Ohjeita toimeentulotuen hakemiseen sähköisesti

Huom. Täydentävän toimeentulotuen sähköisen hakemuksen osoite on muuttunut 12.5.2019 alkaen. Voit tehdä hakemuksen osoitteessa maisa.fi (kirjautuminen verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla).

Toimivat verkkoselaimet

Toimeentulotuen sähköinen hakemus toimii kaikilla yleisimmillä verkkoselaimilla kuten:

  • Internet Explorer (versioilla 7-11)
  • Google Chrome
  • Mozilla Firefox
  • Opera
  • Safari

Kirjautuminen palveluun

Kirjautuminen edellyttää verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sähköistä henkilökorttia ja kortinlukijaa. Sähköisen tunnistautumisen avulla varmistetaan sisäänkirjautujan henkilöllisyys.

Lisätietoa sähköisestä tunnistautumisesta löydät täältä.

Hakemuksen täyttäminen

Sähköinen hakemus kysyy sinulta erilaisia asioita taloudellisesta tilanteestasi sekä sosiaalisista olosuhteistasi.

Hakemuksessa pakollisena täytettävät kentät on merkitty pienellä punaisella tähdellä (*).

Jos hakemuksesta puuttuu jokin välttämätön tieto, ilmoittaa hakemus tämän kohdan pienen huutomerkin (!) avulla.

Jos tarvitset apua kenttien syöttämisessä, voit painaa pientä Ohje-tekstiä, joka avaa pienen käyttöohjeen kyseisen kohdan osalta.

Sähköisten liitteiden lataaminen hakemukseen

Sähköiseen toimeentulotukihakemukseen liitetään kaikki keskeiset taloudellista tilannetta koskevat tositteet ja tiedot kuten tiliotteet, palkkatodistukset ja muut tositteet, jotka halutaan huomioida toimeentulotukilaskelmassa.

Jotta liitteet voidaan lähettää sähköisen hakemuksen yhteydessä, tulee niiden olla joko valmiiksi sähköisessä muodossa tai ne on muunnettava ennen lähetystä ensin tiedostoiksi esim. skannaamalla ne PDF-tiedostoiksi.

Useimpien pankkien tiliotteet on saatavissa suoraan tiedostomuodossa verkkopankin kautta. Tiedostot ladataan sähköiseen toimeentulotukihakemukseen Lisäselvitykset-kohdassa.

Tiedostojen lataamiseen jälkeen liitteelle voi antaa selitteen, jossa kuvataan mistä dokumentista liitteessä on kyse.

Hakemus hyväksyy liitteeksi tavanomaisimmat PDF-, Word- ja tekstitiedostot.

Jos haluat käyttää hakemuksesi liitteinä PDF-tiedostoja kuten pankin verkkotiliotteita, tarvitset tiedostojen käsittelyyn tiedostojen selausohjelman kuten Adobe Reader -ohjelman. Useimmissa tietokoneissa on jo valmiiksi jokin tiedostojen käsittelyyn soveltuva ohjelma, mutta jos tietokoneessa ei ole sellaista, voit ladata sen ilmaiseksi esim. täältä.

Hakemuksen lähettäminen

Lopuksi, kun kaikki hakemuksen tiedot on syötetty hakemukseen, pyydetään sinulta vakuutus antamiesi tietojen oikeellisuudesta.

Kun olet antanut vakuutuksen, voit lähettää hakemuksen käsittelyyn. Saat lähetyksen jälkeen varmistuksen siitä, että lähetys on onnistunut.

Jos haluat, voit vielä tallentaa hakemuksesi tai tulostaa sen.

Jatkohakemus myös sähköisesti

Jos asiointisi toimeentulotuessa jatkuu, voit jättää seuraavan hakemuksesi valitsemalla aikaisemman hakemuksen pohjaksi uudelle hakemukselle. Näin suurin osa tiedoista on valmiiksi tallennettu hakemukseen.

Tarkista kuitenkin aina tulo- ja menotietosi sekä mahdolliset muuttuneet osoite-, perhe- ja yhteystietosi ennen hakemuksen lähettämistä.

Myös jatkohakemukseen tulee liittää tarvittavat tulo- ja menotiedot sekä niitä koskevat tositteet.