vaikeutuessa terveydenhuollon testauskapasiteetti on kuormittunut ja testiin pääsy kestää useita vuorokausia.

Lieväoireisten ei tule hakeutua laboratoriotestiin, jos ei kuulu koronaviruksen suhteen riskiryhmiin. Terveydenhuollon testauskapasiteetin tulee kohdentua lääketieteellisin perustein testiä tarvitseville sekä terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin. Muut voivat halutessaan tehdä kotonaan pikatestin.

Kenelle suositellaan laboratoriovarmennettua koronatestiä?

12-vuotiaat ja vanhemmat

Hakeudu koronavirustestiin aina, jos kuulut alla oleviin ryhmiin ja sinulla on lieviäkin hengitystieoireita tai koronavirusinfektioon sopivia oireita:

 1. kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään iän (yli 60 vuotta), sairauden tai lääkityksen takia. Katso koronan riskiryhmät täältä.
 2. olet raskaana.
 3. sinulla on verisuonitukoksen merkittäviä riskitekijöitä. Katso täältä.
 4. työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä.
 5. olet asukas tai työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa.

Sinun tulee hakeutua edellä mainituissa tilanteissa testiin, vaikka olisit saanut koronavirusrokotukset.

Alle 12-vuotiaat

Jos lapsellasi on koronavirusinfektioon sopivia oireita, hänen tulee välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet ja lapsi jaksaa normaalit askareet.

Alle 12-vuotiaalta lapselta otetaan koronavirustesti, jos hänellä on koronavirusinfektioon viittaavia lieviäkin oireita, ja

 1. lapsi kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään sairauden tai lääkityksen takia,
 2. lapsen kanssa samassa taloudessa asuu tai hän tapaa säännöllisesti perhe- tai lähipiiriin kuuluvia 16 vuotta täyttäneitä, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa* tai immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen tai
 3. jos lapsen oireet edellyttävät lääkärin arvion mukaan testiä.

(*saanut kaksi koronavirusrokoteannosta tai sairastanut koronavirusinfektion ja saanut yhden rokoteannoksen)

Ajanvaraus koronatestiin

Voit varata ajan näytteenottoon itse Koronabotista. Voit varata ajan myös alle 16-vuotiaalle lapsellesi tai toiselle aikuiselle. Toisen aikuisen puolesta voi asioida vain, jos asiointiin on valtuutus Suomi.fi-palvelussa.

koronabotti.hus.fi

Ajan näytteenottoon varannut saa tekstiviestin/sähköpostin, jossa on varausvahvistus, tulo-ohje sekä koodi, jolla voi itse peruuttaa ajanvarauksen.

Vantaan koronaviruksen näytteenottopisteet

Vantaan koronaviruksen näytteenottopaikat löydät täältä. Näytteenottopaikan ja tarkan osoitteen saat ajanvarauksen yhteydessä. Näytteenottoon voi hakeutua muidenkin kuntien kuin oman asuinkuntansa alueella. HUSin koronavirustesti on maksuton.

 • Saat ajanvarauksesta tekstiviestin
 • Paikalle voi saapua sovittuna aikana omalla autolla, auton kyydissä, pyörällä tai jalkaisin. Julkisia kulkuneuvoja ei tule käyttää.
 • Huolehdi turvaväleistä, käsi- ja yskimishygieniasta ja käytä kasvomaski
 • Koronatestin tulos ilmoitetaan tekstiviestillä.

Koronan kotitestit

Koronavirusnäytteenotto on ruuhkautunut. Jos oireesi ovat lievät (kuten nuha tai kurkkukipu) etkä kuulu laboratoriovarmistetun koronavirustestin piiriin voit tehdä antigeenikotitestin.

Antigeenitestit soveltuvat akuutin koronatartunnan toteamiseen. Antigeenitestit tunnistavat tartunnan parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan 5 päivää. Antigeenitestejä voi ostaa esimerkiksi apteekeista ja ruokakaupoista. Lue ja noudata pakkauksen ohjeita.

Miten toimia kotitestin jälkeen?

Kotitesti on positiivinen

Mikäli kotitesti on positiivinen, pysy kotona ja pyri välttämään kaikkia kodin ulkopuolisia kontakteja 10 vuorokauden ajan oireidesi alusta alkaen.

Kotitestin positiivista tulosta ei tarvitse varmentaa laboratoriotestillä, jos

 • oireesi ovat lievät eivätkä vaadi yhteydenottoa terveydenhuoltoon
 • et kuulu riskiryhmiin, joille suositellaan laboratoriovarmennettua koronatestiä
 • jos samassa taloudessa asuvalla on jo varmennettu koronavirusinfektio, etkä aio hakea tartuntatautipäivärahaa eikä työnantajasi hae sitä
 • sinä itse tai huoltajana et tarvitse virallista eristyspäätöstä tartuntatautipäivärahan saamiseksi eikä työnantajasi hae sitä
 • et tarvitse koronapassia varten todistusta sairastetusta koronataudista (koronapassissa näkyy vain terveydenhuollon testillä varmennettu koronavirusinfektio).

Kotitesti on negatiivinen

Mikäli kotitestisi on negatiivinen ja olet oireinen, testi kannattaa toistaa useana peräkkäisenä päivänä tai kahden päivän välein.

Kotitestin negatiivinen tulos ei tarkoita, etteikö koronaviruksen itämisaika voi olla meneillään ja tauti todettavissa myöhemmin. Kotitestin negatiivinen tulos ei vapauta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista.

Infektio-oireita hoidetaan viidellä terveysasemalla

 • Infektio-oireita hoidetaan Korson, Koivukylän, Martinlaakson, Myyrmäen ja Tikkurilan terveysasemilla. Varaa aika ennen kuin tulet vastaanotolle!
 • Jos epäilet koronatartuntaa, soita 09 839 50070 (arkisin klo 8–18 ja viikonloppuisin klo 9–16).
 • Sinulle tehdään puhelimessa hoidon tarpeen arviointi ja varataan tarvittaessa aika lääkärille.
 • Voit kertoa oireesi myös nettipalvelussa ja saat ohjeet, miten toimia

Terveysasemat

Estä koronaviruksen leviäminen

Pese kätesi ja laita stoppi tartunnoille

Ajankohtaista