Loukkaantuneet tai kuolleet eläimet

Laki määrää, että loukkaantunutta eläintä on autettava ja avun tarpeessa olevan eläimen heitteillejättö on rikos. Kuitenkaan kaikissa tilanteissa eläimet eivät tarvitse ihmisen apua.

Auton alle jäänyt lemmikkieläin

Jos ajat kolarin koiran tai kissan kanssa, eläintä ei saa lopettaa. Lopettamispäätöksen tekee aina eläinlääkäri tai poliisi. Jopa vakavasti vahingoittuneelta tai loukkaantuneelta näyttävällä lemmikkieläimellä on hyvät mahdollisuudet toipua, jos se pääsee eläinlääkärille. Eläimen voi toimittaa kaupungin eläinlääkäripäivystykseen.

Loukkaantuneesta/kuolleesta lemmikkieläimestä on asiallista ilmoittaa löytöeläintaloon tai Karkurit-sivustolle , sillä joku varmasti kaipaa tietoa lemmikistään.

Auton alle jäänyt villieläin

Toimintaohjeita eläinkolarin sattuessa Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen sivuilta.

Eläimen vammojen hoitaminen vaatii tietoa ja osaamista, joten kysy neuvoa eläinsuojeluyhdistykseltä tai Korkeasaaren villieläinsairaalalta. Kaikki kotimaiset luonnonvaraiset loukkaantuneet tai orvoiksi jääneet eläimet voi viedä villieläinsairaalaan.

Onko villieläin avun tarpeessa?

Loukkaantunutta tai avuttomassa tilassa olevaa eläintä on pyrittävä auttamaan. Villit eläimet stressaantuvat ihmisen läheisyydestä, joten tarkista ennen apuun ryhtymistä, tarvitseeko eläin todella apua. Hyvä nyrkkisääntö avun tarpeeseen on se, että eläimen saa helposti kiinni. Jos eläin pystyy pakenemaan, se todennäköisesti selviää luonnossa. Kaikki yksinäiset poikaset eivät tarvitse apua. Monet emot jättävät poikasensa yksin ravinnonhankinnan ajaksi. Esimerkiksi yksinään tavattavat kuutit, hirvieläinten vasat, rusakon ja jäniksen poikaset, lokinpoikaset sekä rastaiden ja tiaisten poikaset eivät yleensä ole emonsa hylkäämiä. Oma emo on aina poikasen paras huoltaja.

Löysitkö linnunpoikasen?

Katso toimintaohjeet Birdlife-järjestön verkkosivulta.

Kaikki linnut, jotka ovat olleet kissan tai koiran käsittelyssä, tulee toimittaa asiantuntijan tarkistukseen, vaikkei näkyviä vammoja olisikaan. Neuvoja ja apuja voit kysellä Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistykseltä tai Korkeasaaren villieläinsairaalalta.

Löysitkö jäniksen, linnun, oravan tai siilin poikasen maasta?

Katso toiminta-/ensiapuohjeita Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen sivulta.

Kuolleet eläimet

Kuolleet linnut, jyrsijät yms. pieneläimet voi jättää maatumaan, haudata ja vasta jos muuta vaihtoehtoa ei ole, laittaa sekajätteeseen.

Vantaan kaupungin omistamilta teiltä (moottoritiet ja kantatiet ovat valtion omistuksessa) auton alle jääneistä eläimistä voi ilmoittaa katujen kunnossapidolle.

Jos kyse on isommasta eläimestä (metsäkauris, valkohäntäkauris, hirvi) voit ilmoittaa siitä Vantaan Riistanhoitoyhdistykseen.

Kuolleesta lemmikkieläimestä on asiallista ilmoittaa löytöeläintaloon tai Karkurit-sivustolle, sillä joku varmasti kaipaa tietoa lemmikistään.

Jos epäilee jänisruttoa tai muuta tarttuvaa sairautta, voi kuolleen jäniksen tai muun eläimen lähettää Ruokavirastoon tutkittavaksi. Paljain käsin niihin ei kuitenkaan saa koskea, koska kuolleen eläimen turkissa voi olla kuivuneita eritteitä. Nämä voivat aiheuttaa ihmiselle tartuntavaaran, jänisruton kyseessä ollessa keuhkotularemian.

Luonnonvaraisilla eläimillä on sairauksia, jotka voivat tarttua ihmisiin tai lemmikkieläimiin.