Rakenna Vantaata Minecraftissa

Vantaan kaupungin koko alue on mallinnettu kolmiulotteiseksi Minecraft -pelimaailmaksi.

Reaalimaailmaa muistuttava 3D-kaupunkiympäristö sisältää mm. rakennuksia, teitä, kasvillisuus- ja metsäalueita, vesistöä ja paljon muita yksityiskohtia.

Minecraft

Microsoftin Minecraft on niin sanottu sandbox- eli hiekkalaatikkopeli, jossa mitään varsinaista maalia ei ole, vaan pelaajalle annetaan vapaus tehdä lähes mitä vain. Ainoa rajoite on mielikuvitus. Pelissä luodaan rakennelmia kuutioiden avulla. Pelaajat voivat luoda uutta ja muokata mallinnettua kaupunkia. Näin voidaan luoda mitä moninaisimpia rakenteita kuten uusia rakennuksia, maanalaisia tunneleita jne.

Minecraftia on käytetty maailmanlaajuisesti onnistuneesti mm. kouluopetuksen tukena. Peli tarjoaa erityisesti nuorille ja kouluikäisille tutun ja aktivoivan ympäristön monimuotoisen kaupunkialueen tutkimiseen ja kokemiseen. Sopii myös varttuneemmille!

Asennus ja lataus

Pelimaailmatiedostot toimivat vain Minecraftin PC-versiolla 1.8.*. Vantaan Minecraft -maailmaa pääsee tutkimaan noudattamalla seuraavia ohjeita:

  • Ellei sinulla ole entuudestaan Minecraftia, niin luo itsellesi tunnukset ja asenna Minecraft tietokoneellesi osoitteessa: minecraft.net/store/minecraft. Huom. Minecraft on kaupallinen eli maksullinen peli.
  • Lataa haluamasi Vantaan suuralue. Kopioi tai siirrä pakatussa muodossa oleva tiedosto Minecraftin saves-kansioon.

Ohjeita eri käyttöjärjestelmille:

  • Windows: paina Win+R, joka avaa suorita-ikkunan. Voit myös etsiä ikkunan käynnistä-valikosta. Kirjoita ikkunaan ”%appdata%\.minecraft” ilman heittomerkkejä. Etsi saves-kansio ja tallenna tiedosto.
  • Linux: Asennuksen jälkeen Minecraftin saves-kansion pitäisi löytyä kotihakemistosta osoitteesta /home/käyttäjäjnimi/.minecraft/ . Löydettyäsi saves-kansion tallenna haluttu tiedosto sinne.
  • Mac (OS X): Avaa Finder ja kirjoita hakukenttään ”~/Library/Application Support/minecraft” ilman heittomerkkejä. Paina Enter ja etsi saves-kansio. Tallenna tiedosto.
    Pura pakattu tiedosto ko. saves-kansioon pakkauksenpurkuohjelmalla (esim. WinZip, 7-Zip tms.)

Avaa Minecraft ja valitse tallennetuista peleistä haluamasi kaupunginosa. Tutki ja muokkaa Vantaata mielesi mukaan!

Minecraftattu Vantaan pelimaailma on jaettu seitsemään suuralueeseen, jotka edelleen sisältävät oman maailman jokaisesta kaupunginosasta. Valitse ladattava alue:

Minecrafted Vantaan luomisprosessi

Jokainen kuutio pelimaailmassa vastaa todellisuudessa kuutiometrin kokoista aluetta eli 1m x 1m x 1m. Kaupunkimallin luomisessa on hyödynnetty olemassa olevia kaupungin paikkatietoaineistoja: maaston korkeusmalli, rakennukset (perustuu vuoden 2012 laserkeilausaineistoon), kevyenliikenteen väylästö, maankäyttö- ja puustotulkinta-aineistot jne. Maanmittauslaitoksen avoimena datana jaettavasta maastotietokannasta on poimittu mm. vesi- ja liikennealueita sekä rautatiet.
Aineisto ei ole täysin kattava ja mallista voi puuttua suuriakin kohteita. Rakennusten värimaailma (julkisivut ja katot) eivät vastaa täysin todellisuutta.

Rakenna Vantaata Minecraftilla

Linkki vantaa-kanavan videoon

Vantaa on nyt myös miljoonien Minecraft-pelaajien pelikenttä ja rakennustyömaa.

Ajankohtaista

Twitter