Vanhustyön kulttuurin muutos

Arman Alizad kameraryhmineen vieraili Vantaan Simonkylän vanhustenkeskuksessa ja tutustui asukkaiden arkeen.

Vantaan hoiva- ja vanhainkodeissa on eletty kulttuurin muutoksen aikaa maaliskuusta 2013 lähtien. Kulttuurin muutoksen tavoitteena on ollut luoda ihmislähtöinen asenne vanhustyöhön ja pyrkiä pois laitosmaisesta hoitotyöstä ja tehtäväkeskeisestä suorittamisesta.

Kodikkuutta tupaan

Vanhustenkeskuksia on muutettu kodikkaammiksi esimerkiksi viherkasveilla, kauniilla tapeteilla, tyynyillä, verhoilla ja lyhdyillä.

Kasvottomuutta on poistettu ripustamalle seinille kuvat niin asukkaista kuin työntekijöistäkin. Muutos ulottuu fyysisen ympäristön lisäksi työntekijöiden asenteisiin, asukkaiden viihtyvyyteen ja yleiseen ilmapiiriin.

Läsnäoloa ja elämäntarinoita

Asennemuutoksessa henkilökunnan työkaluina on ollut mm. omahoitajuuden kehittämismalli ja 100 asiaa omasta asukkaasta -kysely. Omahoitajuusmallissa omahoitajat antavat tietyn määrän laatuaikaa jokaiselle omalle asukkaalleen viikossa. Näin on pyritty vahvistamaan omahoitajan ja asukkaan suhdetta ja sitä, että hoitajalla on aikaa olla asukkaan kanssa aidosti läsnä.

100 asiaa omasta asukkaasta -kyselyssä asukkaalta ja tämän läheisiltä kysytään asukkaan elämän tärkeistä tapahtumista, ihmisistä sekä mieltymyksistä, toiveista ja peloista. Sadan asian lista kirjoitetaan auki elämäntarinaksi, asukkaan omakuvaksi. Teksti kirjoitetaan minä-muotoon, sillä se auttaa hoitajia samastumaan asukkaaseen.

Elämäntarina tarjoaa myös välineitä hoitotyöhön. Kun tunnetaan asiakkaan mieltymykset ja taustat, voidaan nämä asiat ottaa huomioon arjessa: joku haluaa nukkua aamulla pidempään, toiselle on tärkeää pukeutua kauniisti. Kulttuurin muutoksen myötä tehtävien mekaaninen suorittaminen hylätään ja mietitään enemminkin, mitä asukas haluaa ja miten hänellä on hyvä olla.

Ihmislähtöinen asenne näkyy paitsi asiakkaiden, myös työntekijöiden arvostuksessa. Yksilöllisyyttä kunnioitetaan ja henkilökunnan kokemusta ja hiljaista tietoa hyödynnetään.

Lue lisää

Mikä on pitkän iän salaisuus? -juttu pitkäikäisistä asukkaistamme Vantaan Sanomien sivuilla 7.10.2018

Renessanssiviikolla juhlittiin vanhustyön kulttuurin muutosta

Vanhustyön vastuunkantajien – kongressin paras posteri kertoo Vantaan kaupungin vanhustyön kulttuurin muutoksesta


Ajankohtaista