Vaalit

Kasvomaskiin pukeutunut äänestäjä ojentaa äänestyslipun vaalivirkailijalle

Suomessa toimitetaan viidet vaalit: aluevaalit, eduskuntavaalit, europarlamenttivaalit, kuntavaalit sekä tasavallan presidentin vaali. Vaalien toimittamisesta Vantaalla vastaa keskusvaalilautakunta vaalitoimiston avustuksella.

Viimeksi toimitettiin aluevaalit. Ennakkoäänestys järjestettiin 12.–18.1.2022 ja varsinainen vaalipäivä oli 23.1.2022. Aluevaaleissa valitaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuustoon 69 jäsentä koko hyvinvointialueelta. Aluevaaleissa äänioikeutettu kuntalainen voi äänestää ketä tahansa aluevaalipiirinsä ehdokasta.

Äänioikeus määräytyy kotikunnan perusteella. Voit äänestää aluevaaleissa, jos olet asunut Vantaalla 3.12.2021 lukien ja täytät viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta. Myös EU:n ulkopuolisen maan kansalaisena olet äänioikeutettu aluevaaleissa, jos olet asunut Suomessa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.

Hyvinvointialueella on itsehallinto, ja sen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto. Aiemmin Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon (mm. vanhus- ja vammais-, sairaala- ja terveyskeskuspalvelut) sekä pelastustoimen palvelujen järjestämisestä on päättänyt kaupunki, mutta vuodesta 2023 alkaen tehtävä siirtyy nyt valittavalle hyvinvointialueen aluevaltuustolle.

Löydät vaalipäivän äänestyspaikkasi kartalla kotiosoitteen perusteella osoitteessa www.aanestyspaikat.fi (palvelu on käytössä vain vaalien alla). Palvelu tarjoaa myös lähimmän ennakkoäänestyspaikan.

Jos olet epävarma äänestyspaikastasi tai äänestysoikeudestasi, voit tiedustella asiaa Digi- ja väestötietovirastosta (puh. 0295 535 530, palvelu on käytössä vain vaalien alla).

Lue myös muista vaikuttamisen keinoista.

Lisätietoa vaaleista löydät oikeusministeriön vaalit.fi-sivuilta.

Aluevaalitietoa vierailla kielillä

Информация о региональных выборах 2022 года (venäjä)
2022. aasta heaolupiirkondade valimiset (viro)
Warbixin doorashooyinka goboleedka 2022 (somali)
Informacion për zgjedhet rajonale 2022 (albania)

نشرة معلومات بخصوص الانتخابات الإقليمية لسنة 2022 (arabia)
(اطلاعیھ در رابطھ با انتخابات ناحیھ ای سال 2022 (dari)

Vantaan ennakkoäänestyspaikat

Jos äänestät ennakkoon, voit valita monista vaihtoehtoisista paikoista. Aluevaalien ennakkoäänestys järjestetään 12.–18.1.2022.

Kirjeäänestys ulkomailta

Aluevaalien aikaan ulkomailla tilapäisesti oleskelevat äänioikeutetut voivat äänestää aluevaaleissa kirjeitse ulkomailta. Ulkomailla pysyvästi asuvat eivät voi äänestää aluevaaleissa.

Vanhus istuu kotonaan

Tietoa kotiäänestyksestä

Jos et ilman kohtuuttomia vaikeuksia pääse äänestyspaikalle, ilmoittaudu aluevaalien kotiäänestykseen viimeistään 11.1.2022 klo 16 mennessä.

Vantaan ja Keravan aluevaalitapahtumat

Kaikki vaalitapahtumia järjestävät voivat lisätä tapahtumansa Vantaan tapahtumakalenteriin.

Vaalilautakunnan jäsen leimaa äänestyslipun

Ilmoittaudu aluevaalien varahenkilöstöön

Etenkin korona-aikaan vaalitoimitsijoiden varahenkilöstöllä on tärkeä rooli.

Lue lisää vaaleista

Vaalit.fi-sivustolta saat lisätietoa Suomessa järjestettävistä vaaleista.