Synnytys

Synnytyksen käynnistyminen

Luonnollisesti synnytys käynnistyy joko supistuksilla tai lapsivedenmenolla. Lisätietoa synnytyksen käynnistymisestä löydät myös Naistalosta.

Supistusten alkaessa

Kun kyseessä on normaali synnytys, on äidin rentoutumisen ja synnytyksen edistymisen kannalta paras olla mahdollisimman pitkään kotona tai muussa tutussa ympäristössä.

Yöllä kannattaa yrittää jatkaa unia tai ainakin torkahdella supistusten välillä.

Synnytyksen edistyessä ruokailu helposti unohtuu tai ruoka ei maistu, joten muistathan syödä vielä kotona ollessasi. Näin jaksat synnytyksen paremmin.

On tavallista että osa synnyttäjistä vaipuu supistusten välillä omaan maailmaansa keskittyen omaan itseensä.

Usko omaan kehoosi, omiin tuntemuksiisi ja voimiisi!

Supistukset

Yleensä ajatellaan, että ensisynnyttäjällä on synnytys käynnissä, kun supistuksia on tullut vähintään kahden tunnin ajan, viiden minuutin välein ja yksi supistus kestää minuutin ajan.

Synnytyssupistukset eroavat "harjoitussupistuksista" muuttumalla säännöllisiksi, voimakkaammiksi ja kestoltaan pidemmiksi.

Synnytys voi käynnistyä hitaasti. Supistukset voivat välillä vähentyä ja taas alkaa uudelleen. Tässä kohtaa on turvallista olla kotona ja odottaa synnytyksen luonnollista käynnistymistä. Jos olet epävarma, kannattaako sairaalaan lähteä, voi aina soittaa synnytyssairaalaan lisäohjeiden saamiseksi.

Lue lisää supistuksista

Lapsivedenmeno

Sikiökalvojen puhjetessa kalvoihin tulee yksinkertaisesti johonkin kohtaan reikä. Jos vettä tulee vain vähän, on useimmiten kyseessä ns. korkea vedenmeno, eli kalvoissa oleva reikä on jossain korkealla kohdussa. Jos reikä on kohdun alaosassa, paineen vaikutuksesta lapsivettä tulee useimmiten enemmän. Normaali lapsivesi on väriltään kirkasta tai vaaleanpunaista.

Jos epäilet lapsivedenmenoa, sinun tulee ottaa yhteys synnytyssairaalaasi lisäohjeiden saamiseksi. 60–80% tapauksista supistukset alkavat 1-2 vuorokauden kuluessa lapsivedenmenosta.

Yleensä sinut kutsutaan sairaalaan tarkastukseen 12 tunnin kuluttua lapsivedenmenosta. Sikiön vointi tarkastetaan sikiön sydämenlyöntitiheyttä (KTG) kuuntelemalla. Kaikista synnyttäjistä otetaan Streptokokki (GBS)- näyte emättimestä. Jokaiselle synnyttäjälle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma kunkin raskaustilanteen mukaan.

Lue tästä lisää lapsivedenmenosta HUSin sivuilta sekä Naistalo.fi-palvelusta.

Synnytyksen vaiheet

Avautumisvaihe

Avautumisvaihe alkaa kun supistukset ovat säännöllisiä ja kohdunsuu on avautunut 2–4 senttiä . Avautumisvaihe loppuu, kun kohdunsuu on täysin auki.

Kohdunsuun avautuminen on yksilöllistä, joskus tuntuu ettei synnytys supistuksista huolimatta etene lainkaan. Joskus supistukset voivat hiipua hetkeksi ja voimistuvat sitten uudelleen. Puhutaan latenssi- ja siirtymävaiheista, jotka ovat osa normaalia synnytyksen kulkua.

Katso videolta, mitä kätilö kertoo avautumisvaiheesta.

Ponnistusvaihe

Kun kohdunsuu on täysin auki, odotetaan että vauva laskeutuu synnytyskanavassa, tällöin äidille tulee yleensä tarve ponnistaa.

Äiti tietää usein itse itselleen parhaan ponnistusasennon. Omaa kehoa kuunnellen ja kätilön ohjaamana äiti löytää oikean ponnistusasennon. Eri asentoja on hyvä kokeilla synnytyksen aikana.

Ponnistaa voi eri asennoissa ja eri paikoissa. Esimerkiksi sängyllä puoli-istuvassa asennossa, kylkiasennossa, nelinkontin, synnytysjakkaralla tai ammeessa veteen.

Supistusten avulla ja äidin ponnistamana vauva syntyy.

Ponnistusvaihe kestää muutamasta minuutista noin tuntiin.

Katso videolta, mitä kätilö kertoo synnytyksestä ja ponnistusvaiheesta.

Jälkeisvaihe

Heti syntymän jälkeen vauva yleensä nostetaan äidin rinnalle ensi-imetystä varten

Tukihenkilö tai kätilö leikkaa vauvan napanuoran ja vauva tarkastetaan yhdessä kätilön kanssa. Vauvoille annetaan minuutin (ja tarvittaessa viiden minuutin) iässä apgarpisteet tiettyjen kriteerien mukaan.

Istukka ja lapsivesikalvot syntyvät tavallisesti noin tunnin kuluessa synnytyksestä

Mahdolliset repeämät tai episiotomia ommellaan puudutuksessa

Ensi-imetyksen jälkeen vauva mitataan ja tarvittaessa puhdistetaan. Äiti pääsee suihkuun ja saa ruokaa, ateria tarjoillaan myös tukihenkilölle. Tämän jälkeen synnytyshuoneesta siirrytään lapsivuodeosastolle.

Lisätietoa synnytyksen vaiheista Naistalossa.

Jos synnytys ei etene normaalisti

Joskus synnytys voidaan joutua käynnistämään. Käynnistykseen päädytään lääkärin arvion perusteella esim. raskauden yliaikaisuuden vuoksi tai lapsivedenmenon vuoksi. Käynnistys voi tapahtua

  • Balonkilla
  • Lääkkeellisesti
  • Lapsivesikalvojen puhkaisulla

Sikiön perätilan tai sikiön koon ja äidin lantion välisen epäsuhdan vuoksi joskus tehdään

Joskus synnytyksen aikana tulee vastaan tilanteita, joissa synnytys ei etene luonnollisesti, vaan vauvan tai äidin terveydentilan vuoksi tarvitaan lääketieteellisiä toimenpiteitä.

Jos synnytyksesi ei mennyt odottamallasi tavalla, ota asia puheeksi synnytyssairaalassa ja neuvolassa, tukea on mahdollista saada asian läpikäymiseksi. Et ole yksin! Synnytys on tärkeä, mutta pieni hetki lapsesi ja sinun elämässäsi.