Ulkomailla asuva voi äänestää kirjeitse vaaleissa

Ulkomailla vaalien aikaan? Voit antaa äänesi kirjeitse.

Kirjeäänestys ulkomailta

Sekä ulkomailla pysyvästi asuvat että vaalien ajan ulkomailla tilapäisesti oleskelevat äänioikeutetut voivat äänestää valtiollisissa vaaleissa kirjeitse ulkomailta. Pysyvästi ulkomailla asuvat eivät ole äänioikeutettuja alue- tai kuntavaaleissa.

Voit tilata kirjeäänestysasiakirjat ulkomaille oikeusministeriöstä. Luethan kirjeäänestysasiakirjojen mukana tulevat ohjeet huolellisesti ennen kirjeäänestyslomakkeen täyttämistä. Ota huomioon, että lomakkeelle tarvitaan kahden todistajan allekirjoitukset. Todistajat eivät voi olla lähiomaisiasi. Palauta asiakirjat ohjeiden mukaisesti kuntasi keskusvaalilautakunnalle.

Kirjeäänestysmateriaalit voi tilata noin kolme kuukautta ennen vaaleja. Äänestäminen on mahdollista heti ehdokasnumeroiden julkistuksen jälkeen. Kirjeäänen tulee olla perillä vaaliviranomaisella viimeistään 21.1.2022, jotta se voidaan ottaa huomioon aluevaaleissa.

Yleistä tietoa kirjeäänestyksestä sekä tilaus- ja toimintaohjeet löydät oikeusministeriön nettisivuilta. Katso lisätietoja ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.


Kirjeäänestysohje