Klamydia- ja tippuritartunnan maksuton etätestaus

Epäiletkö seksitautitartuntaa? Vantaalaisena voit testata klamydian ja tippurin kätevästi kotona netistä tilattavalla, ilmaisella testillä.

Tee testi näin:

  1. Tilaa testauspaketti osoitteesta vantaa.testaakotona.fi. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Kun saat paketin kotiisi, ota virtsanäyte ohjeiden mukaan ja lähetä näyteputki pakkauksessa mainittuun laboratorioon. Lähetyksen postimaksu on maksettu valmiiksi.
  3. Kun testitulos on valmis, saat ilmoituksen tekstiviestillä ja voit tarkistaa tuloksen vantaa.testaakotona.fi -palvelussa.

Jos testituloksesi on positiivinen, varaa vastaanottoaika omalle terveysasemallesi. Jos et positiivisen tuloksen saatuasi ole yhteydessä terveysasemaan, otamme yhteytettä sinun, jotta saat tarvitsemaasi hoitoa.

Negatiivinen testitulos ei vaadi sinulta toimenpiteitä.

Testi kannattaa tehdä, jos epäilee seksitautia

Etätestauksen avulla voidaan toistaiseksi testata kaksi hoitoa vaativaa seksitautia, klamydia ja tippuri. Suomessa todetaan vuosittain noin 13 000 klamydiatapausta, joista suurinosa on alle 30-vuotiaiden ikäryhmässä.Tippuritartuntoja havaitaan koko Suomessa vuosittain noin kolmesataa, mutta niiden määrä on lisääntymään päin.

Valtaosa klamydia- ja tippuritartunnoista on oireettomia ja ne löytyvät vain testaamalla. Testi kannattaa tehdä aina, jos epäilee seksitautia. Oireettomatkin seksitaudit vaativat hoitoa, sillä hoitamattomana ne voivat aiheuttaa ikäviä jälkiseurauksia kuten lapsettomuutta. Oireettomankin taudin voi myös tartuttaa kumppaniin.

Huom. Etätestissä näyte otetaan virtsasta, joten etätestillä ei voi testata suun limakalvoilla esiintyviä seksitauteja. Jos epäilet tartuntaa suussa, hakeudu testiin esimerkiksi omalle terveysasemallesi. Muista mainita suojaamattomasta suuseksistä, jotta näyte otetaan myös nielusta.

Lue lisää seksitaudeista